Tankar kring Christian Pulisics kommentarer
För att parafrasera Don McLean: blir det snart ett bye bye, Mr American guy?

Tankar kring Christian Pulisics kommentarer

Den unge amerikanen har hamnat i blåsväder igen. Idag släpptes ett utdrag från Pulisics nya bok, My Journey So Far, som lanseras den 18 oktober, och det finns frågor att ställa kring både tajming och innehåll.

I utdraget anklagar Pulisic Thomas Tuchel för att svika sitt löfte om en utlovad startplats i returen i semifinalen mot Real Madrid i Champions League säsongen 20/21. Pulisic gjorde mål i den första matchen, som enligt honom kom efter att ha ignorerat tränarens instruktioner om att inte göra en löpning. Här kommer en översatt version av hela utdraget, som hittas på Pro Soccer Wire.

Pulisic om att bänkas i returen

“Det som hände innan matchen var en stor besvikelse för mig. Jag hade haft en riktigt bra match i det första mötet och vår följande match var i ligan mot Fulham. Tuchel sa till mig att han skulle vila mig inför returmötet och därmed spelade jag inte en minut i Fulham-matchen. Sedan berättar Tuchel för mig på matchdagen av den andra semifinalen att han har ändrat sig och istället satsar på Kai. Jag var ärligt talat förstummad och väldigt besviken. Jag trodde att jag hade gjort mig förtjänt av en start och ännu viktigare, så hade han givit mig garantier tidigare om en startplats. Så när han väl tog in mig med ungefär 25 minuter kvar, var jag bara så förbannad.

Mendy stod för några viktiga räddningar i den matchen, särskilt två från Benzema, och det var en grym kväll på Stamford Bridge. Jag skulle säga att min assist till Mason nog var min favorit-målpassning någonsin. Det kom precis vid rätt tillfälle och stängde matchen för oss.

Kanté spelade in mig på den högra sidan av straffområdet, men Courtois hade täckt sin första stolpe - han är en jätte, en enorm kille. Jag ville inte bara skjuta och hoppas att han skulle styra ut den till mina lagkamrater. Jag ville vara mer uträknad. Jag såg Mason närmast målet, men han var mer central och det krävdes att han skulle komma till första stolpen och komma framför sin markering. Så jag stod på bollen och väntade i vad som kändes som för evigt för att Mason skulle göra sin löpning och komma framför sin gubbe. Men sen var det mycket kvar för mig att göra - om du kollar noggrant, behövde jag lyfta min passning över Ramos fot och hitta luckan med en passning som hade precis rätt vikt på sig.”

Pulisic om målet i den första matchen

“Det som ingen vet om det målet är att när Rüdiger har bollen, så kan jag se att han försöker slå en långpassning över backlinjen, så jag startade min löpning för att ta mig in bakom Madrids backlinje. Men när jag tar löpningen hör jag Thomas Tuchel skrika från sidlinjen, “Christian, stanna i fickan, gör inte löpningen!” Men jag hade bara känslan att jag skulle hitta ytan och komma rätt till passningen, så jag fortsatte löpningen.

Jag löpte framför Nacho och bakom Varane. När jag fick bollen trodde jag att skulle behöva skjuta direkt, men sen insåg jag att jag hade mycket mer tid än jag trodde att jag skulle ha för att Nacho behövde täcka mållinjen medan Varane brydde sig mer om att markera Werners löpning i boxen. Så jag trodde att jag kunde skapa en bättre vinkel till mig själv genom att runda Courtois och sedan placera mitt skott.”

När man läser hela citatet verkar det som så många gånger förut inte lika allvarligt som de sensationalistiska rubrikerna som delas på sociala medier, det var ju ingen Lukaku-intervju direkt. Trots det finns det en hel del tveksamheter att reda ut. 

Mer än något annat, tajmingen. Du är 24 år gammal. Du har värvats för stora pengar, varit extremt skadedrabbad och inte levt upp till förväntningarna på planen. Men det är inte på planen som problematiken börjar och slutar, utan som inledningen belyser, har det inte varit en engångsföreteelse för Christian att hamna i rampljuset av fel anledningar.

 I mars 2021 gillade han ett Instagraminlägg som uppmuntrade till att skjuta Antifa-medlemmar - en anti-fascistisk vänsterorganisation. I juli flödar skriverierna åter för fullt, när Pulisic lägger ut en video ute på en båt på semester, när han kickar och sedan ramlar på en Goliatgrouper, en sårbar fisk. Samtidigt har det genomgående kommit uppgifter om att Pulisic vill lämna klubben. Visst styr du inte över din pappa, men det ser iallafall inte snyggt ut när Mark Pulisic, tidigare assisterande tränare för Borussia Dortmund, i augusti 2022 chelsea-tuchel-transfer-27799187">gillade Twitterinlägg som kallar Tuchel för en talang-förstörare, och som kritiserar hans lagkamrater Mason Mount och Kai Havertz. Pulisic var långtifrån den enda spelaren som ville lämna Chelsea, och det är inte första gången som frågor ställs över Tuchels hantering av spelare. Oavsett är inte Christian i position att kritisera någon annan än sig själv för tillfället. Att skriva böcker kan man göra i slutet av sin karriär, eller iallafall när man har lämnat den klubb vars medlemmar man kritiserar. Helhetsintrycket är att fokuset inte är på rätt ställe och att fadern inte agerar som den perfekta förebilden.

 Med en ny tränare fanns, iallafall hos en optimist, möjligheten för en nystart. Dock verkar broarna redan ha bränts med en del av supporterskaran, då amerikanen uppges ha buats när han byttes in i Zagreb. Även om det känns kört i Chelsea långsiktigt, är VM stundande, och konstant negativ publicitet lär iallafall inte hjälpa honom att få speltid innan dess. Med ett lite mer diplomatiskt utträde - för det känns med varje dag som går mer och mer oundvikligt att Chelsea och Christian kommer gå skilda vägar -, hade nog fler supportrar kunnat se de positiva sidorna av Pulisics sejour. Det var en stark debutsäsong överlag, och perioden efter lockdown var helt sensationell, som säkrade Champions League-fotboll och fick fans att tro på att en Hazard-ersättare existerade. Nu lär glaset ses som mer halvtomt. Man ska aldrig säga aldrig, kanske kan magikern Potter få användning av sina examen i social intelligens och ledarskap här. Läxan är iallafall tydlig: tala är silver, tiga är guld, Mr Pulisic.
 


 

Olle Lange@_ollelange2022-09-20 21:46:00
Author

Fler artiklar om Chelsea