Utvecklingslagets sommar och säsonginledning
Vem blir nästa akademispelare att följa i Mounts och James spår?

Utvecklingslagets sommar och säsonginledning

Efter ett fjolår som var snubblande nära att resultera i nedflyttning så har den nya säsongen bjudit på både högt och lågt för det nykomponerade utvecklingslaget. En storvinst förbyttes mot två svidande förluster för att sedan följas upp av ett kryss mot de regerande mästarna Manchester City.

Precis som för A-laget har säsongen 2022/2023 nu pågått i fyra veckor även för Premier League 2 laget. Säsongen inleddes på bästa sätt för Chelsea, 7-1 blev slutsiffrorna mot Wolverhampton i en match där Harvey Vale och Dion Rankine ledde vägen med två mål vardera. Den fina starten skulle dock snabbt förvandlas till en mycket dystrare tillvaro. 3-0 förlust hemma mot Fulham följdes på med en ny tremålsdeficit borta mot Arsenal. Nu i helgen var det Manchester City som gästade Cobham. Det blev en jämn tillställning där Harvey Vale återigen öppnade målskyttet innan Lewis Hall kvitterade i matchens slutskede.

Det går självklart inte att dra för stora slutsatser efter fyra matcher men det är samtidigt oroväckande. Chelsea som under 2000-talet stoltserat med att ha Englands främsta akademi borde aldrig hamna i ett så prekärt läge som utvecklingslaget var i under den föregående säsongen. Även om det ska mycket till för att en liknande situation ska uppstå i år igen så pekar de senaste resultaten på att den negativa trenden inte är helt utsuddad. Nu är inte Premier League 2 laget där det satsas som mest eller där resultaten häver mest vikt men bättre borde det väl ändå gå?

Vad är det då som har skapat dessa problem? Sedvanliga skiften i truppen sker löpande varje sommar där de allra bästa spelarna antingen flyttas upp i A-truppen eller kanske framför allt lånas ut. Under säsong är det dessutom rejäl rulljans på spelare då seniorspelare som hamnat i frysboxen eller som återvänt från skada flyttas ner samtidigt som u-18 spelare flyttas upp för att få matcher på högre nivå. Det är långt ifrån optimalt men det är på samma gång ett faktum som inte är unikt för Chelsea. Att skylla på tränaruppsättningen är också komplicerat. Den tidigare tränaren Andy Myers presenterade mer än godkända resultat om man bortser från det sista året och har nu växlat arbetsuppgifter till att vara ansvarig för lånespelarnas utveckling. In kom Mark Robinson som efter många år i Wimbledons ungdomsuppsättning fick chansen i seniorlaget i drygt ett år. Med enorm erfarenhet och kunskap inom ungdomsfotbollen är Robinson förhoppningsvis mannen som styr skutan åt rätt håll igen.

Tabellplacering är självklart inte heller allt när det kommer till ungdomsfotboll. De senaste året har flera spelare från utvecklingslaget fått debutera för A-laget vilket visar att den individuella kvalitéen finns kvar. I en intervju från Chelseas hemsida diskuteras balansgången mellan att vinna och att utveckla med ungdomsansvarige Neil Bath. Han menar på att det såklart är betydelsefullt att vinna titlar men att huvudmålet ändå är att utveckla individer. Bath utvecklar: “Med den här metoden kommer vi inte alltid vinna massa troféer, även fast vi gjort det tidigare. Framgångarna över de senaste åren har varit fantastiska men det kommer inte hända år efter år,mycket för att om det finnas en möjlighet för en spelare att spela på en högre nivå så kommer våra lag naturligtvis försvagas.” 

Den här sommaren då? Todd Boehly och Clearlake Capital har investerat stort för att hämta in nästa generationens stjärnor och med hjälp av Neil Baths scoutingöga har bland annat Omari Hutchinson från Arsenal, Cesare Casadei från Inter och Zack Sturge från Brighton hämtats in. Även Carney Chukwuemeka kommer säkerligen få kliva ner till andralaget för att få lite speltid. Dessutom ansluter målvaktslöftet Gabriel Slonina i januari från Chicago Fire. Om det inte vore nog så har Gianluca Di Marzio gått ut med att Chelsea är intresserade av Dynamo Moskvas offensiva mittfältare Arsen Zakharyan. Zakharyan är som 19-åring redan landsslagsmeriterad med Ryssland och har på 52 matcher producerat 13 mål och 16 assist i sitt klubblag. Med tanke på hans skinande CV är han kanske tänkt att ansluta till A-truppen men den potientiella värvningen tydliggör ytterligare det nya ägarskapets vilja att arbeta för framtiden.

De senaste åren under Marina Graskianovass och Bruce Bucks ledning har Chelsea mer och mer prioriterat färdiga A-lagsspelare vilket har minskat införskaffandet av talanger. Visst har det skett undantag som bland annat stavas Ethan Ampadu och Billy Gilmour men en lika betydande satsning som sker nu inträffade aldrig under det förra styret. Inställningen till att leta guldklimtar var annars tydligast under säsongen 2011/2012. Då införskaffade den dåvarande sportchefen Michael Emenalo spelare som Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku. Då som nu var planen att de skulle få ligga på tillväxt på lån med förhoppningen om att sedan ta en startplats några år senare. Prioriteringen var att rekrytera spelarna innan de blev världsstjärnor och miljardmän. I efterhand vet vi att två av dessa exempel inte lyckades/inte fick chansen i Chelsea-tröjan men de gav ändå kraftiga tillförskott i värvningskassan när de såldes. Courtois är dock det skinande exemplet på hur modellen att köpa de bästa talangerna kan slå helt rätt. Nu slutade inte hans historia i Chelsea på det allra bästa sättet men det ska inte stickas under stolen med hur betydelsefull han var i Premier League-triumferna 2015 och 2017. Att återgå till den metoden kan egentligen inte slå fel så länge som det även tillkommer världsklasspelare i A-laget. Hur bra det blir får framtiden utvisa men för tillfället har de nya ägarna lagt en tillförlitlig grund.

I och med att transferfönstret fortfarande är öppet så kommer truppen sannolikt få se fler ändringar. Lyckligtvis ser det ut på liknande sätt i de andra lagen vilket inte borde sätta Chelsea i en lika svår situation som föregående säsong. Det ska dock bli oerhört spännande att se vilka som stannar och får en genombrottssäsong i Premier League 2. Lewis Hall som debuterade förra året spås en lysande framtid, Jude Soonsup-Bell kan slå igenom om han återfinner målformen och kanske kan 17-åringen Leo Castledine bli nästa stjärna från Cobham. Nu i veckan står två bortamacther på schemat, på onsdag mot Sutton United i Papa Johns Trophy och till helgen väntar Everton. Mark Robinson och hans lag lär vara sugna på att återvända till vinnarstigen.
 

Lukas Engblom 2022-08-29 20:59:14
Author

Fler artiklar om Chelsea