Ung Chelseaspelare nybliven europamästare i U19

Chelseas Harvey Vale bar kaptensbindeln när hans England under fredagskvällen vann finalen i U19 EM. Han låg dessutom bakom det matchavgörande målet på övertid.

18-årige Vale levererade en brilljant krossboll i matchens 108:e minut, en minut som skulle visa sig vara väldigt viktig. Bollen nådde lagets Carney Chukwuemeka som på nära håll enkelt kunde peta in bollen i mål. Målet innebar seger för de unga lejonen i en match som för dem var riktigt tuff, precis som fallet var under semifinalen mot Italien tidigare i veckan. Den beslutsamhet som laget visade innebar att man återigen fick lyfta pokalen över huvudet, senast detta skedde var 2017.

England var trögstartat i finalen och hade svårt att få till någon form av tempo. I stället pressades man tillbaka av Israel, allt medans starka vindar påverkade spelet på Spartak Trnava’s Anton Malatinsky Stadium. Maccabi Tel Aviv:s playmaker Oscar Gloukh stod för en enastående prestation när han sprang ifrån de unga engelska killarna. Med snabba fötter rann han igenom och sköt bollen snyggt i mål. Detta var en av Israels sju målchanser I första halvlek.

Vale som innan turneringen fått lyssna till en del råd från Mason Mount verkade under paus ha en bra genomgång för sina lagkamrater. Ett annat England fans att skåda under matchens andra halvlek. Mount som själv spelar U19 EM när England vann 2017.

Det tog inte lång tid i matchens andra halvlek innan England kunde utjämna till 1-1. Tottenhams Alfie Devine sköt en hörna från vänster som till slut nådde fötterna på lagets försvarare Callum Doyle som kvitterade.

Vale spelade wing-back till vänster och stod för bra insatser såväl offensivt som defensivt. Denna position spelade Vale under hela turneringen. I slutet av matchens ordinarie minuter var det många trötta ben efter en lång turnering och en varm kväll. Vale lyckades trotts detta flytta upp sin position under förlängningen. Detta var avgörande då samarbetet med Chukwuemeka gav England det mål som med 12 minuter kvar av förläningen visade sig vara matchavgörande. Vales vänsterfot löste ett perfekt inlägg och målet var ett faktum.

Det sista kapten Harvey Vale gjorde var att han först av alla fick lyfta pokalen mot himlen som nybliven mästare.