Thomas Tuchel kommenterar segern mot Lille
Med sikte på kvartsfinal!

Thomas Tuchel kommenterar segern mot Lille

Chelsea rivstartade säsongens Champions League-slutspel och besegrade Lille med 2–0. De regerande mästarna stod för en dominant prestation men drabbades av två nya skador. Thomas Tuchel intervjuades av officiella hemsidan efter slutsignal under tisdagskvällen.

Det fanns flertalet aspiranter på priset matchens lirare efter Chelseas seger mot Lille. Målskytten Kai Havertz var en, mittbackseleganten Thiago Silva en annan. UEFA:s val föll på mittfältsmotorn N’Golo Kanté, vilket knappast kan anses vara särskilt kontroversiellt. Fransosen var sedvanligt solid bakåt, men under gårdagskvällen var han dessutom ordentligt kreativ framåt. Kanté varvade precisa inlägg mot den bortre stolpen med långa, hotande bolltransporter. Han belönades till slut för sin offensivlusta med framspelningen till Christian Pulisics 2–0-mål. Thomas Tuchel var glad att återse N’Golo Kanté i gammalt gott slag.

”N’Golo har haft vissa problem med att hitta tillbaka till rytmen och styrkan efter sina skador. Han missade några matcher och är nu tillbaka på allra högsta nivå,” säger Tuchel. ”Han blev bättre för varje minut som gick, det får direkt inverkan på matchen, men vi är inte förvånade. Vi har avvaktat i ett par matcher för att hitta tillbaka till den nivån och då gör han ett enormt avtryck på matchen.”

De regerande franska mästarna Lille har en tuff säsong och befinner sig på undre halvan i Ligue 1-tabellen. Något Chelsea verkade vilja utnyttja, de kungsblå världsmästarna rivstartade detta dubbelmöte. Kai Havertz ledningsmål i den åttonde minuten var hans dittills tredje avslut. Den chockstarten falnade till slut. Thomas Tuchel efterlyser en jämnare nivå över tid från sitt lag.

”Vi var väldigt bra i perioder, till exempel under de första tio minuterna,” säger Tuchel. ”Samtidigt så har vi stunder då det försvinner på ett ögonblick. Vi börjar göra enkla bolltapp, tappar flytet i spelet och tar dåliga beslut. Sedan återhämtar vi oss och spelar bra i sjok igen. Det är något av en följetong för stunden, men det finns mycket positivt att hämta därifrån. Om vi kan förlänga de bra perioderna med några minuter och plocka fram dem oftare så har vi en växel till att plocka fram.”

Lille går som sagt igenom en tuff period. Gästerna från norra Frankrike ville dock ge sig själva chansen att få med sig ett resultat från Stamford Bridge. Fransoserna pressade högt och gärna, men Chelseas backlinje och mittfält hjälpte varandra på ett ypperligt sätt. Vid flertalet tillfällen rev man ned applåder från hemmapubliken när man vackert spelade sig förbi Lilles inledande press.

”Det var en väl förberedd motståndare idag. De var väldigt aggressiva, de spelade fysiskt. Det var nödvändigt för oss att anta den utmaningen mentalt, att hålla tätt bakåt, vilket vi också gjorde. Vi lät dem inte skapa chanser vilket gav oss en skön känsla matchen igenom,” säger Tuchel.

Edouard Mendy hade inte mycket att göra under gårdagen. De få bollar som riktades mot hans målbur landade rakt i hans stora famn. På andra ändan av planen hade Chelseas anfallstrio en trevlig afton. Samarbetet mellan Christian Pulisic, Kai Havertz och Hakim Ziyech var ordentligt frejdigt i perioder.

”Jag är glad för Kais skull, han har gjort det bra i ett par veckors tid nu,” säger Tuchel. ”Han visade framfötterna och kämpade, hans arbetskapacitet är fantastisk. Vi har väldigt stor nytta av honom med de enorma ytor som han täcker. Vi höll en hög, offensiv linje idag med de tre offensiva spelarna nära varandra. Vi valde den formationen då vi ville ha hög intensitet och hårt jobb i 90 minuter.”

Många spaltmeter har skrivits om Romelu Lukakus insats mot Crystal Palace, där Chelsea vann efter ett sent ledningsmål. Belgarens belackare fick vatten på sina kvarnar när startelvan mot Lille presenterades och Lukaku återfanns på bänken. Thomas Tuchel lyckas vara brutalt ärlig vad gäller sitt val av personal, samtidigt skyddar han sin stjärnforward från ytterligare onödig kritik.

”Ingen match är den andra lik,” säger Tuchel. ”Fokus idag låg på intensitet, en match med högt tempo. Vi behöver hårt arbete med och utan boll, Romelu har haft en del problem med den biten på slutet. Det är vad jag syftade på när jag sade att han var trött, inte enbart mentalt utan också fysiskt. Det kan jag förstå. Sedan matchen mot Liverpool så har han startat samtliga matcher för oss, vi hade dessutom ett par förlängningar. Sådan är fotbollen, idag valde vi tre andra spelare, Kai är i bra form med mycket självförtroende och bra inställning. Det var beslutet vi tog idag, nu har vi fyra dagar på oss att återhämta oss, självklart har Romelu chansen att spela på söndag.”

Chelseas två första skador tvingades fram tidigt i den andra halvleken. Mateo Kovacic och Hakim Ziyech tvingades kliva av med ett par minuters mellanrum. Direkt inpå slutsignal hade Thomas Tuchel inga klara besked på hur allvarliga dessa skador var. Liverpool spelar ligamatch ikväll, Chelsea har åtminstone en vilodag tillgodo inför finalen i ligacupen.

”Jag har ingen status på skadorna ännu. Jag skulle ha bytt ut ’Kova’ tidigare, kanske i paus, för att spara ett bytestillfälle. Jag har inte sett Hakims skada ännu och har inte hunnit prata med läkaren. Det är en tråkig trend denna säsong, att tvingas göra byten på grund av skador snarare än för taktiska förändringar. Nu är finalen på söndag, förhoppningsvis är skadorna inte alltför allvarliga så att vi kan få tillbaka spelare för en ny stormatch,” säger Tuchel.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-02-23 10:49:19
Author

Fler artiklar om Chelsea