Juventus - Chelsea
1 - 0

Trubbigt Chelsea förlorade på bortaplan mot Juventus
Lukaku och gänget hade en tuff kväll i Turin.

Efter en oerhört chansfattig tillställning skrevs slutresultatet till 1-0 i hemmalaget Juventus favör. I gruppens andra match avgick Zenit med segern och står därmed på samma poäng som Chelsea. Tack vare inbördes möten parkerar de regerande mästarna på en andraplats i gruppen efter två spelade matcher.

Chelsea vann stormötets första hörna i den sjunde minuten efter en trevande inledning på matchen. Det blev en variant som slogs efter marken mot straffområdeskanten där Lukaku var först på bollen, men avslutet hamnade rakt i famnen på Szczesny. Ett avslut på mål verkade få önskad effekt på Chelsea, som pressade högt och rätt de efterföljande minuterna. Juventus föll tillbaka med hela laget, när de väl vann bollen så fanns där ingen närvaro framåt i planen att spela upp till. Med kvarten spelad resulterade ett felpass från Kovacic i ett 2 mot 1-läge för Juve, men Rabiots djupledspassning var helt misslyckad och verkade närmast adresserad till Mendy. Marcos Alonso tilldelades ett gult kort redan efter 18 minuter, en billig varning men den tillkom efter onödigt agerande från spanjoren.

Blott två minuter senare tabbade sig Kovacic på nytt, denna gång blev Chiesa frispelad av kroaten. Chiesa kom dock lite ur vinkel, hans avslut passerade lyckligtvis nog utanför Mendys vänstra stolpe. Trots dessa skrämselskott tillät hemmalaget fortsatt Chelsea ha mycket boll. Juventus fokuserade på att täcka ytor och markera Lukaku framför allt annat. Belgarens lagkamrater ville gärna passa honom, men då det var så pass många svartvita runtom Lukaku så blev passningarna allt omöjligare med varje försök. Chelseas centertank hade förståeligt nog svårt att bedriva ett vettigt targetspel när bollarna kom i knä- och maghöjd.

I den 38:e minuten bröt Rüdiger äntligen mönstret med det långsamma kortpassningsspelet som präglat halvleken. Tysken fann Lukaku i djupled, typiskt nog så studsade bollen via belgarens axel till inspark för Juventus. Ett par minuter senare fick hemmalaget ett nytt omställningsläge, vilket resulterade i en frispark i ett mycket farligt läge för de kungsblå. Bernardeschi var den som lade an, italienarens skott blockerades dock föredömligt av Mendys mur. Halvlekens sista minuter resulterade i ett par fasta situationer för respektive lag, men inga vettiga målchanser. Ställningen förblev 0-0 när första halvlek blåstes av, antal avslut på mål stod 1-0 till Chelseas fördel.

Thomas Tuchel var inte nöjd med den stillsamma första halvleken och bytte ut Marcos Alonso mot Ben Chilwell inför den andra. Det var Juventus tur att slå avsparken och som man gjorde det – en långboll ut mot vänsterkanten efterföljdes av två vunna dueller och en frispelad Chiesa inne i straffområdet. Skottet var distinkt och satt högt vid Mendys första stolpe. 1-0 till hemmalaget var ett faktum innan andra halvlek knappt ens hunnit börja. Chelseas uppgift blev inte enklare då ett lågt stående Juventus nu hade en ledning att försvara. De kungsblås första respons kom efter 54 minuter då Szczesny tvingades styra ut ett Havertz-skott till hörna. I den 61: a minuten blev Hakim Ziyech andra Chelseaspelare att syna det gula kortet.

Tuchel var uppenbart missnöjd i paus och blev såklart ännu mer förbannad efter baklängesmålet. Med dryga timmen spelad drog tysken till med ett trippelbyte! Chalobah, Loftus-Cheek och Hudson-Odoi ersatte Azpilicueta, Jorginho och Ziyech. Bara minuten senare fick Bernardeschi ett gyllene läge att utöka ledningen för hemmalaget, men lyckades inte styra avslutet på mål. Chelseas tredje gula kort delades ut till Toni Rüdiger för protest. Tuchels rockad såg såväl Chalobah som Loftus-Cheek ta plats på det centrala mittfältet medan Hudson-Odoi tog över Azpilicuetas position ute till höger. De efterföljande 20 minuterna bestod utav ett enda långt, passivt handbollsanfall där Chelsea inte mäktade med ett avslut förrän Lukaku nickade utanför i den 75:e minuten.

Chelseas sista byte i matchen kom strax därefter, Christensen klev av och Ross Barkley av alla människor hoppade in i hans ställe. Christensens uttåg innebar dock inte att man frångick trebackslinjen, Chalobah droppade ned bredvid Silva och Barkley tog plats jämte Lukaku och Havertz. Nyss nämnde Lukaku gav sig själv Chelseas bästa läge i matchen efter 83 minuters spel, han följde med Barkleys passning i djupet och tog i för kung och fosterland, men avslutet passerade över hemmalagets målbur.

Matchens sista tio minuter förblev fruktlösa. Det hittades fem tilläggsminuter, Chelseas vassaste läge kom i det absoluta slutskedet då Havertz nickade strax över på hörna. De regerande mästarna fick ingen hjälp av domaren idag, som verkade blåsa vid minsta möjliga kontakt – knappast värdigt Champions League-spel. Med det sagt har Chelsea inget att skylla på för denna förlust, prestationerna har dalat de senaste matcherna och kvällens insats var ett verkligt lågvattenmärke. Såväl tränare som spelartrupp bör ifrågasätta sina beslut efter en så lam insats på den allra största av scener.