Thiago Silva hyllar tränaren och människan Thomas Tuchel
En försvarare i världsklass.

Thiago Silva hyllar tränaren och människan Thomas Tuchel

Thiago Silva intervjuades av det officiella matchprogrammet inför mötet med Everton. Chelseas brasilianske veteran uttryckte tacksamhet över att kunna prestera på högsta nivå i sin ålder och påtalade Thomas Tuchels inflytande över sin karriär.

Thiago Silva har verkligen omfamnat London och SW6 sedan flytten från Paris. Den enormt rutinerade mittbacken spelade en stor roll i att Chelsea lyfte Champions League-trofén under hans första säsong hos klubben. Hungern efter titlar är ett måste, menar Silva.

””Om jag inte hade haft ambitioner och drömmar så hade jag aldrig kommit till Chelsea," säger Silva. ”Jag är här för att jag har ett sug efter att vinna och uppnå fler saker. Som min gode vän Dani Alves säger: ’En människa utan drömmar är en död människa’.”

Chelsea har hanterat Silvas åldrande fotbollskropp med försiktighet och varit noga med att rotera bland sina mittbackar. Bara för att Silva inte längre startar 60 matcher på en säsong så innebär det inte att arbetsbördan lättar.

”Du måste ha de drömmarna, och du måste jobba med dem för att uppnå dem. Så just nu jobbar jag så hårt jag bara kan. Jag gör allt för att kunna nå slutet av min karriär med alla mina drömmar och målsättningar uppfyllda.”

Thiago Silva har med sitt lugn och säkra duellspel höjt sina lagkamrater, framför allt kollegorna i försvaret. Han vet inte ännu vad som kommer ske efter karriären, men medger att han tänker fotboll annorlunda än tidigare.

”När du spelar mer fotboll och samlar på dig erfarenhet så når du till slut en punkt där du ser spelet på ett annat sätt – genom ett annat fönster,” säger Silva. ”Det är en omställningsperiod där du börjar se annorlunda på fotbollen, du förstår spelet mer från en tränares perspektiv.”

Thomas Tuchel och Thiago Silva har samarbetat på ett framgångsrikt sätt tidigare, då i Paris Saint-Germain. Den bayerske tränaren har revolutionerat Chelsea med sitt spelsätt och får till synes ut det mesta av samtliga spelare. Silva pekar dock på Tuchels många goda egenskaper utöver det taktiska.

”Först och främst så är Tuchel en fantastisk tränare. Taktiskt, tekniskt och vad gäller det mentala – han är av högsta klass. Det bästa är dock hur han är som människa. Han är helt enkelt en fantastisk kille. Just nu så upplever jag en fantastisk fas av min karriär. Det är väldigt speciellt för mig, att vid 37 års ålder, få spela på den absolut högsta nivån. Det finns två personer som gjort och fortsätter möjliggöra det. De två är Tuchel här i Chelsea och Tite, förbundskaptenen för Brasiliens landslag.”

Är det någon egenskap hos Tuchel som underskattats så är det hans man-management. Kanske är det hans nationalitet som gör att man inte associerar honom med tränare som briljerar inom humaniora. Tyska ’energitränare’ och deras intensitet kan ibland snarare ge sken av fientlighet mot spelarna. Medan han rosar Tuchel så passar Thiago Silva på att hylla en annan av Chelseas mästartränare.

”De är två fantastiska killar som jag har väldigt enkelt att prata med. Jag kan berätta om hurdana de är som människor. Under min karriär så har jag haft fantastiska tränare, men de två är verkligen där uppe i toppen. Carlo Ancelotti var en tränare som jag hade liknande känslor för, men just nu spelar Tuchel och Tite enormt stora roller för mig där jag nu befinner mig.”

Silva ser som sagt inget slut på sin enormt meriterande karriär ännu. Chelseas försvarsgeneral utlovar fortsatta kanoninsatser även nästa år.

”Det är en ära att få spela för dem och jag hoppas att jag fortsätter belöna dem för deras tro på mig. Att nå VM 2022 med Brasilien är en sådan motivator, jag vill såklart även fortsätta bringa in titlar till Chelsea. Jag vill helt enkelt ge tillbaka lite av allt de har givit mig.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-12-13 23:24:07
Author

Fler artiklar om Chelsea