Torres övergångs påverkan på ekonomin
Torres blev en Milan-spelare, bara för att åter kunna bli en Atletico-spelare

Torres övergångs påverkan på ekonomin

Lånet blev till en permanent övergång och utgifter kan flyttas från kommande till pågående säsong. Något som jämnar ut utgifterna och ger bättre balanserade spelarkostnader.

Så blev det till slut ett riktigt slut. Fernando Torres övergång är officiell och lånet som innebar att han fortfarande tillhörde Chelsea är avslutat. Det blev totalt 172 matcher i Chelsea-tröjan och 45 mål, ett facit som inte riktigt möter den summa som Chelsea betalat för spanjoren.
 
Att lånet blev en övergång förklarades tidigare under dagen då Torres lånas ut från Milan till Atletico med ett lån av Alessio Cerci i motsatt riktning. En affär som inte varit möjlig om övergången inte gjorts permanent (hur permanent den nu kan anses vara i och med flytten tillbaka till Madrid).
 
Men vad har då Torres kostat Chelsea? En övergångssumma på £50 miljoner och en lönekostnad på ca £35 miljoner innebär en hisnande totalkostnad av £85 miljoner. Men, det är inte den kostnaden som nu är intressant.
 
Torres värvades som sagt för £50 miljoner och skrev på ett kontrakt över fem och ett halvt år. Övergångssumman fördelades då ut över kontraktslängden så att kostnaden, i papperen, uppgick till £9,1 miljoner per år (50/5,5). Med två år kvar på kontraktet återstod alltså £18,2 miljoner som skulle fördelas ut på de två kommande åren. Detta gällde alltså fram till lånet blev en permanent övergång.
 
Istället för att Chelsea ska ”betala” £9,1 miljoner 2014/15 och £9,1 miljoner 2015/16 belastas nu pågående säsong med hela summan, £18,2 miljoner.  Är det då bra eller dåligt för Chelsea?
 
Då en utgift för nästa säsong nu tagits bort skulle vi kunna säga att Chelsea frigjort £9,1 miljoner att spendera nästa säsong. Inte riktigt så bra är det ju naturligtvis då FFP granskas över längre perioder och de £9,1 miljonerna har ju faktiskt bara flyttats, inte tagits bort.
 
För pågående säsong var Chelseas spelarkostnad (löner, avskrivningar på övergångssummor minus vinst vid spelarförsäljning och lånekostnader) beräknad till £117 miljoner medan den för säsongen 2015/16 beräknades till £189 miljoner. En klar ökning alltså till kommande säsong vilket har en förklaring i sommarens stora spelarförsäljningar i David Luiz och Romelu Lukaku som påverkat spelarkostnaden positivt för pågående säsong.
 
Att övergången nu blev klar innebär då att £9,1 miljoner kan tas bort från säsongen 2015/16 och flyttas till pågående säsong vilket minskar skillnaden från £72 miljoner till £54 miljoner säsongerna emellan. Fortfarande en stor skillnad, men balansen är bättre och det känns mer logiskt att övergången blivit permanent.
 
Det har som sagt ingen enorm effekt på Chelseas ekonomi och FFP, men att kunna uppvisa jämnare siffror är naturligtvis bra där inkomster och utgifter möter varandra bättre säsong för säsong. Viktigast i det hela får vi ändå säga är att Torres nu inte längre är en Chelseaspelare. Visst hade han sina stunder och han visade ofta upp en stor kämpamoral, men sett till förväntningar och allt det ekonomiska var hans tid i Chelsea naturligtvis långt ifrån godkänd. Alla missar till trots så minns jag personligen mest 2-2 målet på Nou Camp som ledde till en minnesvärd kväll i München.
 
Källa: weaintgotnohistory
 

Niklas Isaksson2014-12-29 16:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea