Uppgifter: Benoit Badiashile närmar sig västra London
Hur var det med att utveckla de egna, Herr Boehly?

Uppgifter: Benoit Badiashile närmar sig västra London

Chelsea jobbar på att plocka in en vänsterfotad mittback och i skrivande stund är Monacos Benoit Badiashile högst upp på listan. Detta menar transfergurun Liam Twomey på The Athletic.

Jakten på nya spelare på denna position har pågått sedan förra transferfönstret, då Chelsea hade kommit överens på de personliga avtalen med RB Leipzigs Josko Gvardiol, men lyckades inte enas med Leipzig om en övergångssumma. Deras intresse i den Kroatiska stjärnan kvarstår, men hans stigande transfervärde har tvingat Chelsea att vidga sina vyer och överväga andra alternativ till januari- eller sommarfönstret.
 
Även Evan N’Dika ska ha varit på Chelseas radar - han kommer finnas tillgänglig som free transfer när hans kontrakt med Eintracht Frankfurt går ut den 30 juni - och Bayer Leverkusen-försvararen Piero Hincapie. Men Badiashile är nu Chelseas högsta prioritet och klubbarna diskuterar en övergång för den landslagsmeriterade fransmannen. Även om det inte finns någon överenskommelse mellan klubbarna i denna stund tror flertalet källor att han kommer bli klar under kommande veckor för ca 35 miljoner euro. Denna utveckling kommer efter en rigorös scouting-process, där Chelsea har fokuserat på en specifik spelartyp och ålder. Badiashile, Gvardiol, N’Dika och Hincapie spelar liknande roller på planen och är 21, 20, 23 respektive 20. Chelsea beundrar de flerklubbs-modeller som Monaco och Leipzig är med i och har nyligen handlat med båda klubbarna, då Laurence Stewart och Christopher Vivell har hämtats in som tekniska direktörer.

Om Badiashile anländer skulle det vara en fortsättning på ägarnas tydliga värvnings-målgrupp. Chelsea lade till Carney Chukwuemeka (18), Wesley Fofana (21), Marc Cucurella (24) och Cesare Casadei (19) i somras, och är också på väg att värva den nittonåriga strikern Datro Fofana från Molde. Hans ankomst skulle bidra till att förstärka en lagdel som har lidit efter att Antonio Rüdiger och Andreas Christensen lämnade som Bosman-värvningar förra sommaren. Han skulle få sällskap av Thiago Silva, Kalidou Koulibal, Trevoh Chalobah och Wesley Fofana i att tävla om mittbacksplatserna, medan Cucurella och Reece James också är kapabla att spela i en trebackslinje.

Badiashile är en 193 centimeter lång försvarare som är bra med bollen, oerhört snabb och som har övertygat i Frankrike genom att regelbundet sno bollen från motståndare utan att behöva glidtackla. Han har också gott om erfarenhet för sin ålder, då han har gjort 135 matcher med Monaco redan.

Källa: Liam Twomey på The Athletic

Kommentar:
Förra sommaren var känslan att det var Tuchel som drev den intensiva och smått absurda jakten på så många mittbackar som möjligt. Nu verkar den ha smittat sig på Todd Boehly och resten av hans rekryteringsteam. Det råder inget tvivel om att det är kvalitetsspelare som Chelsea har på sin radar, och det är iallafall något att Chelsea tittar åt andra håll när en spelares pris stiger oproportionerligt mycket efter ett starkt mästerskap, men Chelsea har för många hål att fylla för att ha lyxen att vara opportunistiska. Behdad Eghbali gick ut senast igår och kritiserade Abramovitj styre, men der var just sådana opportunistiska och oplanerade värvningar som gjorde att Chelsea trampade vatten under den andra hälften av ryssens ägandeskap av klubben.

Visst är det bra att de vill värva ungt, men hur var det med att ge plats till och utveckla sina egna ungdomar? Allt man fått höra är att Chelsea vill utnyttja akademin på ett mycket bättre sätt under det nya ägandeskapet, där exempelvis nya långtidskontrakt har getts ut till både Broja och James. Chelsea ersatte Christensen och Rüdiger med två världsklass-mittbackar i Fofana (£75 milj.) och Koulibaly (£33 milj.) i somras. Även Cucurella (£60 milj.) värvades, bland annat som ett alternativ i en trebackslinje, där den hisnande summan delvis accepterades i utbyte med att Brighton bara fick Levi Colwill på lån, snarare än en permanent värvning. 

Men handlingar talar faktiskt högre än ord, och det är här saker och ting blir riktigt förbryllande. Om Neil Bath nu avrådde Boehly från att avyttra Colwill - och det gjorde han fanimej rätt i, det här är en spelare som bland folk runt klubben ses som den största akademitalangen sedan John Terry och som spåddes av Huddersfields tränare att starta för England i framtiden (läs mer här) - och amerikanen lyssnade, varför ska han nu leta runt världens alla hörn efter vänsterfotade mittbackar vid samma ålder? När Chalobah nu har gjort stora framsteg medan Fofana och Koulibaly både bör ses som regelbundna startspelare kan Chelsea vinka adjö till Thiago Silva och integrera Levi utan större bekymmer genom att växla till en fyrbackslinje. Med exempelvis Ampadu som truppspelare är det mer än tillräckligt med mittbackar.

Vad tycker ni om den potentiella värvningen av Badiashile? Kommentera gärna nedan.
 

Olle Lange@_ollelange2022-12-25 12:06:31
Author

Fler artiklar om Chelsea