Statistik - mittbackspar
Det mest stabila mittlåset?

Statistik - mittbackspar

Terry och Luiz? Cahill och Terry? Luiz och Cahill? Eller Ivanovic och Kalas? Mourinho har några kombinationer att välja på när det kommer till mittbackspar. Vilka fungerar då bäst?

Efter att Schalke besegrats och firma Cahill – Terry ännu en gång sett till att nolla sina motståndare fick jag frågan om jag inte kunde titta lite närmre på om det finns skillnader i antal insläppta mål beroende på vilket mittlås Mourinho använder. ”Naturligtvis” blev mitt svar.
 
Då Ivanovic är tillbaka på högerbacksplatsen efter att förra säsongen ofta tagit plats i mitten så har Mourinho roterat med tre spelare i mittförsvaret; Cahill, Terry och David Luiz. Tre spelare, tre möjliga kombinationer (och så några minuter med alternativa lösningar). Så här har det sett ut.
 

Minuter Insläppta P/match*
Cahill – Terry 675 2 2,75
Luiz – Terry 540 6 1,67
Luiz – Cahill 337 3 2,25
Luiz – Cahill – Terry 7 1 1,00
Cahill – Kalas 1 0 3,00
* Snittpoäng laget tagit i de matcher där aktuellt mittbackspar spelat
 
Tabellen säger tydligt att Cahill – Terry är det mittbackspar som släpper in minst antal mål och även det mittbackspar som spelar i flest segermatcher. Med Luiz och Terry ser det inte riktigt lika bra ut. Sex matcher, sex insläppta mål och resultatraden 3 1 2. Om vi tittar lite närmre på motstånd, kan vi hitta någon förklaring där?
 
Luiz och Terry har spelat tillsammans borta mot Everton, Tottenham, Steaua Bukarest, Norwich och Newcastle samt hemma mot Cardiff. Inte det allra lättaste spelschemat med många bortamatcher, men ändå är resultaten inte riktigt så bra som vi önskar.
 
Cahill och Terry har spelat tillsammans i sju och en halv match och har en mer imponerande resultatrad, 7 1 0, och som nämnts endast två insläppta mål. Motståndet då? Hull, Aston Villa, Fulham, Manchester C och Schalke hemma och bortamatcher mot Manchester U, Swindon (andra halvlek) och Schalke. Fler hemmamatcher, men samtidigt matcher mot förra säsongens två bästa lag i Premier League samt två på förhand tuffa matcher mot Schalke. Kanske ändå ett något enklare spelschema än Luiz – Terry, men ändå ett klart högre betyg.
 
En snabbkoll på förra årets snittpoäng visar att Cahill – Terry var bäst även då, 2,13 poäng per match. Sämst då? Jo, Luiz – Terry med precis som nu, 1,67 poäng per match.
 
Kanske kan man börja dra några växlar utifrån detta? Kanske är vår defensiv starkare när Cahill och Terry bildar mittlås i försvaret? Kanske ska Mourinho passa sig för att spela med Luiz och Terry tillsammans och hellre söka andra alternativ?
 
Som avslutning kan vi titta på spelare för spelare och se hur många mål vi släppt förbi oss (Kalas lämnas nu utanför och istället tas Ivanovic med för kontroll av hans insats i mittförsvaret förra säsongen).
 
2013/2014 2012/2013
Minuter Insläppta Min/mål Minuter Insläppta Min/mål
Gary Cahill 1020 6 170 3958 58 68
John Terry 1222 9 136 2031 24 85
David Luiz 884 10 88 3597 51 71
Branislav Ivanovic - - - 2665 28 95
 
I år är skillnaden tydlig där Chelsea helt enkelt släpper in fler mål med Luiz i mittförsvaret jämfört med kollegorna Cahill och Terry. Att vi på 1020 minuter med Cahill på planen endast släppt in sex mål är imponerande och ger ett snitt per match som är långt bättre än någon hade förra säsongen. Skulle han haft förra säsongens snitt i år hade antalet insläppta mål med Cahill på planen varit 15 istället för sex. Viss skillnad. Cahill var dock den som förra säsongen hade sämst snitt av mittbackarna och Ivanovic som denna säsong inte spelar mittback var den med bäst snitt.
 
Om jag inte räknat galet så spelade Luiz 4914 minuter förra säsongen och under dessa släppte Chelsea in 62 mål. Av dessa släpptes 51 in då Luiz var mittback vilket då innebär att under de 1317 minuter Luiz spelade som defensiv mittfältare släppte Chelsea endast in 11 mål. Ett snitt på ett mål per 120 spelade minuter. Kanske är det så Chelsea ska spela?
 
Oavsett vilka mittbackspar som släpper flest över bron så kan vi konstatera att på 17 matcher i år har Chelsea släppt in 12 mål. Efter 17 matcher förra säsongen hade Chelsea släppt in 25 mål. Visserligen har årets Chelsea ”bara” gjort 33 mål att jämföra med förra årets 43 vid den här tidpunkten, men den sammantagna känslan är ändå klart bättre nu och vi kan väl bara konstatera att Mourinho verkar ha ganska bra koll, även om han gärna får välja Cahill och Terry som mittlås.

Niklas Isaksson2013-11-08 18:29:44
Author

Fler artiklar om Chelsea