Varför Tuchel blev sparkad av Chelsea
Tuchel fick lämna Stamford Bridge efter 19 månader.

Varför Tuchel blev sparkad av Chelsea

Thomas Tuchel blev dramatiskt sparkad av Chelsea under onsdagsmorgonen efter 19 månader som ansvarig på Stamford Bridge – men det är ett utfall som puttrat under ytan sedan nye ägaren tillträdde i maj.

Thomas Tuchel visste alltid att det här ögonblicket skulle komma hos Chelsea. Tysken accepterade detta redan under sin första intervju som tränare: ”Om de inte är nöjda så kommer de sparka mig.”

Mycket har förändrats kring Stamford Bridge under de 19 månader som passerat sedan Tuchel yttrade de orden. Det mest betydelsefulla av dessa var utanför hans kontroll. Under den förra ägaren, Roman Abramovich, var Tuchels roll tydlig. Han var tränare för A-laget och hade support från den övre hierarkin, speciellt från klubbdirektören Marina Granovskaia och tekniska direktören Petr Cech.

Det var i den hierarkiska strukturen som Tuchel gjorde sitt bästa jobb. Hans påverkan var omedelbar efter att han tog över från Frank Lampard och efter fem månader hade han bärgat hem Champions League pokalen. Under processen skapade han ett känslomässigt band med klubbens supportrar, något som han antingen inte ville eller klarade av i Dortmund eller PSG.

De fyra avslutande månaderna av förra säsongen var en av de mest kaosartade perioderna i Chelsea moderna historia. Sanktionerna som implementerades mot Abramovich av den brittiska regeringen hade en stor inverkan på klubben. Och det blev ganska oförtjänst Tuchel som nästan exklusivt fick svara på oerhört komplexa frågor framför tv-kameror och journalisters diktafoner.

Det gjorde han med sådan empati, förståelse och auktoritet vilket ytterligare stärkte hans relation med supportrarna, som skapade ett tifo till Tuchels ära inför den sista hemmamatchen av förra säsongen. Tuchels svar var genuint: ”Det är fantastiskt, tack så hemskt mycket. Det är otroligt, jag har aldrig haft någon förut.”

Mindre än två veckor senare hade sanktionera lyfts från Chelsea och dessutom fått en ny ägare. Ett konsortium lett av den amerikanske miljardären Todd Boehly som tillsammans med Clearlake Capital tog över klubben för 4.25 miljarder pund. Tuchel skulle spela en avgörande roll under sommaren som följde, speciellt efter att Granovskaia och Cech tidigt kom att lämna sina positioner.
Större inflytande över transferstrategier och beslut var dock inget som Tuchel ville ha eller omfamnade. Han kände behovet av att steppa upp och erbjuda fotbollsexpertis till den nya styrelsen som saknade det, men han hade hellre fokuserat fullt ut på att förbereda inför säsongen.

Det blev tydligt under Chelseas försäsongsturné i USA att han hade det kämpigt med att axla den nya rollen. Football.london har fått ta del av information gällande att Tuchel var missnöjd med träningsplanens kvalité i Los Angeles, det konstanta flygandet och att de behövde träna i den brutala hettan i Orlando.

Det var dock utanför Boehlys, Behdad Eghbalis och Jose Felicianos kontroll då touren organiserades av Abramovichs styre. Det fanns helt enkelt inte tid att skapa en ny, mer fotbollsorienterad variant efter tillträdet.

Nödvändiga nyförvärv anslöt till truppen under turnén. Raheem Sterling hämtades från Manchester City och Kalidou Koulibaly mötte upp i Las Vegas. Det fanns dock fortfarande stor osäkerhet kring flera spelares framtid. Som football.london förstår det så hanterades problemet inte alltid på bästa sätt av Tuchel då han erbjöd väldigt lite tydlighet.

Att flera spelare utan framtid hos Chelsea deltog i flera försäsongsmatcher skapade ytterligare frågor. Många av dessa problem kom sedan att manifesteras under mötet med Arsenal i Orlando. The blues förlorade matchen med 4-0 och Tuchel kunde inte garantera att laget skulle vara redo vid säsongspremiären mot Everton.

Stämningen förbättrades efter hemkomsten från Amerika men det blev tydligt att uppskattningen som han tidigare haft från sina spelare höll på att glida han ur händerna. Flera A-lagsspelare försökte lämna Stamford Bridge under sommaren, antingen med hopp om regelbunden speltid eller för att återuppväcka karriärer som hade stagnerat. Alla fick inte som de ville.

Samtidigt fortsatte Boehly och Eghbali hämta in värvningar. Det kom dock att bli tydligt att Tuchel inte hade kontroll över alla nyförvärv. De talangfulla ynglingarna Carney Chukwuemeka och Cesare Casadei hämtades in från Aston Villa respektive Inter – med en potentiell kostnad på 35 miljoner pund – tack vare rekommendationer från ungdomsanvarige Neil Bath och hans assistent Jim Fraser.

Möjliga försäljningar gavs mer och mer hänsyn desto längre sommaren gick. Football.london vet om en permanent överenskommelse som Boehly och Eghbali inte beviljades trots att Tuchel var ombord.

Det är de här besluten som sådde fröna till att Tuchel fick lämna, vilket ändå kom som en chock för de allra flesta. Chelseas nya ägare ville ha en tränare som var djupt investerad i klubbens framtid, inte bara de nästkommande månaderna. De kände inte att Tuchel passade in på den beskrivningen.

Det är också varför förlusten mot Dinamo Zagreb inte var avgörande. Beslutet att avsätta Tuchel hade redan gjorts för att sedan ersätta honom med en mer samarbetsvillig tränare som kan vara med och implementera styrelsens långsiktiga vision.

Graham Potter ser ut att vara den de söker. Chelsea har redan kontaktat Brighton och höll samtal med Potter under gårdagen. De vet om att de i så fall skulle behöva betala 10 miljoner pund för att köpa loss 47-åringen från sitt kontrakt, men det är ett pris de är villiga att betala.

Det här beslutet kommer i dagarna granskas och kritiseras men det är Boehly, Eghbali och Feliciano beredda på. Frågor kommer ställas gällande hur de kunde komma fram till det här beslutet så tidigt in i sitt styre.

Tuchel kommer säkerligen känna sig förolämpad över beslutat, speciellt då styrelsen backade honom i slutskedet av transferfönstret med både Pierre Emerick Aubameyang och Denis Zakaria. Hade det varit möjligt för de nya ägarna att ta in en sportchef och då minska pressen på Tuchel, hade det kanske inte slutat så här.

Men hans arv kring Stamford Bridge, triumferna han åstadkom och hur han ledde klubben under kaoset förra säsongen kommer sannerligen inte glömmas av supportrarna. För dem kommer han alltid vara Deutscher Maestro.

Källa: Adam Newson - football.london

Lukas Engblom 2022-09-08 11:24:23
Author

Fler artiklar om Chelsea