Summering av säsongen 15/16 - Nattsvart.
Pinsamt.

Summering av säsongen 15/16 - Nattsvart.

Crewe-red summerar den gångna säsongen och passar på att dela ut lite utmärkelser.

Truppen 2015/16
Steve Davis rensade i truppen under sommaren 2015, mest noterbart var att ytterbacken Tootle och mittfältsgeneralen Grant fick gå som Bosman, Tootle till Shrewsbury och Grant till Port Vale av alla lag man kan gå till. Dessutom släpptes ett gäng akademiprodukter som  inte tagit plats i A-laget ordentligt. Under vinterfönstret såldes dessutom talangfulle mittfältaren Colclough till Wigan för en icke offentliggjord summa. Under sommaren så värvade Crewe in mittfältarna Fox och Bingham, man flyttade även upp fem akademiprodukter till A-laget. Under vinterfönstret skrev man även på ett korttidskontrakt med backen Bakayogo. Crewe har även lånat in flera spelare under säsongen, bäst avtryck gjorde väl Ryan Lowe som lånades in från Bury och som gjorde två mål på sju matcher.

Försäsongen
Crewe valde att bara möta non-league lag under försäsongen, man mötte bara värdigt (nåja….) motstånd i form av Chester, en match som Crewe förlorade med 3-2.

League One
Ligaspelet började dåligt och blev bara sämre, fem (!) vinster fram till årsskiftet följdes upp av två (!!) vinster på vårdelen av säsongen. Sju vinster totalt och då åker man så klart ur med dunder och brak. 26 förluster på 46 matcher, så mycket har Crewe inte förlorat sedan säsongen 1982/83. Vi kan väl även nämna att Crewe under säsongen släppte in 83 mål på 46 matcher. Mer deprimerande fakta finns men vi kan väl bara konstatera att Crewe var alldeles för dåliga för L1.

FA Cupen
Crewe åkte ur FA-cupen redan i den första rundan, man spelade 0-1 hemma mot non-league laget Eastleigh.

Ligacupen
Crewe åkte ur direkt efter förlust med 1-3 i hemmamötet med Championship-laget Preston North End. .

Johnstone's Paint Trophy
Förlust i första rundan, 2-3 hemma mot Wigan.

Redaktionen utser

Säsongens sämsta
Hela säsongen men två bottennapp känns lite extra: Uttåg ur FA-cupen mot ett non-league lag igen, dessutom på hemmaplan. 3-0 förlusten mot Vale den 9/4 då Crewe matematiskt åkte ur L1, illa nog att åka ur men att det är ens värsta rivaler som ser till att det sker svider….. .

Säsongens bästa
Nope. Inget.

Framtiden då?
Nu väntar alltså en säsong i L2 för Crewe och även om Steve Davis och resten i styrelsen pratar om en snabb återkomst till L1 så lär det bli tufft. På tal om Steve Davis förresten, jag och många andra tycker det är mycket underligt att han ens vill fortsätta efter det här fiaskot. Nu har styrelsen sagt att man vill se klar förbättring tidigt in på nästa säsong, annars får Steve Davis se sig om efter en ny klubb.
Crewe har väldigt begränsade ekonomiska medel och kommer inte att kunna köpa in en massa etablerade dyra spelare utan man fortsätter nog på den inslagna vägen med egna produkter, invärvningar av gratis spelare och kryddar förstås med lån längre fram. Dock så görs lånereglerna om till nästa säsong vilket gör att det blir än viktigare att värva rätt redan från början.

Säsongen blev värre än man fruktade, målen framåt uteblev och försvarsspelet fortsätter att läcka som ett såll. Envisa rykten under säsongen säger återigen att Steve Davis ”has lost the dressing room” och att spelarna inte respekterar managern. Steve Davis har också fått massor med kritik på nätet för hans oförmåga till att utveckla de unga spelarna som kommer från akademin och det viskas runt om att det egentligen är Dario Gradi som styr klubben. Spelmässigt så måste problemen i båda straffområdena åtgärdas, 46-83 i målskillnad talar sitt tydliga språk. Nyförvärven gjorde ingen glad, Fox fick gå efter en säsong och Bingham har mest varit skadad hela tiden. Ett pyttelitet ljus finns i Bakayogo och Inman, tyvärr står de båda utan kontrakt men förhandlingar pågår. Garrat måste väl också få lite beröm trots 86 mål emot – han räddade ensam många gånger än större siffror.

Spelarmässigt så är det lite svårt att peka exakt på vilka förstärkningar som är viktigast men det som sagts är att Davis letar efter en playmaker på mitten, en anfallare av rang och en rutinerad back. Man får också hoppas att Davis får ordning på de disciplinära problem som sägs finnas, som det ser ut nu lär det annars bli en ny lång säsong där Crewe slåss i botten.

League One utmärkelser

Säsongens överraskning
Burton Albion tar steget upp till the Championship. Det är en skräll av samma rang som att Leicester vann Premier League, det lilla laget trodde nog ingen på när säsongen startade. Imponerande!

Säsongens mest väntade
Wigans direkta återkomst till the Championship var det nog ingen som förvånades över, inte heller att Crewe och Colchester åkte ur. .

Säsongens underachievers
Sheffield United, denna forna storklubb som återigen hamnar mitt i tabellen och som i alla fall undertecknad tror på inför varje år. Verkar svårt att ta sig ur medelmåttighet när man  väl har fastnat i det träsket, storklubb eller inte.

Säsongens gladaste
Burtons fans och spelare har nog partaj fortfarande. Mest skadeglada är nog Fleetwoods fans som via sin vinst mot Crewe i sista omgången såg till att de värsta rivalerna i Blackpool får göra Crewe sällskap ner i L2.
 
Redaktionen ser fram mot resor till Blackpool, Colchester och Doncaster som följer med Crewe ner till L2. Burton och Wigan försvinner till Championship, återstår att se om Barnsley eller Millwall gör de sällskap upp. Vi säger hej till Cheltenham och Grimsby, två forna ligalag som återkommit efter avancemang från det som en gång i tiden hette ”The Conference”. We are all going on a league two tour, a league two tour, a league two tour.

Redaktionen2016-05-26 09:30:00
Author

Fler artiklar om Crewe