Thiago Silva om att hantera en åldrande fotbollskropp
Thiago at the back... ni kan resten!

Thiago Silva om att hantera en åldrande fotbollskropp

Chelseas mittbacksgigant är ute på landslagsuppdrag med sitt Brasilien. Trots sin ålder så har 37-åringen inga planer på att lägga landslagströjan på hyllan. I en intervju med officiella hemsidan berättar Thiago Silva om hur han håller kroppen i skick.

Thiago Silva må vara inne på karriärens höst men tänker fortsätta spela fotboll så länge det bara går. Under sin tid i AC Milan fick han se bevis på att det går att spela på allra högsta nivå även efter att man passerat 40-strecket.

”Jag hoppas att jag kan göra det Maldini gjorde i Milan, han spelade tills han var 40–41 år,” säger Silva. ”Det är min plan för den närmaste framtiden och jag har förberett för det.”

För att kroppen ska vara redo för matcher krävs gedigna förberedelser och planering. Thiago Silva ser till att ta vara på varje ledig minut mellan matcherna, något som inte var nödvändigt tidigare i brassens karriär.

”När du är ung så tror du att du är en superhjälte. Då spelade man match varje dag, så man återhämtade sig snabbare. Numera så känns 24 timmar som alldeles för lite tid för att återhämta sig,” säger Silva.

Vi är i mars månad och Thiago Silva har redan kommit upp i 35 framträdanden för Chelsea denna säsong. Faktum är att bland utespelarna så har enbart Jorginho och Rüdiger samlat på sig fler minuter än den brasilianske veteranen. Silva återkommer till vikten av återhämtning. Där ingår dessutom en egen så kallad tryckkammare som han låtit installera i sitt hem.

”Du måste alltid hålla dig uppdaterad med de nya metoderna och vetenskapen som finns att tillgå,” säger Silva. ”Jag har många rutiner jag gillar att göra hemma, jag har en bättre diet nu än tidigare. Du måste fylla på med rätt sorts bränsle. Det är några saker jag gjort för att optimera min återhämtning, som behöver bli snabbare.”

Sedan ankomsten till SW6 så har Silvas speltid hanterats med stor noggrannhet från klubben. I tränare Thomas Tuchel har han ytterligare två års samarbete från PSG-tiden att luta sig tillbaka på. Tysken är av allt att döma mycket nöjd över att ha återförenats med sin försvarsgeneral. När övergången ägde rum sommaren 2020 så saknades det dock inte tvivlare. Hade Thiago Silva fortfarande det som krävdes?

”Jag var inte orolig, men efter åtta år hos en och samma klubb så insåg jag att det kunde vara karriärens sista stora flytt,” säger Silva. ”Många tvivlade på att jag skulle kunna prestera på samma nivå här som i PSG, men jag var självsäker. Jag känner att jag fortsatt prestera här hos Chelsea, särskilt med tanke på att det är världens bästa liga. Jag lämnade en stor klubb för en annan. Jag är stolt över resultaten, men det har krävts mycket hårt arbete för att nå dit.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-03-23 17:42:45
Author

Fler artiklar om Chelsea