Chelsea - Newcastle
2 - 0

Stabil hemmaseger på Stamford Bridge
Kvällens målskyttar, i en säker seger för Chelsea

Chelsea klev upp på fjärde plats i Premier League efter att ha besegrat Newcastle med 2-0. Målskyttar för kvällen blev inbytte Olivier Giroud, och Timo Werner.

Thomas Tuchel ställde upp med en något oväntad startelva, där Kepa fick starta mellan stolparna då Mendy enligt den tyske tränaren behövde vila. Mittfältets centrala del utgjordes återigen av Jorginho och Kovacic, då laget ställdes upp i en 3-4-2-1-uppställning där även Marcos Alonso fick nytt förtroende på vänsterkanten. Tammy Abraham, som avgjorde FA-cup-mötet med Barnsley senast, fick starta på topp med Mount och Werner i släpande roller. Hemmalaget inledde piggt och hade slagit sin andra hörna redan i den sjätte matchminuten – som Dwight Gayle styrde undan för att neka Azpilicueta från att ge Chelsea ledningen.

Som väntat var det hög press från de kungsblå redan från start, och med en backlinje bestående av de något klumpigare Azpilicueta, Christensen och Rudiger skulle det bli viktigt att undvika kontringar. Chelsea tog taktpinnen rejält, och bjöd på idel fina kombinationer och djupledspassningar. Det allra bästa läger dök upp efter dryga kvarten, då Abraham löpte loss från offside-fällan och så när kom fri med Darlow i Newcastle-målet, men mittfältsgeneralen Lascelles bjöd på en vågad, men mycket viktig tackling för att styra undan bollen. I samma situation vred Abraham till fotleden och tvingades dessvärre till att kliva av planen. Tidigt och oväntat byte för Tuchel, som i den 20e matchminuten plockade in Giroud istället för den unga engelsmannen.

I den 26e minuten hade Timo Werner ett gyllene läge att bryta sin måltorka, då Alsonso nickade in bollen mot tysken efter ett högt inlägg. Werner såg ut att vara helt ren med Darlow, men fick inte riktigt till avslutet som smet strax utanför bortre stolpen. Men Werner skulle bidra ändå som han brukar – i den 31a minuten löpte han upp på vänsterkanten, fortsatte uppåt och skickade in ett inlägg, som styrdes rakt ut till Giroud, som inte gjorde något misstag. 1-0 Chelsea, och förhoppningsvis skulle det tvinga Newcastle att kliva upp i plan och skapa yta bakom gästernas backlinje.

Chelsea fortsatte ösa på, och efter ett par halvfarliga lägen skulle det äntligen lossna för Timo Werner. Efter en hörna landade bollen hos tysken som till slut fick sitt namn i målprotokollet i den 39e minuten – 2-0 till hemmalaget, och visst både syntes och hördes det hur hela laget gladdes åt Werners efterlängtade mål. Innan halvtidsvilan hade Mount ett bra läge för avslut efter att laget brutit en kontring, men engelsmannen sköt utanför. i övrigt skapades inget farligt åt något av hållen innan domare Bankes satte pipan i munnen och blåste av första halvlek, som slutade 2-0 till Chelsea.

Frågan var om Steve Bruce hade någon plan B när gästerna klev ut på gräsmattan för resterande 45 minuter, då Newcastle så långt i matchen ännu inte mäktat med ett enda skott på mål. Det dröjde bara 45 sekunder så hade faktiskt gästerna ett avslut på mål, och strax därpå en frispark som Jonjo Shelvey tog hand om. Kepa välkomnades in i matchen, även om det var två avslut som inte krävde alltför stor ansträngning av spanjoren.

Newcastle kom in i matchen ordentligt inledningsvis, och visade mer attityd. Men det syntes att Chelsea var klassen bättre som lag, och ett 3-0-mål kändes närmre än en reducering. Alonso klev upp högt i plan och hade både ett och två avslut, dock inget på mål. Gästernas första byte kom i den 64e minuten då Gayle klev av, och ersattes av brassen Joelinton. Även Tuchel skulle genomföra ett byte, då Kanté ersatte Mount i den 69e minuten – Kanté som efter tidigare skadekänning spelas in allt mer i laget. Saint-Maximin, som varit Newcastles klart bästa spelare så långt i matchen, byttes ut i den 72a minuten mot Fraser. I den 77e minuten gjorde hemmalaget sitt sista byte, då Hudson-Odoi fick lämna planen med trötta ben. In kom istället James, som direkt hade ett avslut som mycket väl kunnat resultera i 3-0.

Lagen bytte därefter halvfarliga lägen, men Chelsea spelade disciplinerat och fokuserat och ägde matchen till stor del. Snarare än att försöka ösa in mål tycktes man vilja spela av matchen, vilket man lyckades bra med. Inbytte Andy Carroll som kommit in i matchen den 79e minuten, kunde inte uträtta någonting. Thomas Tuchels taktik fungerade fläckfritt idag, och det blev inga fler farliga lägen i matchen.

Domare Peter Bankes blåste av den sista matchen av den 24e omgången av Premier League. Chelsea klev upp på Champions League-plats för första gången sedan mitten av december, och Werner kunde äntligen lämna planen som målskytt. Inga gula kort delades ut i en väldigt snäll match, och förhoppningsvis är Abrahams skada inget han inte kan skaka av sig på ett par dagar. För hoppets vindar blåser åter runt Stamford Bridge, och tre nya poäng säkrades för Thomas Tuchels obesegrade Chelsea.