Spaningar inför Udinese - Chelsea och framåt
Matchen i Udine kan bli viktig för att få kungsblåa segel att blåsa åt rätt håll.

Spaningar inför Udinese - Chelsea och framåt

The Blues säsong har inte ens börjat än, och trots det är känslan att fredagens match i Udine är viktigare än en ordinär försäsongsmatch. 

Chelsea har två matcher inplanerade i Italien under helgen, en mot Udinese (matchen visas på C More med avspark 21:00 på fredagen), där deras elva lär likna den mot Everton åtta dagar senare, och en ytterligare match för rotationsspelare, där tanken är att så många spelare som möjligt ska få 90 minuter i kroppen inför säsongsstarten.

Med tanke på att de första tre försäsongsfajterna har sett 31 byten, där de flesta har skett i halvlek, och bara Mendy fått spela 90 minuter, känns planen ovan som ett logiskt, och högst nödvändigt steg.

Med en sommar som präglats av nytt ägandeskap och allt som oftast misslyckade transfersagor, samt matcher med nya elvor eller spelsystem varje halvlek, är det inte konstigt att Chelsea har saknat rytm och flyt i spelet. Men med bara en vecka till Premier-League starten är det av yttersta vikt att Chelsea hittar tillbaka till den metodiska struktur som har blivit så synonym med Tuchels sejour i SW6. 

Den organisationen var obefintlig i mötet med Arsenal, och kanske hade en amerikansk sommarhetta och ett frekvent flygande med tre matcher på en vecka något med saken att göra. Dock haltar den ursäkten med tanke på att Arsenal också spelat i staterna, och därtill hade Gunners lirat en match fler än Chelsea innan Londonderbyt.

En mer logisk förklaringsmodell till förlusten kan härledas till Londonlagets systembyte till en fyrbackslinje, med en rörlig offensiv som mest liknade ett 4-2-2-2-system. Grundtanken må ha varit en mer offensiv balans, men utfallet blev ett Chelsea som för ovanlighetens skull hade svårigheter med att ta sig upp från egen planhalva och frekvent blev sönderkontrade av ett atletiskt Arsenal. Man kan hävda att Chelsea aldrig blivit så utspelade under Tuchel som den första halvleken, både taktiskt och tekniskt.

Även om Chelsea fullständigt saknade penetration, så var lugnet och strukturen återfunnen när de återvände till en trebackslinje under den andra perioden.

Att se den första halvleken som en slutgiltig dom mot en fyrbackslinje vore förhastat, då det var tydligt att Chelsea saknade rätt spelare för att ge formationen rättvisa. Jorginho tenderar att ha svårt mot fysiska och hårt pressande motstånd, särskilt i den sårbarare miljö som en fyrbackslinje innebär, och Conor Gallagher - vars styrkor är högre upp i planen - var långt ifrån en optimal mittfältspartner. Därtill är Emerson inte den mest pålitliga försvarskuggen, och Thiago Silva, trots sin obestridliga klass, har efter årsskiftet visat tecken på att tappa farten, vilket framgår tydligare i en fyrbackslinje, särskilt mot så snabba och flärdfulla offensiva spelare som Arsenal har. En offensiv kvartett av Mount, Sterling, Havertz och Werner, som aldrig lirat ihop, visade sig oförmögna att med sitt presspel ge motstånd till Arsenals höga tekniska nivå och väldrillade uppbyggnadsspel.

Chelseajournalisten Nizaar Kinsella uppgav efter matchen att Tuchel lär starta säsongen med en trebackslinje för att behålla soliditeten, med siktet inställt på att rikta om till en fyrbackslinje längre fram.

Efter matchen ansåg en indignerad Tuchel att de huvudsakliga orsakerna till förlusten var en avsaknad av hängivenhet och spelare som ser sin framtid utanför västra London. Man kan då fråga sig varför de spelarna fick följa med framför Gilmour, Vale och Anjorin, samtidigt som forne Chelseamannen, Antonio Conte, lämnade välmeriterade spelare som Tanguy Ndombele och Sergio Réguillon utanför Spurs försäsongstrupp.

Matchen kan också ses som en välbehövlig påminnelse om att Chelsea inte kan ta topp fyra för givet kommande säsong, där både Arsenal och Tottenham accentuerat vikten av kontinuitet i fotboll. Båda lagens tränare har tidigt implementerat en tydlig spelidé och varit kompromisslösa mot de spelare som ställer till med problem eller inte passar in i spelmodellen. De må inte ha uppnått den framgång som Tuchel har gjort på kort sikt, men å andra sidan har de byggt en trupp som kan hävdas vara bättre anpassad för framgång på lång sikt. Det får tiden utvisa, men klart är att mötet med Udinese blir viktigt för att Chelsea ska komma på banan inför säsongsstarten.

 

Olle Lange@_ollelange2022-07-29 12:40:00
Author

Fler artiklar om Chelsea