Tuchels analys av matchen

Varför han bytte ut Hudson-Odoi och varför går bollen inte i mål? Thomas Tuchel analyserar matchen mot Southampton som slutade 1-1.

Tuchels lag hamnade i underläge för första gången på de sju matcher som spelats under hans ledning, när the Saints tog ledningen med 1-0  på en kontring i den först halvleken. Kvitteringen kom från straffpunkten i den andra halvleken när Mason Mount säkert placerade in 1-1 och säkrade en poäng.

Läs matchrapporten HÄR.

Trots att laget släppte in det första målet gjort av en motståndare på dessa sju matcher, var Tuchel överlag nöjd med Chelseas spel på St Marys’s om bortsett från lagets insats i och runt offensivt straffområde.

”Vi skapade massor av lägen som aldrig blev något” sa han något beklagande.

”Vi skapade många ytor för våra anfallare och för den avgörande passningen, men när vi skapade något så saknade vi pression i avgörandet. Vi saknade tålamod och vi kunde inte vinna de avgörande en-mot-en lägena.”

Thomas Tuchel berättar att bortsätt från deras mål så domderade Chelsea spelet och stängde effektivt ner Southamptons kontringsförsök. Men den sista tredjedelen var Tuchel inte nöjd med lagets insats.

I ett försök att förbättra anfallsspelet byttes Callum Hudson-Odoi in istället för Tammy Abraham, men blev redan efter 30 minuters spel utbytt. Bytet berodde inte på någon skada enligt vår tyske manager.

”I en match där det är svårt att skapa lägen behöver du förlita dig på press spelet för att tvinga fram misstag och vinna andrabollar för att skapa enkla lägen” förklarar han. ”För att lyckas med det måste du vara aggressiv i pressen och jag kände inte att Callum var det idag. Han missade några lägen i pressen, tappade stundtals bollen enkelt. Jag fick känslan av att han aldrig riktigt var närvarande i spelet.”

”Ni vet att jag verkligen tror på honom efter som han spelar varje match. Idag var jag nära honom och kanske var det orättvist, men jag fick ingen känsla från honom idag som sa att han kunde vara avgörande. Det var ett tufft beslut, men det kommer inte ligga som en kil mellan oss eller hänga kvar någon längre period. Imorgon är det bortglömt och vi förbereder oss för Atletico.”

Tuchel tar beslut för att vinna matcherna och ser inget problem i att spelarna, i detta fall Hudson-Odoi, gör misstag eller missar. Men spelarna får inte sakna energi ute på planen.

”Jag vet vad han kan ge och det är därför jag tror så mycket på honom och det kommer inte förändras. Men han vet exakt vad jag kräver av honom.”

”Det är inte det värsta som kan hända, han kan starta igen mot Atletico, men han måste vara pålitlig och det är nästa steg för honom. Han får problem när han kommer in från bänken, det var lika dant mot Sheffield United och åter igen idag. Det är upp till honom att utvecklas, för ibland behöver vi få in honom från bänken. Det måste han acceptera och ta lärdom av.”

För att återgå till lagets insats i övrigt är Tuchel fullt medveten om att det finns en hel del att jobba med när det kommer till att göra mål.

”Formationen är aldrig problemet och den är heller aldrig lösningen. Det är alltid spelarnas insats. Spelformen är flytande och i olika formationer kan du hitta olika ytor.”

”Vi tänker dag och natt på att göra mål och skapa målchanser. Statistiken från de senaste matcherna visar att vi inte gör tillräckligt många mål utifrån antalet passningar inne i boxen och utifrån mängden skott och utifrån hur mycket vi skapar.”

”Det är avsaknaden av pression, inte avsaknaden av lägen. Det är kvaliteten i beslutstagningen. Idag i den sista tredjedelen upplevde jag aldrig att vi kunde avgöra matchen när möjligheterna att göra just det uppkom. Vi måste analysera det här och det är mitt jobb att skapa fler större chanser.”