Tusan också Moyes

Tusan också Moyes

Ja det är väl ett uttryck som går att använda i kväll.

Tusan också att David Moyes inte fick vinna sin 1000 match som manager. Ett snöpligt självmål gjorde att vi bara fick oavgjort borta mot Genk i Europa League. Jag nöjer mig där angående matchen för det här är ingen matchrapport. Den kommer min kollega Emanuel här på West Ham redaktionen skriva.

David Moyes började sin managerkarriär i januari 1998 i Preston. Han tog då över ett Preston i bottenskiktet av League 2. Moyes som redan som 22-åring började utbilda sig för att kunna bli tränare fast att han då spelade aktivt lyckades se till att Preston höll sig kvar. De gick även upp två säsonger senare till League 1. 

Våren 2002 värvade Everton Moyes som sin nya manager. I Everton blev han kvar till 2013. Everton blev ofta ett mycket slagkraftigt lag i Premier League. De nådde bl a en fjärde plats och kvalade till Champions League. Tyvärr för deras del åkte de ut i kvalet.

När Sir Alex Ferguson tackade för sig 2013 efter mer än ett kvarts sekel i Man United såg Sir Alex till att Man United värvade Moyes som hans efterträdare. Tyvärr för Moyes blev det endast tio månader i Man United innan han fick sparken på våren 2014.

Efter ett drygt halvår som arbetslös så bar det av till Spanien och Real Sociedad november 2014. Det blev ett år i Spanien innan han fick sparken även där.

Sommaren 2016 blev det åter att träna en klbb i Premier League. Sunderland anställde Moyes som sin manager. Sunderland var dock en klubb som i flera år kämpat för sin överlevnad i Premier League och till slut åkte de ur våren 2017. Moyes sa sig gärna stanna i klubben men så blev det inte han lämnade Sunderland när säsongen var slut.

I november 2017 tog Moyes över som manager i West Ham. Ett West Ham som hade gått väldigt dåligt under Slaven Bilic. Moyes skrev på ett kontrakt till säsongens slut. Då skulle det ske en utvärdering om hur det gått. Moyes som tog tag i ett rejält stukat West Ham och styrde upp klubben från nedflyttningsplats till en slutlig 13:e plats och förnyat kontrakt. Det var nog många fler än mig som både ville ha honom kvar som manager och som trodde att han skulle få fortsatt förtroende som manager. Tyvärr blev det dock inte så.

Det blev i stället meriterade managern Manuel Pellegrini som blev manager i West Ham. Första säsongen under Pellegrini var helt okej. Säsongen efter dock kraschade när vår målvakt Lukasz Fabianski blev skadad i september och vi hade en reservmålis som var hemskt dålig om jag ska utrycka mig milt. Han hade blivit värvad under sommaren 2019 och Pellegrini var alldeles för envis med att låta honom fortsätta att vakta målet trots att han vår rena sållet. Pellegrini fick sparken i december 2019.

West Hams nya manager i slutet av 2019 blev åter igen David Moyes. Många inklusive undertecknad blev förvånad men positivt förvånad. Medan andra tyckte det var ett vansinnigt val. Moyes och spelarna såg till att klara nytt kontrakt i den konstiga Corona säsongen. Säsongen efter blev det en fin sjätte plats och poängrekord för West Ham i Premier League. Innevarande säsongen har startat väldigt bra och vi får hoppas att det fortsätter så för West Ham och Moyes.

1000 matcher som manager är mycket imponerande. Lägg därtill ca 600 matcher som spelare så är Moyes en minst sagt rutinerad man inom fotbollen.

Så stort grattis till din tusende match som manager David Moyes. Det var dock tusan att du inte fick med dig en vinst bara i kväll.

Arne Söderlund2021-11-04 21:36:25
Author

Fler artiklar om West Ham