Stamford Bridge, 2022-02-05 13:30

Chelsea - Plymouth
2 - 1

Vinst i FA Cupen

Efter att ha besegrat League One-laget Plymouth på hemmaplan är Chelsea klara för åttondelsfinal i FA Cupen.

Efter knappa två veckor utan match var Chelsea idag tillbaka. I FA Cupens fjärde runda ställdes man mot tredjedivionslaget Plymouth, som tvingade fram en förlängning mot de regerande Champions League-mästarna från London men till slut föll.

Första halvlek:

Matchen inleddes med en smärre chock när Plymouth tog ledningen redan i den åttonde minuten. Detta efter att en frispark i inläggsläge letat sig hela vägen in i mål, efter en liten nicktouch av Plymouths Macaulay Gillesphey. Endast någon minut senare fick Chelsea ett utmärkt kvitterinsgläge, men Mateo Kovacic skott träffade ribban.

Med en halvtimme spelad kom Chelseas så långt bästa målchans, men Callum Hudson-Odoi prickade ribban med sin nick från nära håll. Ungefär fem minuter senare var det dags för ännu en ramträff. Det var återigen Mateo Kovacic som sköt, men hans skott från strax utanför straffområdet gick i stolpen. Plymouthmålvakten Michael Cooper kunde återigen tacka sin målram som fortsatt höll nollan intakt.

Med fem minuter kvar till halvtidsvilan hittade Chelsea till slut kvitteringsmålet. Lagkapten Azpilicueta smög in i straffområdet och stod för ett mycket elegant klackavslut som passerade Cooper i målet.

Första halvlek präglades av Chelseas speldominans, men gästerna försvarade sig tappert och lyckades med en del hjälp från målramen ta med sig ett oavgjort resultat in till omklädningsrummet. Chelsea hade problem med att få fram någon slutprodukt, men lyckades till slut få in det ack så lugnande kvitteringsmålet.

Andra halvlek:

I inledningen av den andra halvleken var Chelsea mycket nära att ta ledningen efter att Mason Mount och Hakim Ziyech tråcklat sig igenom motståndarnas försvar och den senare serverat Romelu Lukaku ett öppet mål. Oturligt nog nådde inte belgaren fram till bollen och ställningen var fortsatt 1–1. Strax därefter klackade Cesar Azpilicueta återigen in bollen i mål, men den här gången stod han i en offsideposition och målet dömdes korrekt bort.

Chelsea skapade flertalet målchanser i mitten av andra halvlek, där Malang Sarr kanske fick den allra bästa när han ostörd fick dra iväg ett skott från mitten av straffområdet. Tyvärr seglade detta högt över. Strax därefter fick Mason Mount ett mycket fint läge när han blev frispelad i straffområdet, men Cooper lyckades få fingertopparna på bollen och styra ut den till hörna.

Matchens sista farlighet kom när Romelu Lukaku fick ett bra läge att frispela Timo Werner, men passningen var för brant och tysken nådde inte fram till bollen. Istället gick matchen till förlängning, något som givetvis var mycket förvånande sett till förhandstipsen.

Förlängning:

Den första förlängningskvarten följde samma mönster som matchen gjort under ordinarie tid. Chelsea höll i bollen, Plymouth backade hem och försvarade helhjärtat samtidigt som man försökte ta de kontringslägen man fick. Till slut lyckades Chelsea få hål på gästerna efter att Havertz och Werner kombinerat på vänsterkanten och den förstnämnda sedan serverat Alonso ett jätteläge som spanjoren utan problem förvaltade.

Efter att något tafatt ha forcerat sedan Chelseas ledningsmål fick Plymouth till slut ett gyllene kvitteringsläge när Malang Sarr mycket klumpigt drog på sig en straff i matchens absoluta slutskede. Plymouths Ryan Hardie stod dock för en svag straff och då Kepa gick åt rätt håll lyckades man inte kvittera, utan fick istället se sig besegrade trots en heroisk kämpainsats.

Höjdpunkter:
8’, 0–1 Gillesphey
41’, 1–1 Azpilicueta
105+2’, 2–1 Alonso