Thomas Tuchels facit i inhemska cupfinaler
Blir det en uppryckning i finalen imorgon efter deblaclet mot Arsenal?

Thomas Tuchels facit i inhemska cupfinaler

Thomas Tuchel leder Chelsea ut i FA-cupfinalen på Wembley imorgon i hopp om att upprepa de inhemska cupernas triumfer som han har upplevt i både Borussia Dortmund och Paris Saint-Germain.

Tuchel vann DFB-Pokalen 2017 och Coupe de France 2020, som är de viktigaste cuptävlingarna i Tyskland respektive Frankrike. Båda framgångarna kom vid andra tillfället efter de plågsamma straffsparksförlusterna året innan.



2016 DFB-Pokal final: Bayern München - Borussia Dortmund 0-0 (4-3 efter straffar)

Under sin första säsong i Borussia Dortmund ledde Tuchel de svartgula till sin tredje raka DFB-Pokal-final med minsta möjliga marginal.
Det blev dock en tredje förlust i rad för Dortmund, den här gången på straffar, efter att 120 minuters spel inte kunde skilja lagen åt. Pep Guardiolas Bayern dominerade bollinnehavet, men sköt bara fyra skott på mål.

Försvararna Sven Bender och Sokratis Papastathopulous missade de avgörande straffsparkarna, vilket gjorde att det inte blev någon segermedalj för Tuchel under hans debutsäsong i Dortmund.

2017 DFB-Pokal final: Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt 2-1

Tuchel fick vänta bara 12 månader på att ställa detta till rätta. Efter att dramatiskt ha besegrat gamla ärkerivalen Bayern på Allianz Arena med 3-2 i semifinalen gick Dortmund in som favoriter i Berlin där matchen ägde rum.
Lagen turades om att göra mål under den första halvtimmen och Frankfurt hade Chelsea-utlånade Michael Hector i försvaret. De missade ett gyllene tillfälle att ta ledningen och straffades i mitten av den andra halvleken.

Christian Pulisic, som byttes in i halvtid, fick Frankfurts målvakt Lukas Hradecky utvisad när han i ett friläge gick runt honom och blev neddragen. En solkar straff som Pierre-Emerick Aubameyang förvaltade på bästa sätt med en panenka. Tuchel fick den första segermedaljen i sin tränarkarriär i sin sista match som tränare för Dortmund, ett minst sagt bra avslut som Dortmund-tränare.

2019 Coupe de France final: PSG - Rennes 2-2 (5-6 efter straffar)

PSG:s final mot Rennes gick hela vägen till straffar, där laget från nordvästra Frankrike var starkast.
Efter att ha lett med 2-0 tidigt mot Rennes genom mål av brassarna Dani Alves och Neymar kändes målgången som en formalitet för Ligue 1-mästarna.

Men ett självmål precis innan halvtid, en rad missade chanser och sedan ett kvitteringsmål på ett inspel i mitten på den andra halvleken togs den spännande matchen till förlängning och senare också straffar.

Kylian Mbappe, som var ansvarig för några av de missade chanserna, blev utvisad för en vårdslös tackling när PSG-spelarnas känslor svämmade över. I straffläggningen var PSG:s mittfältare Christopher Nkunku den första spelaren som missade med den 12:e straffen.

”Vi försökte göra saker som är svårare, men det gör man inte i avgörande matcher”, sa Tuchel efteråt. ”Vi var inte medvetna om att det alltid är möjligt att tappa självförtroendet och förlora matchen”.

2020 Coupe de France-final: PSG - Saint-Etienne 1-0

Den andra gången så blev det vinst i cupen för Tuchel, som vann knappt över St-Etienne i juli förra året i den första tävlingsmatchen i Frankrike efter lockdown.
Neymar gjorde vad som visade sig vara ett tidigt segermål mot ett lag som reducerades till tio man när Loic Perrin gjorde ett grovt övertramp på Mbappe, som haltade iväg i tårar. Champions League-finalen väntade runt hörnet.

Vi hade inte spelat på fem månader, vi var favoriter och hade allt att förlora, konstaterade Tuchel efteråt. "Det var tufft för oss, men vi vann finalen, det är huvudsaken".


2020 Coupe de la Ligue-final: Lyon - PSG 0-0 (5-6 efter straffar)

En vecka senare var PSG tillbaka på Stade de France. Detta var en taktisk kamp, där Lyon som skulle gå vidare till Champions League-semifinal, sjönk lågt och spelade metodiskt mot sina motståndare.

Trots detta behövde Lyon sin målvakt Anthony Lopes som gjorde en rad fantastiska räddningar för att ta matchen till straffar. Där den före detta Chelsea-spelaren Bertrand Traore var den enda som missade, vilket gav PSG den inhemska trippeln och Tuchel sin tredje pokaltriumf.

Målet för honom är nu att lägga till en fjärde cuptitel, och den första i England.

Finalen i FA-Cupen spelas imorgon 18.15 då vi ställs mot Leicester

Källa: Chelseafc.com
 

Daniel Karlsson2021-05-14 22:11:00
Author

Fler artiklar om Chelsea