Vi summerar: Argyle Women 2023/4
Veteranen Jemma Rose gratulerar 17-åriga skyttedrottningen Ellie Sara efter ännu ett mål...

Vi summerar: Argyle Women 2023/4

Här kommer en liten inblick i engelsk damfotboll i National League South, dvs två serier under stjärnorna i WSL. Argyles damlag slutade på plats nio av tolv lag med ett extremt ungt lag där flera individuella prestationer stod ut. Utmaningar finns dock att bygga publikintresse när merparten av hemmamatcherna spelas utanför Plymouth.

En skiktad serie
Med tolv lag i serien är det bara ettan som tar en plats i Women's Championship, medan de sista två åker ur serien. Portsmouth tog hem titeln och förlorade bara en match av 22, medan London Bees och Chatham Town åkte ur utan att ta en enda seger.

Trots en lite skakig säsongsinledning var det därmed aldrig någon fara att Argyle skulle åka ur. Det blev lätta vinster mot bottenlagen och storförluster mot topplagen och det var därmed lite för förutsägbart ibland, även om det var stor dramatik i vissa matcher.

FA Cupen blev desto mer spännande och laget tog sig hela vägen till omgång fyra. Efter lätta vinster i de första två omgångarna mot lag mycket längre ner i seriesystemet blev det en dramatisk seger i omgång tre mot Oxford United, där Argyle kvitterade i krysset i sista övertidsminuten och sedan vann på straffar. Nottingham Forest blev sedan för svåra i fjärde omgången.

Jemma Rose slutar - spelade landskamp 2015
Det finns bara en manlig Plymouthfödd spelare som har representerat England och det var Trevor Francis, som gick bort tidigare i år. Han spelade dock tyvärr aldrig i Argyle.

Det finns också bara en kvinnlig motsvarighet och hon har precis lagt skorna på hyllan efter att ha båda börjat och slutat sin karriär hos Argyle. 

Emellanåt representerade mittbacken Jemma Rose Arsenal i WSL 2015-18 när hon var som bäst, och belönades med en plats i landslagstruppen. Landslagskarriären bestod av ett sent inhopp i en kvalmatch 2015 mot Bosnien, men kul att en av våra egna kunde nå så långt.

17-åriga Ellie Sara vann skytteligan!
Argyle Women har ofta mönstrat ett lag med en snittålder kring 19 och då får man ha med att exempelvis Rose har höjt det snittet rejält...

Inför säsongen värvade man 17-åriga Ellie Sara som hade lyckats göra nio mål i serien säsongen innan för Bridgwater Town, trots att laget hade åkt ur och att hon bara var 16 då.

Denna säsong gjorde hon hela 26 fullträffar - på 25 matcher - och vann därmed skytteligan. Det är en inte alltför vågad gissning att hon går en lysande framtid till mötes, inte heller att risken är stor att hon spelar i en större klubb när nästa säsong sparkar igång tyvärr. 

Senaste Endacott i familjen också på gång
Mamma Katherine Endacott tog medalj i friidrott under Commonwealth Games 2010. Kusinen Jack EndacottJack Endacott har precis släppts av Argyle efter en handfull inhopp och en säsong ute på lån. 17-åriga Mia Endacott är den senaste idrottsstjärnan i familjen och hon spås också gå hela vägen till toppen.

Under säsongen har hon varit dubbelregisterad, båda hos Argyle och hos WSL-laget Bristol City, vilket har gjort att hon har kunnat representerat Argyle i omgångar då City inte har inkluderat henne i truppen. Hon har även blivit uttagen till U17 landslaget denna säsong.

Argyle tar över damlaget - fler matcher på Home Park?
Inför 2024/5 tar klubben över damlaget officiellt, något som har varit på gång i ett par säsonger nu. Rimligen kommer därmed mer pengar investeras. Damlaget har synts mycket mer i klubbens media de senaste åren vilket har varit mycket roligt.

Det är dock svårt att bygga intresse kring laget när de oftast inte ens får spela i sin hemstad. Seriematcherna har växlat mellan Newton Abbot - fem mil uppåt landet - och Torpoint, på andra sidan färjan på Cornwallsidan. Tyvärr verkar det råda stor brist på fotbollsplan i sydvästra England.

Bara två gånger har man spelat på Home Park och då valde man FA Cupens första omgång där man vann med 13-0 mot Ilminster Town, och fjärde omgången där det slutade 1-6 mot Notttingham. Dessa matcher har trots allt lockat kring 2000 i publik så förhoppningsvis får de spela på klubbens hemmaarena flera gånger 2024/5. Förhoppningsvis väljer man även lite jämnare matcher för dessa publikfester också!

 

Geoff Bache2024-05-13 16:49:00
Author

Fler artiklar om Plymouth