"Smällde på den där Zola så han flög två meter"
Håkan Sandbergs Tromsö ställdes mot Chelsea med Ruud Gullit och Gianluca Vialli i spetsen.

"Smällde på den där Zola så han flög två meter"

Det är ytterst sällan en match blir inställd eller avbruten på grund av snöoväder inom den europeiska toppfotbollen. Den senaste jag kan minnas är Galatasaray - Juventus i december 2013. Backar vi bandet ett och halvt decennium var det en match i norska Tromsö som så när blev avbruten på grund av det intensiva snöfallet. Då stod Chelseas Ruud Gullit på ena tränarbänken och svenske Håkan Sandberg på den andra.

— Det finns en sanning i Tromsö som gäller. Snöar det så snöar det, säger Håkan Sandberg.

Den föredetta spelaren, tränaren och agenten Håkan Sandberg har många fina minnen från sin tid som huvudtränare för den norska klubben Tromsö IL. Framför allt staden och dess kalla klimat. Man ska veta att Tromsö ligger i norra Norge, cirka 21 mil ovanför Kiruna. Där faller den första snön i oktober och ligger kvar ända fram till maj. Staden har organiserade tunnelsystem för att bilar ska kunna ta sig fram till centrala Tromsö och snöröjare arbetar dygnet runt under vinterhalvåret för att varsla ut all snö till havet som aldrig fryser. Kanske inte den mest optimala staden att bedriva en fotbollsverksamhet i, och det skulle Chelsea i slutet av 90-talet få bevittna.

Efter ha vunnit FA-Cupen säsongen 96/97 kvalificerade sig Chelsea sig till den gamla Uefa-turneringen Cup Winners’ Cup där samtliga cupmästare i Europa deltog. Tromsö IL hade i sin tur vunnit den norska cupen och efter att båda lagen tagit sig vidare till den andra rundan av turneringen föll lotten på varandra. Ruud Gullits Chelsea mot Håkan Sandbergs Tromsö.
— Det blev en febril meterologisk kamp innan matchen. Snön hade inte kommit men matchen skulle spelas i slutet av oktober så det fanns risk för det. Chelsea hade tittat på världskartan och insett att de typ skulle åka och spela fotboll i Antarktis. De (Chelsea) låg på om att flytta matchen till Oslo för säkerhetens skull. Det var en diskussion in i det sista vart matchen skulle spelas, säger Håkan Sandberg.
— Det kom lite snö dagen innan men då var det för sent att flytta den. Matchen var och är stadens största någonsin och precis som i Sverige är engelsk fotboll stort även i Norge. Det var mångas hjältar som skulle till Tromsö och då flytta matchen dagen innan till Oslo. Nej, det funkade inte, menar han.

Den snö som hade fallit dagen innan skottades snabbt bort vilket resulterade i en spelduglig fotbollsplan. Det hade även slutat snöa och allt pekade mot att matchen skulle spelas. Vilket den gjordes, men i ett plötsligt och kraftigt snöfall.
— Innan snön kommer är det jättefint i Tromsö och goda möjligheter till att spela fotboll. Men när det väl kommer snö kommer det inte lite grann, då kommer det massor, säger 61-åringen.
Och snö kom det massor av i andra halvlek. Håkan Sandbergs Tromsö hade chockartat gått upp i en 2-0 ledning efter den första halvleken, och när snöfallet blev allt för intensivt fick Gullit nog.
— Han (Gullit) ville bryta matchen och bara stod och slog med armarna och pratade med domarna. Matchen blev avbruten vid ett par tillfällen eftersom funktionärer blev tvungna att skotta fram linjerna på planen. Vi fick även byta boll från en vit till en orange så att man kunde se den. Jag tyckte att vi bara skulle spela klart. Det fanns inget annat, säger Håkan Sandberg.

För i den första halvleken spelade faktiskt Tromsö ut Chelsea, som enligt Sandberg förberett en försvarsinriktad matchplan på grund av den eventuella snön. Chelsea ville bara spela av matchen och ta avancemanget på Stamford Bridge i returen. Men eftersom snöfallet uteblev i den första halvleken blev Gullits matchplan överrumplad.
— De blev nog överraskade av att det var så fina förhållanden. Vi öste på direkt och gick upp i en tidig tvåmålsledning. Chelsea hade inte så mycket att komma med och mina försvarare smällde på den där Zola så han flög två meter. I den första halvleken var vi närmare 3-0 än att Chelsea ens skulle få in en boll i mål, säger Sandberg.

Tromsö vann till slut första mötet med 3-2 efter två sena reduceringar av Gianluca Vialli. I katakomberna efter matchen var både Sandberg och Gullit besvikna.
— Jag stack ut hakan och menade att det var Chelsea som gynnades av snön och att vi skulle ha vunnit matchen med större siffror. Chelsea gjorde mål på grund av att mina försvarare halkade i snön. Samtidigt satt Gullit och gjorde sig lustig över att matchen aldrig borde ha spelats i första hand och att det var dem som missgynnades av snön. Skämtsamt sa jag “Såg vi samma match, vi borde ha vunnit med tre eller fyra bollar och vi är inte vana att spela i snö om du tror det” sade jag till honom.
Vad svarade han då?
— Vi småskrattade båda två och sen var det inget mer med det. Det var en rätt komsik tillställning, säger Sandberg.

Håkan Sandberg är en välmeriterad person inom fotbollsvärlden. Han har spelat allsvensk fotboll i både Örebro och IFK Göteborg där han i den sistnämnde klubben vunnit både SM-guld och Uefacupen på 80-talet. Han har även testat på spel utomlands i den grekiska högstaligan och noterats för 14 stycken A-landskamper. Som tränare har han utöver Tromsö basat över bland annat Elfsborg, norska Fredrikstad och cypriotiska Paralimni FC. Trots meritlistan var det mäktigt att möta Ruud Gullit och hans Chelsea.
— Det var så klart stort för mig att stå mot Gullit. Han var ganska ny som tränare men det var en spelare med ett stort och välkänt namn. Det var även stort för hela laget och för alla som gillar fotboll i Tromsö eftersom de följt Chelsea under tipsextra-tiden, säger Sandberg.

Parallellt med Europa-spelet slutade Tromsö på negativt kval i den inhemska ligan. Bara några dagar efter det första mötet mot Chelsea spelade man en direkt avgörande kvalmatch mot
Eik-Tonsberg där det blev vinst med 4-0. Trots att säkrat spel i Tippeligan under nästa säsong till viss del var säkrat kunde inte Sandberg delta fullt ut i firandet.
— Jag var lite irriterad över Chelsea-matchen och resultatet. Tänk om vi inte hade släppt in någon boll och vunnit med 3-0. Då hade ett mål på Stamford Bridge inneburit att dem varit tvunga att göra fem, säger han.

Returen på Stamford Bridge då? Den vann Chelsea tämligen enkelt med 7-1, där rumänen “Dan the man” Petrescu både inledde och avslutade målskyttet.
— Man var ju inte lika kaxig på presskonferensen efteråt. Dem visade lite vart skåpet skulle stå och ordningen var återställd. Men matchen på Alfheim Stadion satt fortfarande kvar i minnet, tänk om.. Jag fick vara ödmjuk, det hade ju blivit en dåres försvarstal annars. Men det var stort för mig och spelarna att komma till Stamford Bridge, säger Sandberg avslutningsvis.

*****

Highlights Tromsö IL - Chelsea 3-2 1997

William Sjögren@Wsjogren962020-02-06 20:06:00
Author

Fler artiklar om Chelsea