Tuchel: ”som att dirigera en orkester”
Tuchel liknar tränarjobbet med dirigentens taktfasta hand, som dirigerar orkestern genom partituret.

Tuchel: ”som att dirigera en orkester”

Thomas Tuchel är nöjd med hur snabbt Chelseaspelarna har tagit sig an och anammat hans partitur där nyckeln för att prestera över tid är ömsesidig tillit och ett ärligt och reflekterande lärande.

De kungsblås nya boss har på sina tre första matcher tagit sju poäng av nio möjliga, där varje prestation imponerade och kulminerade under torsdagskvälls derbyvinst mot Tottenham.

Poängen är på kort sikt nödvändiga för att man ska komma ikapp lagen i toppen av Premier League, men Tysken är säker på att det enda som på lång sikt kommer upprätthålla målet att för tredje året i rad sluta på en fjärdeplats är att jobba med att förbättra och utveckla prestationen ute på fotbollsplan.
Nyckeln för att lyckas sätta detaljerna i spelet, är enligt Tuchel en stark relation mellan tränaren och omklädningsrummet.

”Resultat faller inte alltid väl ut i fotboll” förklarar han. ”Det är svårt att acceptera när man som tränare alltid vill ha kontroll och planera allting, men i fotboll och framförallt i Premier League, måste du acceptera att du inte kan kontrollera slutresultatet.”

”Vad vi kan göra är att vårda våra prestationer och för att lyckas med det behövs det en bra relation mellan spelarna och mig. Vi måste lita på varandra så att vi alltid kan prata om prestationen och förhoppningsvis kommer resultaten där efter.”

För att lyckas med framgångsrika prestationer på den högsta nivån behöver Tuchel och hans tränarstab först och främst förklara för spelarna vad som förväntas av dem innan man bedömer och reflekterar kring målsättningen kring vad som faktiskt sker ute på planen. Den ärliga reflekterande inlärningen är, enligt Tuchel, det enda sättet ett lag kan rätta till sina misstag och utvecklas kontinuerligt över ti.

”Jag har tidigare i karriären haft perioder där jag har gått in i omklädningsrummet efter en oavgjordmatch eller till och med en förlustmatch och hyllat prestationen, men jag måste kunna bevisa det” förklarade han.

För att kunna skapa en prestation är det enligt Tuchel viktigt att vara tydlig mot varje enskild spelare förväntas prestera.

  • Vad behöver jag som spelare göra?
  • Vad förväntar sig min tränare av mig?
  • Vad har mina lagkamrater för förväntningar på mig som spelare? 
  • Hur ska vi agera tillsammans som grupp?
Det är frågor som Tuchel menar att alla spelare måste veta svaret på.

”I slutändan är det som en orkester, vi måste följa en särskild rytm, disciplin, tempo och utförande. Det måste vara tydligt för alla.”

”Det kommer komma matcher där vi vinner och vi kommer vara missnöjda med prestationen och vi kommer visa laget varför vi är missnöjda och varför vi bara lyckades vinna matchen. Men om du frågar mig om jag föredrar att vinna förtjänstfullt eller förlora oförtjänt, så tar jag självklart en förtjänstfull vinst för det är alltid lättare att förbättra en vinst.”

Tuchel har blivit inspirerad av de gemensamma egenskaperna han har sett inom gruppen under sina första elva dagar som huvudtränare, när han försöker återinföra en drivkraft och positiv energi.

”Vi är här för att prestera på en nivå som ökar möjligheterna att vinna” berättade han och säger att det inte är mycket mer de kan göra.
Det är spelarna som måste kliva ut på plan med positiv energi och kämpaglöd, sen kan laget inte göra mer än att vara elva man ute på plan.

Tuchel upplever att kollektivet just nu har skapat ett band inom truppen som kommer om foga dem samman så de tillsammans kan ta sig över hinder och genom tuffa perioder. Det är ett band som gör dem redo att arbeta hårt för varandra.

”Allt detta innefattar prestationen men ibland kan du bara ana det. Antingen känner du det på sidlinjen eller så gör du det inte, det är svårt att förklara och bevisa med statistik, siffror och agerande.”


Källa:
The 5th Stand app

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-02-06 21:44:02
Author

Fler artiklar om Chelsea