-
-

Uselt Chelsea föll mot Stoke

Chelsea, som för dagen präglades av oskärpa offensivt och rejäla problem defensivt, kammade noll mot Stoke på lördagseftermiddagen med förlustsiffrorna 3-2. Bäste blå var Schürrle som stod för två fina mål.

André Schürrle och John Obi Mikel var nya ansikten i José Mourinhos valda startelva mot Stoke. I övrigt var det samma manskap som startade segermatchen mot Sunderland i veckan, och laget formerades alltså på följande vis: Cech; Ivanovic, Cahill. Terry, Azpilicueta; Ramires, Mikel; Hazard, Mata, Schürrle, Torres.

Chelsea tog kommandot över tillställningen redan från start, men gjorde det utan att driva upp tempot. Publiken på Britannia Stadium kom därför att bjudas på en sävlig första halvlek där de båda lagen försökte skapa chanser genom ett tålmodigt uppbyggnadsspel. Chelsea gjorde det dock klart bäst och fick en drömöppning när André Schürrle vände ut och in på sin bevakare och placerade in 1-0 kyligt vid den bortre stolpen efter tio minuters spel.

Bortalaget tog i och med det tidiga målet över fullständigt och kom att kontrollera skeendena utan att förta sig på något sätt, De blå, med kreatörerna Mata och Hazard i spetsen broderade fint på mitten, men saknade skärpan när den avgörande passningen skulle slås. Oftast mynnade anfallen ut i tama avslut rakt på Begovic eller felkalibrerade djupledsbollar och förlupna inlägg in i ingenmansland. Stoke i sin tur såg i långa stunder obekväma ut i sin nya, tilltänkta passningsorienterade identitet och lyckades sällan få till något fungerande passningsspel överhuvudtaget.

Hemmalaget, vars främsta hot hade varit ett avslut på egen spelare och en tafatt nick av Walters, såg tandlöst ut. Chelsea vaggades in i en falsk trygghet, och det straffade sig. Med fem minuter kvar av den första halvleken höll sig nämligen Peter Crouch framme på en hörna och skyfflade från nära håll in 1-1 bakom en obeslutsam Cech som hamnade på mellanhand. Och det övriga försvarsspelet lämnade definitivt mer att önska.

De blå fick därför finna sig i att gå till pausvila med ett oavgjort resultat efter en märklig halvlek där man hade styrt och ställt men ändå skapat förtvivlat lite.

I den andra halvleken lade de båda lagen omedelbart i en högre växel och matchen öppnades upp. Stoke, som inte hade haft någonting att säga till om i den första halvleken började piggt, och med ett rappare, rakare spel lyckades man hitta vägar igenom Chelseas ihåliga defensiv. Och den naturliga följden blev ett ledningsmål. Efter fem minuters spel hittade Jon Walters fram till Stephen Ireland som från ett lovande skottläge placerade in 2-1 vid Cechs högra stolpe. I nästa sekvens rann samme Ireland återigen igenom, men avslutade då utanför.

Chelsea replikerade strax därpå med besked då dagens bäste blå, André Schürrle, med sin svagare vänsterfot återställde likaläget med en stenhård halvvolley vid den bortre stolproten. 2-2 efter 53 minuters spel. Den glödhete tysken hade bud på mer då han några minuter senare prickade ribban med en snygg lobb.

Efter den tempostarka inledande kvarten mattades de båda lagen något, och målchanserna lyste återigen med sin frånvaro. Chelsea som övergett det tålmodiga passningsspelet hade sedan Ba ersatte Torres i den 59.e minuten börjat lyfta långt, dock utan större framgångar.

Stoke lyckades något bättre med sitt target-spel och i den 67:e minuten serverades Ireland en fin chans i straffområdet av Crouch, en chans som borde ha renderat i ett 3-2-mål, men Ireland sköt högt, högt över. Hemmapublikens måljubel uteblev alltså, den gången.

Chelsea vädjade om straff när Ba drogs ner en kvart från slutet, slösade bort ett fint frisparksläge och såg Eto’o tåfjutta utanför innan inhopparen Oumar Assaidi fällde matchavgörandet för Stoke i den 90:e minuten. Och som han gjorde det! Framspringandes på vänsterkanten överlistade han Ivanovic, vek inåt och avlossade en projektil från distans som obönhörligen borrade sig in i det bortre krysset.

Därmed fick alltså Mourinhos blåklädda mannar bege sig hemåt tomhänta. Det efter en första halvlek där man dominerat spelmässigt men inte lyckats skapa tillräckligt många chanser och en andra halvlek där det offensiva såväl som det defensiva spelet rämnade totalt.

Det finns med andra ord en hel del att jobba på framöver, inte minst försvarsspelet på fasta situationer som allt som oftast var under all kritik idag.

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, Cahill, Terry (c), Azpilicueta; RamiresMikel (Lampard 69); Schurrle (Eto'o 69), Mata, Hazard; Torres (Ba 58).
Unused substitutes: Schwarzer, Cole, Essien, Lampard, De Bruyne.