Stamford Bridge, 2022-02-22 21:00

Chelsea - Lille

Spännande CL-kväll att vänta
Kapten Cesar Azpiliucueta skall tillsammans med heta Hakim Ziyech och övriga i laget frälsa alla fans och spela oss vidare i Champions League.

Spännande CL-kväll att vänta

Det är återigen dags för de bekanta tonerna som innebär Champions League att spelas. Franskt motstånd väntar Chelsea på Stamford Bridge under tisdagskvällen.

Historik 
Lagen har tidigare spelat mot varandra vid två tillfällen i Champions League. Senaste mötet lagen emellan vann Chelsea med 2-1 på hemmaplan. Matchen var en del av gruppspelet säsongen 2019/2020. Den första matchen under detta gruppspel mellan lagen vanns även den av Chelsea, 2-1 på bortaplan. Målskyttar för Chelsea senast lagen möttes var kapten César Azpilicueta samt Tammy Abraham, numera i Romas kläder.

Chelsea historia i Champions League är väl känd, man är ju som vi alla vet regerande mästare. Vad gäller Lille så är man inte speciellt framgångsrika i Champions League. De gånger laget varit kvalificerade för gruppspelet så har man sällan tagit sig vidare. Säsongen 2006/2007 gick man lika långt som denna gången, men där tog det slut. Man spelet således om klubbrekord när man nu ställs mot Chelsea.

Läget i lagen

Chelsea:
Thomas Tuchel pratade på presskonferensen om fransk fotboll överlag, dess fysik och dess styrkor. Tuchel menar att Lille har chans att slå ur underläge, det är Chelsea som bär favoritskapet. Chelsea respekterar som vanligt motståndet.

Chelsea är fortsatt stabila bakåt med spelare som Rudiger och Silva, spelare som sällan är borta längre perioder. Övriga lagdelar lämnar mera att önska. I detta dubbelmöte måste det lossna för åtminstone någon där framme. Hakim Ziyeach blir i Mason Mounts troliga frånvaro extra viktig då övriga offensiva spelare inte varit i det slag som man kan begära.

Extra intressant att se vilka spelare coach Tuchel väljer att starta med på mitten i morgon. Loftus-Cheek, Kovacic, Jorginho och Kante är alla bra alternativ.

Ben Chillwell och Reece James fortfarande borta pga skador.

Möjlig startelva 3-4-2-1:
Mendy; Rudiger, Silva, Kristensen, Azpiliucueta, Kante, Jorginho, Alonso, Ziyech, Havertz, Lukaku

Lillie:
Efter att på ett mycket imponerande sätt vunnit Ligue 1 förra säsongen så är läget i laget i skrivande stund allt annat än i dur. Säsongen går snarare ständigt i moll där man parkerar på 11:e plats i ligan. Senast spelade man 0-0 mot bottenlaget Metz. På sina 5 senaste matcher har man 2 vinster, 2 förluster och nu senast alltså en oavgjord match.

Ser man lite mer positivt på läget i laget så kan man konstatera att skadeläget är bra. Inga skador att rapportera i samband med matchen senast. Sett till spelet i Champions League denna säsong har man också två heta anfallare som kan det här med att göra mål. Kanadensaren David Jonathan (3) och turken Yilmaz Burak (2) har tillsammans gjort 5 mål under gruppspelet. Dessa båda herrar är lagets klart bästa målskyttar i ligan och övrigt cupspel inkluderat. Anmärkningsvärt är att Jonathan gjort lika många mål som PSG:s Mbappe.

Man förlorade nyligen mot PSG med hela 5-1, men har annars rätt bra koll på det defensiva spelet. 2 stycken nollor de senaste 2 matcherna är troligen skönt att ha med sig när man nu tar sig ann Chelsea på bortaplan.

Möjlig startelva 4-3-3:
Jardim; Zeki Çelik, Fonte, Botman, Gudmundsson; Weah, André, Xeka, Bamba; Burak Yilmaz, David

Förväntad matchbild
Chelsea har 9 gånger av 10 ett klart större bollinnehav än sina motståndare. Det är inte mycket som talar för att det kommer att se annorlunda ut under tisdagskvällen. Gästerna från Frankrike har inte en bra säsong, även om avancemanget i Champions League är imponerande. Det som varit Chelseas problem länge nu är att man är uddlöst framåt i långa perioder. Man saknar flytet, även mot lag som på pappret är klart sämre.

Huruvida Lille på pappret är så mycket sämre kan man diskutera, men hur som haver så är ett Chelsea på hemmaplan klar favorit. Det finns ingen anledning att hålla igen på någonting då överlevnad står på spel. Gissningsvis så ser vi en taggad backlinje som inte bjuder på någonting. Förhoppningsvis så är man som lag redo att vinna matchen om vem som vill mest, vem som vill springa mest osv.

Med ovan sagt så blir matchbilden den att Chelsea över 90 minuter gör allt man kan för att dyrka upp gästernas försvar. Man får se upp för kontringar och man behöver vara noggrann i sitt passningsspel. Kan man därtill få rörelse på sina offensiva pjäser så skall vi kunna få uppleva ett par blåa mål.

Tips: Chelsea 2 – Lille 0

Övrig Information:

Avsparkstid
Tisdag 22 Feb 21:00

Domarteam
Domare, Jesús Gil Manzano (SPA)
Assisterande domare, Iñigo (SPA), Ángel Nevado (SPA)
Fjärdedomare, José Luis Munuera (SPA)
Videodomare, Alejandro Hernández (SPA)
Assisterande videodomare, Ricardo de Burgos (SPA)

Sändning
CMore/Telia 
Kommenteras av Adam Pinthorp, Olof Mellberg
Sädningen startar 20:00
 

Erik Larholm@eriklarholm2022-02-21 15:53:00
Author

Fler artiklar om Chelsea