Säsongen som gick och som kommer

Är det med ett leende som Derbysupportrarna sätter bokslut för säsongen 2012-2013? Eller är det med en lättnad, efter att ha varit mycket nära att dras in i kampen om att undvika nedflyttning i den rekordjämna tabellen. Det kan också vara med en viss frustration över att inte varit med i slutkampen och kämpat om direktuppflyttning eller åtminstone en kvalplats. De känslor som finns nu när Derby spelat säsongens sista match är nog av olika art.

Inom klubben kändes det som att målbilden och ambitionen var att vara bättre än förra säsongens 12:e plats med möjlighet till en kvalplats. Med en 10:e plats kan vi konstatera att det blev ett steg framåt, även om Derby tog tre poäng färre denna säsong. Derby County är definitivt på rätt kurs, senaste tre säsongerna har givit platserna 19-12-10. Drömmen om kvalplats blev om intet, sju poäng upp till kvalplats kan nu kännas lite bittert. I ett flertal matcher har svarsmissar gett motståndarmål och visst är det ett otal målchanser som sumpats bort framför motståndarmålet. Om man gör en analys av när matcher förändrats till Derbys nackdel, kan man konstatera att insläppta mål under sista åtta ordinarie minutrarna gjort att Derby tappat 8 poäng. Med dessa hade vi nu spelat kval…..
 
Derby County hade kunnat vara med och slåss om både kvalplats och direktuppflyttning. Efter förra säsongen var en av planerna att finna ytterligare en mittback som skulle ersätta långtidsskadade lagkaptenen Shaun Barker. Rickard Keogh kom in från Coventry City, men som ersättare för till Burnley flyktade Jason Shackell. Det hade varit intressant att se hur säsongen sett ut med två så stabila mittförsvarare som Keogh och Shackell. Avsaknaden av en eller ett par riktiga målskyttar är en annan anledning till att inte nått en topplacering. Conor Sammon med nio mål har inte varit den målskytt Derby suktat efter. Theo Robinson och en inför säsongen skadefri Nathan Tyson har heller inte infriat förväntningarna. Dock imponeras man av Jamie Wards 12 mål på 22 starter och två inhopp. Jag har haft möjligheten att se Derby live på Pride Park ett antal gånger de fyra senaste säsongerna kompletterat med web-sändningar och TV-matcher. Min upplevelse är att Nigel Clough utvecklat laget och spelmässigt har sista säsongen varit en riktig framgång. Dock kvarstår att få bort de enkla försvarmissarna och ha spelare som klarar av att sätta enkla bollar i nät någon meter från mållinjen. På den positiva sidan av säsongen måste man självklart sätta att så pass många unga spelare fått chansen till speltid, något som vi hoppas laget har gott av kommande år. Jag tänker främst på Will Hughes som gjort en kanonsäsong och i många matcher varit lagets mest lysande spelare. Ytterligare unga spelare är Michael Hoganson, Kieron Freeman, Michael Jacobs och Mason Bennett. Om de tar ytterligare ett kliv framåt kommande säsong, som Jeff Hendrick gjort denna säsong, ser det mycket ljust ut. Derbys bortafacit har inte varit något att skriva hem om. Det är något som Nigel Clough får fundera på under sommaren. Under säsongen har det varit mycket åsikter om vilken formation laget använt. Fram till våren spelade man på bortaplan oftast med en ensam striker och hade fem spelare på mitten. En annan sak som diskuterats i media och på fansforum är Nigel Cloughs förmåga till matchcoaching. Vi har sett att i bortamatcher när laget jagat kvittering har inbyte skett av både försvarsspelare och mittfältare trots att det funnits anfallspelare på bänken. Barnsleys manager David Flitcroft kanske har en poäng – han har uttryckt att Nigel Clough under matcherna sällan har en plan B. Vem vet, han kanske har rätt.
 
Det har varit många höjdpunkter under säsongen. 5-1 mot kvallaget Watford är den största segern. Med ytterligare två vinster mot Leeds gjorde att Derby är uppe i nio raka segrar mot dem. Bortavinst på City Ground. Derby spelade ut ligavinnarna Cardiff City hemma, men fick dock bara oavgjort. Hemmaspelet har gett 15 fler gjorda mål än förra säsongen. Även om man tappat poäng vid ett flertal tillfällen i slutminutrarna har Derby vid ett tiotal tillfällen själva nätat i slutet som gett poäng. En ”never die”-attityd som varit härlig att se. Det var också en tung period med åtta matcher utan vinst.
 
När vi lagt 2012-2013 bakom oss finns ju nyfikenheten på hur Derbys trupp kommer att se ut i augusti. Det har talats om att man skall rekrytera sex nya spelare. Nigel Clough har redan visat handling och agerat. Tidigare Derbykeepern Lee Grant är tillbaka i fadershuset och vårens lån från Norwich Chris Martin har även han skrivit på. Om planerna stämmer har vi fyra namn att vänta på. Det har spekulerats i att Derby är intresserade av Norwich James Vaughan, som nu varit på lån i Huddersfield Town. Försvarsspelaren Alex Baptiste i Blackpool är en annan spelare som det ryktas om, Derby är dock inte den enda klubb som vill ha hans signatur. Watford-lånet Craig Forsyth som gjort en klart godkänd låneperiod som vänsterback är ytterligare ett aktuellt namn. Oavsett namn så är mittback och målskytt viktiga roller att införskaffa, dessutom behövs någon äldre erfaren spelare i laget. Tidigare säsonger har det ju också skrivits och talats om ett antal nyförvärv, men verkligheten har inte riktigt stämt. Vi hoppas att det som nu sägs blir verklighet. Om Derby County skall komma till ligan där de hör hemma behövs en hel del nytt och framför allt med erfarenhet. Två spelare som Derby förhoppningsvis får nytta av senare under säsongen 2013-2014 är lagkaptenen Shaun Barker och Mark O´Brien. Båda håller nu som bäst på att rehabilitera sina knäskador.
 
När säsongen är slut brukar det handla om att även avyttra en del spelare som inte finns med i de framtida planerna. Nigel Clough har redan informerat sju spelare att de bör söka sin framtid på annat håll. Det är målvakterna Frank Fielding och Adam Legzdins, försvarsspelarna Tom Naylor och James O´Connor, mittfältspelaren James Bailey samt anfallsspelarna Nathan Tyson och Theo Robinson. Gareth Roberts kontrakt går ut i sommar och kommer inte att förlängas. Frågan är också hur Derbys ledarstab tänker när det gäller Conor Doyle och Callum Ball. Amerikanske Doyle har under sina tre säsonger inte gjort några bestående avtryck, kanske de amerikanska ägarna tycker annat…. Ball, som har ett år kvar på sitt kontrakt, lånades ut till Coventry City för att få spela a-lagsfotboll och utvecklas. Skador och mindre förtroende från managers (Coventry har ju haft en del under denna säsongen) har gett Ball få chanser att glänsa i tredjedivisionen.
 
Likväl som att finna kompetenta nyförvärv samt att avyttra rätt spelare gäller det att behålla de bästa spelarna. Will Hughes och John Brayford var det spekulationer om i januarifönstret. Det vore märkligt om det skulle saknas intresse från andra klubbar nu i sommar, därtill kan det säkert finnas intresse av Jeff Hendrick. Det finns tyvärr indikationer om att Brayford inte vill förlänga det kontrakt som går ut om ett år, vi får vänta och se vad som händer. Förhoppningsvis är dessa spelare kvar när transferfönstret stänger siste augusti. OM det skulle bli försäljning får vi hoppas att de säljs dyrt, något som Derby tyvärr inte haft förmåga att göra tidigare när de sålt sina bästa spelare.
 
Något som man kan förundra sig över är bristen av utländska influenser på spelarsidan. Nigel Clough & Co håller sig inom de brittiska öarna. Det finns säkert en anledning, men jag tror att det inte vore fel med några ickebrittiska spelare. Vad jag läst har Cloughs broder Simon haft eller fortfarande har ett ansvar att ha koll på den utländska marknaden. Men vi har inte sett något resultat av det jobbet under åren. Derby County har genom åren haft utländsk arbetskraft som tillfört och lyft laget till högre höjder. Från Belgien hade vi Branko Strupar, Kroatien gav oss Igor Stimac och Aljosa Asanovic, i Estländske Mart Poom hade vi en lysande sista utpost, Spanske Indigo Idiakez frisparkar och mittfältsspel minns vi, Costa Ricas Paulo Wanchope var en fantastisk spelare, Horacio Carbonari som gjort segermål mot Forest kom från Argentina, Italienerna Stefano Eranio och Fransesco Baiano minns väl alla och från vårt grannland över sundet hittades Jacob Laursen och Morten Bisgaard. Det finns många många fler. Alla har dock inte varit så lysande. Spelare som kanske inte bordet dragit på sig en Derbytröja är bl.a. Francois Grenet och Pierre Ducrocq från Frankrike, Estaban Fuertes från Argentina, Björn Bragstad från Norge och den dyre Fabrizio Ravanelli från Italien. De svenska inslagen Fredrik Stoor, Mathias Svensson och Marino Rahmberg var enbart lånespelare under korta perioder.
 
Hur kommer startelvan se ut i augusti? The Rams kommer att ha en erfaren sista utpost i 30-årige Lee Grant. I jämförelse med sista seriematchen mot Millwall förväntas en ny mittback och en ny vänsterback, vilken kan vara Craig Forsyth. John Brayford och årets spelare Rickard Keogh är inga Clough flyttar på i första taget, skulle Brayford försvinna är Kieron Freeman ett bra alternativ. Det ska bli intressant att se om det blir fyra eller fem spelare på mittfältet. Craig Bryson, Jeff Hendrick och Will Hughes känns givna. Kommer Jamie Ward att spela på mittfältet eller som striker? Att Conor Sammon till slut fick stopp på sin måltorka i sista matchen kan vara en nyckel till hans självförtroende. Möjligt att han kommer att vara den som Clough satsar på, mycket beror säkert på om han hittar någon anfallspelare som är god för 20-25 mål på en säsong. Chris Martin kommer självklart vara ett alternativ.
 
Nu väntar vi i godan ro på om Clough & Co hittar rätt nya spelare och ges möjlighet att avveckla de spelare de önskar. I mitten av juni presenteras datum för nästa säsongs matcher och sen är vi där – i augusti när seriespelet börjar. Det kommer bli en mycket intressant säsong för oss Derbyanhängare!!
 

Stefan Borg2013-05-14 20:30:23
Author

Fler artiklar om Derby