Spelarbetyg: Everton - Chelsea
Vinner Jorginho interna skytteligan i år?

Försäsongen satt till viss del kvar i Chelsea denna premiärlördag i Liverpool. Man var dock det klart bättre laget mot ett skadedrabbat Everton och vann med 1-0.

Edouard Mendy – 3

En väldigt fin säsongspremiär för den enorma burväktaren. Stod pall för hemmalagets framåtstötar med såväl sina björnramar som sina älgben. Stabil på fasta situationer, värderade säkert och korrekt med sin bolldistriubution.

Cesár Azpilicueta – 3
Hade en okej första halvlek, nära pausvilan blev han bortvänd av Gray, men räddades upp av Thiago Silva. Spelade upp sig efter paus och skötte sig bra på sina två positioner. Avvärjde ett farligt läge på ett mycket rutinerat sätt när Alli stängdes ner.

Thiago Silva – 3
Plockade upp spelet där han slutade i våras. Brassen fortsatte visa sin klass. Han var säker i luftrummet, läste spelet föredömligt och var alert matchen igenom.

Kalidou Koulibaly (ut 75’) – 4
En föredömlig debut från senegalesen. Var omutbar i första halvlek, då han hade en hel del att göra. Täckte upp bra för en stundtals darrig Chilwell och spelade sedan fram just Chilwell till situationen som blev till en straffspark. Visade pondus och klass.

Reece James – 2
När man får så stort ansvar över fasta situationer måste man kunna göra något bättre av alla chanser. Chelsea hade 16 hörnor, den bästa av dem var en som slogs kort och blev ett skottförsök från Mason Mount. I övrigt var James ganska anonym från sin wingback-plats. Skötte sig bra när han flyttades ned ett hack i planen.

Jorginho (ut 90+9’) – 3
Växte in i handlingen allteftersom matchens pågick. Duellspelet blev betydligt bättre efter paus, passningsspelet höjdes också en aning i kvalitet. Förvaltade straffen på ett kyligt sätt, vilket blev matchavgörande.

N’Golo Kanté – 4 – Matchens lejon!
Besvikelsen från den uteblivna USA-närvaron var som bortblåst. Vi fick se den gamla goda Kanté på Goodison, en bollvinnare och uppdrivare av tempo av sällan skådat slag. Hjälpte sina försvarare och anfallare i lika hög utsträckning. Förhoppningsvis förblir han hel och ren denna säsong.

Ben Chilwell (ut 65’)– 2
Chilwell kändes osäker i den här matchen. Fram till att han vann straffen hade han inte alls haft mycket att göra offensivt. Kanske ett symtom av att vänsterkanten i stort var svag. När möjligheten väl dök upp gjorde han det bra, följde med bollen och hade säkert dunkat in bollen om inte Doucouré rivit ned honom.

Mason Mount (ut 65’) – 3
Vägde stundtals lite lätt i duellerna, men fortsatte trots det ta initiativ i anfallsspelet. Kombinationerna med Kanté, Sterling och James saknade ofta tempo, men Chelseas anfall i första halvlek kom framför allt från hans högerkant.

Raheem Sterling – 4
En mycket lovande debut från Sterling. Visade upp i stort sett allt vad Chelsea vill få ut av honom i den kungsblå tröjan. Vann dueller en mot en, pressade intensivt, skapade målchanser för sig själv och andra. Rånades på ett mål sent i matchen av en glidande Mykolenko efter fint förarbete från Cucurella.

Kai Havertz (ut 75’) – 2
Blek insats från tysken, som inte kom till sin rätt ute till vänster. Frågan är om han får finna sig där efter Sterlings fina insats centralt i planen. Fick ett gratisläge av Pickford i matchinledningen där han behövde vara mer beslutsam. Den unge anfallaren har en bit av startsträckan kvar.

Inhoppare:

Ruben Loftus-Cheek (in 65’) – 2
Utförde sin roll som wingback på ett föredömligt sätt. Vann sina dueller och bidrog med offensivlusta.

Christian Pulisic (in 65’) – 2
Hann dribbla av några försvarare, men det stannade där. Förvisso var Everton-försvararna ivriga att dra ned honom i backen. I slutskedet av matchen tog Chelsea gärna emot gratis frisparkar.