Säsongen 1974/75 - Omgång 11
Kevin Hector - ånyo målskytt.

Säsongen 1974/75 - Omgång 11

Omgång 11 av 1974/75-års säsong spelades 5 oktober: West Ham – Derby 2 – 2

I denna artikelserie om säsongen 1974/75 - vilken för Derby slutade så lyckligt - bjöd hösten 1974 inte på något glatt för huvudstadens klubbar som låg i högsta divisionen. Av de fem Londonklubbarna var det bara West Ham som mådde bra. En tolfteplats i tabellen var betydligt bättre än vad Arsenal, Tottenham, Chelsea och jumboplacerade QPR kunde prestera.

Inledningsvis när The Rams besökte Londons östra delar var det West Ham som hade initiativet och kunde ta ledningen redan efter 9 minuter. En lång inspark från Mervyn Day nådde Keith Robson som förpassade den förbi Colin Boulton i Derbymålet med ett skott av högsta kvalitet. Derbyförsvarare reagerade med en gång med vädjanden till domaren att Robson hade fått med sig bollen via hands men domaren, Mr Walters, ville inte lyssna på det örat.

Archie Gemmill hade en strålande dag och låg bakom det mesta i Derby. Efter en halvtimmes spel fick mittfältaren iväg en lång passning som nådde Francis Lee som kunde stöta in kvitteringen. Det var Lee´s fjärde mål på de sex senaste ligamatcherna och den diminutive anfallaren visade vid fyllda 30 att han hade mycket kvar att ge.

Gemmill var som sagt strålande men han hade en stark konkurrent i West Hams landslagsman Trevor Brooking som var lysande matchen igenom. Efter 59 minuter återtog hemmalaget ledningen genom Billy Bonds som fick – i likhet med 1-0-målet – till ett kanonskott efter fint förarbete av Brooking och Frank Lampard.

Med tanke på att Derbys manskap varit i Schweiz på onsdagen för match i UEFA-cupen så var det starkt av dem att ändå kunna lägga i en växel till den sista kvarten för att få till ett oavgjort resultat. Med elva minuter kvar kunde kvittering konstateras när Kevin Hector skruvade ett skott förbi Day från dålig vinkel. Ett mästerligt förarbete till målet stod Colin Todd, Ron Webster och den ständigt farlige Lee för.

Av startelvan – där samtliga spelade matchen ut – var det bara Roger Davies som gjorde en slätstruken insats vilket var oväntat då han var den ende av Derbys mannar som stod över UEFA-cupmatchen vilket berodde på att han var avstängd. Att denna 2 – 2-match i östra London var riktigt bra var alla överens om efter slutsignalen. Norman Fox skrev i The Times att matchen var ”a game that flared and glittered like a Roman candle”.

West Ham: Day, McDowell, Lampard, Bonds, Taylor, Lock, Jennings, Paddon, Gould, Brooking, Robson. Avbytare: Holland istället för McDowell (59)

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Newton, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Bourne

Publik: 32 938

Positioner efter matchen: Derby 9, West Ham 12

Engelska topplistan, nr 1:
Carl Douglas: Kung Fu Fighting
 

Torbjörn Karlsson2024-10-05 00:20:00
Author

Fler artiklar om Derby