Racing Santander - Real Oviedo
1 - 1

Trögt Chelsea föll i Newcastle
Bister eftermiddag för Mr. Mourinho.

Det blev ingen sjunde vinst på raken, utan en smärtsam 2-0-förlust och Newcastle fick därmed stopp på Chelseas segertåg på St. James’ Park under lördagseftermiddagen. De blå hade det tungt i ösregnet, framför allt offensivt, och förlusten får ses som rättvis. Gouffran och Remy stod för målen.

Precis som förväntat gjorde José Mourinho en hel del förändringar i startelvan sedan cupmatchen mot Arsenal i veckan och mönstrade följande uppställning: Cech; Ivanovic, Luiz, Terry, Cole; Ramires, Lampard; Mata, Oscar, Hazard; Torres.

Chelsea tog tag i taktpinnen redan från avspark och den första halvlekens huvudingredienser syntes i ett tydligt skede. Gästerna byggde sina anfall tålmodigt och hemmalaget koncentrerade sig på att inte gå bort sig i defensiven och kontrade då tillfälle gavs.

Matchens första chans kom på hörna efter en knapp kvart då kapten Terry prickade ribban efter ett fint inspel av Mata. Efter den första farligheten tog Chelsea över rejält, men trots ett massivt övertag sett till bollinnehavet hade de blå förtvivlat svårt att hitta luckor i det väl samlade Newcastle-försvaret. Det ihållande hällregnet gjorde inte uppgiften lättare och det blev därför en första halvlek som präglades av mängder av missade passningar, halkande spelare och dåligt förvaltade fasta situationer. Hemmalagets omställningar kändes krystade och ofarliga producerade inte mycket mer än ett par optmistiska långskott.

Chelsea och Terry kom ånyo nära på hörna några minuter före paus då Debuchy tvingades nicka undan bollen på mållinjen. I sekvensen därpå skapade hemmalaget sin hetaste chans för halvleken då omställningen lyckades och mynnade ut i ett skottläge för Moussa Sissoko. Men Cech var bra med och klistrade det ganska tama avslutet enkelt.

Mycket mer än så fanns det inte att skriva hem om från en halvlek där intensiteten, kampviljan och det hårda närkampsspelet inte saknades, men skärpan och målchanserna lyste med sin frånvaro.

Matchen öppnades upp rejält i den andra halvleken som blev något helt annat än den trista historia som publiken hade fått bevittna under de första 45 minuterna. Till hemmasupportrarnas stora glädje kom skatorna ut, för att använda en sliten klyscha, ”som ett helt nytt lag” till den andra akten. Med offensiva intentioner, en tydlig spelidé och ett mycket effektivare kontringsspel tog de svartvita över totalt och skapade chans på chans.

Efter en timmes spel stal Debuchy bollen av Hazard och hittade fram till Sissoko på högerkanten med en precis boll i djupled. Den framstormande fransmannen försökte sedan vinkla in bollen vid bortre stolpen, men med en hjälpande hand från Cech smet skottet strax utanför. I den påföljande sekvensen var det än en gång nära då Ameobi nickade fram Remy till ett fint skottläge mitt i straffområdet. Men anfallaren fick inte till avslutet utan sköt rakt på Cech.

Mourinho insåg vad som höll på att hända och övergav idén om ett kontrollerat possession-spel och bytte in Willian och Eto’o mot Mata och Torres som inte hade lyckats lämna något större avtryck på matchen.

Men Newcastle fortsatte att pressa. Med 65 minuter på klockan presenterade sig en så långt anonym Gouffran som hotade Cech med ett vasst långskott. Tjecken lyckades nätt och jämnt styra utanför igen. De fem gångna, hyperfarliga minuterna blev försmak av vad komma skulle och Chelsea kom undan med blotta förskräckelsen, den gången.

I den 68 minuten tvingades så den reslige Petr Cech till sist kapitulera när Chelsea tappade bort Gouffran i samband med en frisparkssituation. Eleganten Yohan Cabaye hade stor del i målet med ett perfekt levererat inspel som nådde en tom yta vid den bortre stolpen. Den omarkerade Gouffran behövde därmed inte göra så mycket mer än att sätta pannan till för att se bollen segla förbi chanslöse Cech.

Chelsea famlade efter ett motmedel, men lyckades inte etablera något bestående tryck mot hemmamålet. Chanser saknades emellertid inte. Drygt tio minuter från slutet fick Tim Krul ingripa då Willian hotade med ett skott från nära håll. Holländaren lyckades inte hålla bollen och fram dök Eto’o på returen, men då fanns Debuchy på plats för att blockera kvitteringsförsöket. I 86:e minuten sköt Eden Hazard strax utanför från en bra skottposition.

Istället för en kvittering fick Mourinho istället bevittna ännu ett baklängesmål. Inbytte Vurnon Anita hittade fram till Loïc Remy som från mitten av straffområdet inte gjorde några misstag. Han klippte till direkt och satte nådastöten via stolpen och in.

2-0 i den 89:e minuten var ett faktum, liksom det nattsvarta läget för Chelsea. De stirrade en förlust i vitögat för första gången sedan plattmatchen mot Basel, och det var, den dominanta förstahalvleken till trots, rättvist efter den andra halvleken där skatorna var både smartare och effektivare.

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, D Luiz, Terry (c), Cole; Ramires, Lampard (Schurrle 69); Mata (Willian 61), Oscar, Hazard; Torres (Eto'o 61).
Unused subs Schwarzer, Azpilicueta, Cahill, Mikel.
Booked D Luiz 74, Ramires 78.

Newcastle (4-3-3):Krul; Debuchy, Williamson, Yanga-Mbiwa, Santon; Sissoko, Tiote (c)(Anita 52), Cabaye; Gouffran (Obertan 84), Shola Ameobi (Cisse 61), Remy.
Unused subs Elliot, Taverner, Ben Arfa, Sammy Ameobi.