Southampton - Chelsea 1-5
Inbytte Lampard satte slutresultatet på straff.

Chelsea gled enkelt vidare till fjärde omgången av FA Cupen genom att under lördagen besegra Southampton. Demba Ba fick starta och gjorde en succéartad debut genom att noteras i målprotokollet två gånger.

Det stora utropstecknet i Chelseas laguppställning var att nyförvärvet Demba Ba, som presenterades först igår, gick rakt in i laget. Benitez hade sedan tidigare sagt att Torres behövde vila på grund av tuff matchning och därav fick Ba förtroendet direkt. I övrigt var det en ganska väntad och stark elva som ställdes på plan. Turnbull vaktade målet istället för skadade Cech och framför honom huserade kvartetten Azplicueta, Cahill, Ivanovic och Cole. På det defensiva mittfältet spelade Ramires och David Luiz och framför dem ställde Mata, Hazard och Moses upp. Ba på topp som sagt.

Southampton ställde upp på följande sätt: Boruc, Yoshida, Rocha Fonte, Shaw, Schneiderlin, Davis, Ward-Prowse, Cork, Do Prado, Puncheon, Rodriguez. Ett välbekant namn i Jack Cork som alltså startade som högerback för hemmalaget.

Inledningen av matchen bjöd inte på särskilt mycket mer än några resultatlösa hörnor. Därför kom matchens första mål som något av en blixt från klar himmel. I en snabb kontring fick Puncheon bollen och slog en genomskärare till Rodriguez som ensam med Turnbull inte gjorde något misstag, 1-0 Southampton.

Chelsea ökade farten och Hazard hade ett farligt skott och Cahill nådde sånär Matas hörna innan kvitteringen kom. Liksom vid matchens första mål så gick det snabbt från målvakten. Hazard och Mata drev igenom i ett snabbt anfall där Mata avslutade. Målvakten Boruc var på bollen som studsade mot målet. Innan någon försvarare hann emellan dunkade Ba in sitt första mål för Chelsea. I sin första match.

Chelsea fortsatte att spela fin anfallsfotboll och innan halvtidsvilan skulle ledningsmålet komma. Moses fick bollen av Cole i en passning snett inåt bakåt i straffområdet, tog emot med högern och drog direkt till med vänstern. Halvleken var inne på sista övertidsminuten när bollen gick in och Chelsea var definitivt i förarsätet.

Det var samma tjugotvå spelare som klev in på planen för att starta den andra halvleken. Chelseas spelövertag från den första halvleken fortsatte också och det skulle bara dröja sex minuter innan de blåklädda ännu en gång fick jubla. En Chelseahörna rensades undan framför Ba och bollen gick tillbaka ända till Cole som snabbt vände tillbaka mot vänsterkanten där Hazard och Mata nu var ensamma. Mata avancerade förbi en hemmaspelare innan han lyfte in bollen på Ivanovic panna och 1-3 var ett faktum.

Med en betryggande 3-1 ledning i ryggen fortsatte Chelsea skapa de vassaste chanserna och efter dryga timmens spel fick nyförvärvet Ba göra sitt andra mål för dagen. Ett riktigt fint fotbollsmål där senegalesen löpte diagonalt genom straffområdet och när Hazard rullade fram bollen kunde Ba enkelt och snabbt styra in 1-4 och matchen var definitivt avgjord.

Lagkaptensbindeln som från start satt på Ashley Coles arm flyttades till Lampard när han kom in istället för Ivanovic strax efter målet. Luiz flyttades ned i mittförsvaret och Lampard tog i vanlig ordning plats på det centrala mittfältet. Marin ersatte senare Moses och Mata lämnade planen till förmån för Oscar. Turnbull fick göra en fin dubbelräddning och såg till att hemmalagets målskörd stannade vid ett mål.

Med knappa tio minuter kvar fick Chelsea straff då domaren sett en hands i straffområdet. Många trodde nog att Ba skulle få chansen att fullborda sitt hat-trick, men sin vana trogen tog Lampard bollen, placerade den på straffpunkten och satte sedan säkert 1-5. Lampards 193:e mål för Chelsea som innebar att han nu är delad tvåa med Kerry Dixon vad gäller flest gjorda mål för Chelsea, bara nio mål från rekordet som Bobby Tambling besitter. Målet var också Lampards 25:e FA Cup-mål för Chelsea och därmed är Lampard tillsammans med Tambling de spelare som gjort flest FA Cup-mål för Chelsea. Imponerande av mittfältare Lampard!

Sammanfattning
Chelsea tog en stabil seger i FA Cupens tredje omgång där laget alltså vände ett 0-1 underläge till en säker 5-1 seger. Nyförvärvet Ba fick chansen direkt och från bänken kunde Torres bara se på när sengalesen gjorde två mål i sin debut. Chelsea var det klart bättre laget och segern var välförtjänt. Att Lampard fick kliva fram och sätta sitt 193:e(!) mål var en utmärkt avslutning på en utmärkt cupeftermiddag. Under söndagseftermiddagen lottas fjärde omgången.

Matchfakta

Chelsea (4-2-3-1): Turnbull - Azpilicueta, Ivanovic (Lampard 64), Cahill, Cole (c) - Ramires, David Luiz - Hazard, Mata (Oscar 78), Moses (Marin 72) - Ba
Oanvända avbytare: Hilario, Ferreira, Bertrand, Torres
Mål: Ba 35, 61, Moses 45+2, Ivanovic 52, Lampard 83 (straff)
Varningar: -

Southampton (4-2-3-1): Boruc - Cork, Fonte (c ) (Hooiveld 63), Yoshida, Shaw - Schneiderlin (De Ridder 54), S Davis - Puncheon (Lee 77), Ward-Prowse, Do Prado - Rodriguez
Oanvända avbytare: K Davis, Reeves, Mayuka, Lambert
Mål: Rodriguez 22
Varningar: De Ridder 77, Ward-Prowse 88

Domare: Mike Dean