Tobias Hysén om tiden i Sunderland: Med facit i hand var det inte rätt att gå dit

Tobias Hysén om tiden i Sunderland: Med facit i hand var det inte rätt att gå dit

Tobias Hysén spelade största delen av sin karriär i Sverige, han har representerat klubbar som Häcken, Djurgården och IFK Göteborg. Han har även spelat i England, nämligen Sunderland.


TV: Clarke tvåmålsskytt när Sunderland körde över Sheffield Wednesday
 


2006 var ett knepigt år för Sunderland, de hade precis kommit sist vilket innebar att man åkte ur Premier League. Man tappade sjutton spelare och var därför tvungna att bygga om och värva nya spelare. Dåvarande ägaren och interim-tränaren Niall Quinn hade fått upp ögonen för den då 24-årige Tobias Hysén. Han värvades för 23 miljoner kronor efter att ha imponerat stort i Djurgården där han vann dubbla cupguld, ett SM-guld och gjorde 131 matcher.

Han blev klar den 23:e augusti och den 28:e augusti fick han göra sin debut när han startade hemma mot West Bromwich. Sunderland vann med 2-0 och Hysén gjorde en bra match där han låg bakom ett av målen. Att det blev Sunderland för Hysén beror enligt honom på att han ville lämna Djurgården. Han kände att det inte riktigt funkade och hans form dippade, så när “The Black Cats” ville ha honom tyckte han det lät bra. Nu i efterhand inser han att han borde ha resonerat på ett annat sätt. 
- Med facit i hand var det inte rätt att gå till Sunderland. Jag borde sagt till klubben att jag vill bli värvad av tränaren som skulle komma in efter Quinn.

Efter West Bromwich-matchen gjorde Sunderland klart med en ny tränare i form av den benhårda Manchester United-legendaren Roy Keane. En uppgradering från Quinn men en försämring i speltid för Tobias, eftersom Keane valde att ta in en ny vänsterytter, Ross Wallace, för att han ville ha två spelare på varje position vilket Tobias förstod. 
- Jag kunde köpa det, men då blev jag ju den som han inte tagit in, vilket gjorde att den andre spelaren gick lite före hela tiden. Sen fick jag mina chanser och tyckte att jag tog dem ganska ofta, säger Tobias Hysén.

Trots tagna chanser och godkända prestationer så var det en situation Tobias inte var van vid. I Djurgården var han den självklara startspelaren. Då kunde han ha en dålig match emellanåt men i England var han tvungen att spela bra match efter match för att förbli startspelare. 
- Det var inte konkurrensen som påverkade mina prestationer. Det som påverkade mig var de gångerna jag kände att jag hade spelat okej tre matcher i rad, men sen inte fick spela den fjärde eftersom det fanns en spelare som gjorde det lite bättre på träningen, säger han. 

Tränaren under tiden, Roy Keane, hade precis avslutat sin egna spelarkarriär när han blev Sunderlands manager. Enligt Tobias var han kanske inte den bästa tränaren men han hade med sig två andra tränare, bland annat Tony Loughlan som hjälpte honom. Han berättar att under träningarna kunde Keane sitta och titta på medan de andra tog hand om själva träningen, han var mer manager än tränare. Trots att han hade brister som tränare så tycker Tobias ändå att Keane var bra på många sätt. 
- Han var rak och tydlig. I början sa han att om ni inte får speltid är det för att ni inte är tillräckligt bra, så kom inte till mig och gnäll om er speltid, men kom och fråga varför ni inte får spela för jag kan alltid motivera det. 

Det var inte bara bristen på speltid som gjorde att det bara blev ett år i den rödvita tröjan, utan också att han och hans flickvän inte riktigt trivdes i staden. Han berättar att de inte riktigt kom in i det sociala vid sidan av planen. De hittade inte riktigt något umgänge och då umgicks de mest med varandra. När hon däremot var hemma i Sverige hade Tobias inga problem att hänga med sina lagkamrater och han trivdes bra i och runt klubben.

När sommaren 2007 anlände hade “The Black Cats” vunnit Championship och började rusta klubben för Premier League-spel. De värvade in en ny vänsterytter i form av Kieran Richardson från Manchester United. Parallellt med detta var Tobias och hans flickvän i Sverige där han bland annat tränade med Häcken och Djurgården. De fick smak för det svenska livet och kände att det var bättre. När han kom tillbaka till England gick han till Keanes kontor och bad om att få bli såld. Roy Keane svarade med att han ville ha kvar Hysén men att han inte kunde tvinga honom kvar. 
- Jag vet inte om han sa det för att ha behövde ha kvar spelare, men det kändes bra och genuint, säger Tobias. 
Trots att det inte blev ett helt lyckat äventyr och att han själv tycker att det var fel beslut i efterhand så ångrar han inte att han gick till Sunderland.

Markus Olofsson2023-10-09 10:54:00
Author

Fler artiklar om Sunderland