2024-10-23 20:45

Millwall - Plymouth
1 - 0

Tankar efter 0-1 mot Millwall
Darko Gyabi kämpar mot Millwalls målgörare Romain Esse

Tankar efter 0-1 mot Millwall

Argyle förlorade en frustrerande match i östra London på onsdag kväll och hade återigen svårt att få igång spelet. Och för tredje matchen i rad fick man avgörande domarbeslut emot sig.

Straff efter 20 sekunder - som togs felaktigt bort
Det blev tre ändringar i startelvan, men ingen ändring i spelsättet. Mustapha BunduMustapha Bundu tog avstängde Ibrahim CissokoIbrahim Cissokos plats till vänster, medan Callum WrightCallum Wright tog över från svensken Rami Al HajjRami Al Hajj i tio-rollen. Ryan HardieRyan Hardie startade längst fram istället för förra Millwallanfallaren Michael ObafemiMichael Obafemi.

Det blev verkligen full fart framåt från avspark och alla tre inkommande var inblandade. Hardie tog ner en lång boll, hittade Wright med en djupledspassning, som rullade in till Bundu. Hans skott blockerades efter desperat försvar, men Millwall fick inte undan den lösa bollen och Bundu fälldes när han försökte plocka upp den. Domaren tvekade inte utan pekade på straffpunkten. 

Vilt jubel på bortaläktaren och på plan - tills en mycket sen flagga kom upp från linjedomaren. Förklaringen sedan var att Bundu stod i offsideposition när han fälldes, vilket var riktigt, men eftersom han hade fått "passningen" från Millwalls Casper de Norre borde inte detta vara relevant. Man kan bara anta att linjedomaren inte såg detta på grund av andra spelare i vägen.

Domarkåren med avgörande misstag igen
Senast mot Cardiff fick Argyle ett utvisningsbeslut emot sig - efter att en (mycket) våldsam handling från Cardiffs Ng provocerade (mindre) våldsam vedergällning från Argyles Ibrahim Cissoko. Riktigt korkat att belöna våldet genom att straffa responsen hårdare än den ursprungliga aktionen (rött mot gult). 

I matchen innan mot Blackburn blev Wayne RooneyWayne Rooney utvisad efter en tydlig fällning mot Ryan Hardie som ledde fram till situationen som gav Blackburn en sen kvittering.

Till detta kan läggas att Sunderland fick ett helt felaktigt straff på Home Park och borde dessutom fått en spelare utvisad, och även att Burnley fick en tveksam straff mot oss. Det blir mindre fokus på dessa beslut när man vinner ändå, som mot Sunderland och Blackburn, men det är uppenbart som att simma i sirap när man får ett sådant beslut mot sig i nästan varje match.

Ni som läser kanske tycker att jag bara är en gnällig partisk supporter, vilket jag förstås är, men jag lyssnar även på tre Championshippoddar i veckan (Second Tier, NTT20 och svenska Football's Coming Home) och man hade fått samma bild av dessa incidenter genom att lyssna där. NTT20s George Elek var riktigt rasande över utvisningssituationen mot Cardiff och raljerade länge över den. 

VAR motverkar storklubbsfördelen
Vad beror det på? Tycker alla domarna att de vill slippa resa hela vägen till Plymouth? Jag tror snarare att större klubbar (dvs alla andra klubbar i Championship) brukar få marginalerna med sig om domaren är osäker. Ett fenomen man även kan se i Allsvenskan där Malmö fått en del tvivelaktiga beslut med sig på sistone.

Därför vill jag ha VAR i Championship. Det blir inte alltid rätt men det blir rätt oftare. Det hade definitivt gett Argyle en straff mot Millwall. Som jag har skrivit här innan vill jag också att den ska bli tidsbegränsad - domarens beslut står om inte VAR-folket är säkra att han haft fel efter (säg) 30 sekunder.

Det räckte att kolla reprisen en gång för att se att Bundu fått bollen från en Millwallspelare. Exempelvis straffen som Burnley fick var en sådan där man kunde kolla reprisen 10 gånger och ändå inte vara överens. Jag tycker inte det är straff, men kan leva med att sådant kan bli fel även med VAR. 

Millwall kontrar in ett mål och backar hem
Millwall är en märklig klubb. Man spelar hemma mot en nedflyttningstippad rival som precis fått stryk med 0-5 och så låter man gästerna ha bollen (61% bollinnehav för Argyle som kändes som mer), backar hem och väntar på misstag.

Efter 13 minuter kom misstaget. Bali MumbaBali Mumba drällde med bollen på egen planhalva, vände vänsterut, vände högerut, halkade och blev av med den till Millwalls unga talang Romain Esse. Han väggspelade sig igenom och rullade in 1-0 retfullt enkelt.

Det följde 77 minuter av ställningskrig och Argyle hade förtvivlat svårt att skapa chanser mot ett samlat försvar. Bästa möjligheten i första halvleken var när  Ryan Hardie fick nicka fritt efter ett perfekt inlägg från Joe EdwardsJoe Edwards, tyvärr rakt på Millwalls gigantiska danska målvakt Lukas Jensen. I slutsekunderna krockade sedan Jensen med sin egen back och tappade bollen efter en hörna, det följde vild kalabalik framför mål och flera skott blockerades, men det ville sig inte.

Millwalls enda chans förutom målet kom passande nog från en gammaldags långboll över hela plan till Femi Azeez, men Daniel GrimshawDaniel Grimshaw fick en hand på skottet och Edwards kunde rensa returen.

Man får väl ge dem att det är effektivt, i alla fall mot oss. Sedan återkomsten till Championship har de nu slagit oss tre gånger och inte släppt in ett mål. Men det är en stor klubb som spelat i PL och nosade på playoff för ett par säsonger sedan. Vill inte de komma dit igen och underhålla fansen lite på vägen? Det är väl ingen som tror att nuvarande upplägget kan leda dit?

Borta dåligt - men hemma bäst?
Oavsett så blev det ännu en bortamatch där Argyle var en blek skugga av sig själva på hemmaplan. Det såg oftast rätt bra ut tills man kom fram till straffområdet, men där var det alldeles för många felbeslut och för få skott och inlägg. 

Nästa bortamatch är mot Leeds. Jag tror att man kan få rätt bra odds på Argyleseger i den matchen...

Innan dess så väntar Preston på Home Park på lördag, och där får vi verkligen hoppas att laget som gjort 8 mål mot Sunderland, Luton och Blackburn i de tre senaste hemmamatcherna visar sig igen. 


 

Geoff Bache2024-10-24 10:59:00
Author

Fler artiklar om Plymouth