Säsongsbetyg: Målvakter

Säsongsbetyg: Målvakter

En turbulent säsong är till ända och en utvärdering inför nästa säsong, återkomsten av Mourinho, är på sin plats. Först att sättas under luppen är målvakterna.

Betygsskalan
0 – Generalusel (Winston Bogarde)
1 – Bedrövlig (Mateja Kezman)
2 – Godkänd (Jody Morris)
3 – Bra (Wayne Bridge)
4 – Toppklass (Eidur Gudjohnson)
5 – Världsklass (Gianfranco Zola)


Spelare i Chelsea FC som har varit utlånade eller inte fått spela tas inte med i bedömningen.

Petr Cech – 4 Positionens Lejon!
Ålder: 31 år
Matcher: 63 st
Hållna nollor: 7 st (11% av matcherna)
Insläppta mål/match: 1.11


Cech är som ett årgångsvin – han blir bara bättre med åren. I en säsong som varit, i sann Chelseastil, svajig och med det obligatoriska bytet av manager, har Cech hela tiden stått säkert och stabilt längst bak utan att påverkas nämnvärt. Cech är de stora matchernas man och det visade han inte minst under Europa League-finalen och de viktiga matcherna i slutet av säsongen. Har, trots intensivt matchande, inte verkat bli sliten. Efter närmare 10 år i klubben, med idel topprestationer, kan det konstateras att Cech är den absolut bästa värvningen sedan Roman Abramovich tog över CFC. Må han fortsätta i många år till.

Ross Turnbull – 1
Ålder: 28 år
Matcher: 7 st
Hållna nollor: 1
Insläppta mål/match: 1.28


Ross Turnbull har sedan första sekund i Chelsea varit uttalad tvåa, ibland även trea, bakom Petr Cech och det finns det skäl för. Engelsmannen ger ett svajigt intryck och är extremt ojämn över 90 minuter, där han kan blanda vansinniga straffräddningar med likaledes usla utsparkar (Liverpool i Ligacupen förra säsongen reds anm.). Detta är något som gjort att Turnbull aldrig på allvar kunnat hota Cech om förstaplatsen utan snällt fått infinna sig i att spela då den väldige tjecken varit skadad och i Ligacupen. Vid 28 års ålder är Turnbull ingen löfte längre och efter sista hemmamatchen stod det klart att Turnbull får söka sig vidare och lämna över platsen som andremålvakt till någon annan.

Övriga notabla spelare:
Henrique Hilario och Jamal Blackman gjorde inga minuter i förstalaget.
Thibaut Courtois är utlånad till Atlético Madrid.

Omdöme på positionen:
Chelsea står starkt rustat på målvaktssidan, kanske lite för starkt. Cech är ”bara” 31 vilket inte är en ålder för målvakter och Courtois dominerar i La Liga i match efter match och är helt klart för bra för att inte få spela. Chelsea har med andra ord två förstamålvakter av riktigt, riktigt, hög kvalitet. Så länger Courtois är nöjd med att vara utlånad till Atlético och skaffa sig erfarenhet, utan att lämna Chelsea, är det en ideal situation. Under tiden måste det införskaffas en pålitlig, stabil, andremålvakt som vid eventuell skada på Petr Cech kan komma in och leverera tillräckliga prestationer för att motsvara den önskvärda ligaplaceringen.
Klubben gav Hilario ett förlängt kontrakt, men åldermannen är knappast tänkt som något annat än tredjemålvakt. En målvaktsvärvning är med andra ord en nödvändighet.

Transfers in: -
Transfers ut
: Ross Turnbull (klubb ej klar)

Källor; Chelseafc.com, bbc.uk.com, soccernet.com

 

Erik Belfrage2013-07-06 13:32:30
Author

Fler artiklar om Chelsea