London Stadium, 2022-05-15 15:00

West Ham - Manchester C
2 - 2

West Ham 2-2 Man City: Europaspelet säkrat

West Ham 2-2 Man City: Europaspelet säkrat

Inför matchstart skrev jag att det skulle bli svårt att fokusera på det sportsliga den här eftermiddagen. Det skulle ganska snabbt ändras när Jarrod Bowen fick säga sitt. En pinne mot serieledarna och Europaspelet för nästa säsong därmed säkrat.

Ingen Noble från start när elvan offentliggjordes inför matchen. Det kom snabbt rapporter om att det skulle ha varit han själv som bett om att sitta på bänken. Helt enkelt för att matchen var för viktig och att han inte vill ta upp något fokus själv. Huruvida det stämmer eller inte är fortfarande inte fastställt. Men en sak är säker och det är att det tydligt går i linje med precis den kapten och person som Mark Noble är. I stället var det en ordinarie elva som ställde upp när serieledarna besökte London Stadium.

Matchen inleddes, som väntat, med enormt bollinnehav från gästerna. West Ham stod dock upp bra och släppte inte till några vidare farliga chanser alls. Ett kompakt försvar med bra understöd från mittfältet gjorde att när väl kontringarna kom så var Antonio väldigt isolerad. Men vi vet att är det någon som trivs som ensam anfallare med mycket kampspel så är det just han.

Det var tydligt att Citys backlinje hade det tufft när vi ställde om. Och i den 24:e minuten så skulle de få betala för den dåliga kommunikationen och samspelet. Lanzini tar en manövrerande löpning och drar på sig uppmärksamheten på ett bra sätt vilket gör att Bowen blir lite bortglömd. Fornals spelar fram bollen på ett bra sätt till en frispelad Bowen som rundar Ederson i målet och rullar in ledningsmålet.

Matchbilden förändrades inte mycket efter det och bortalaget fortsatte rulla runt på West Hams planhalva, utan att skapa någon vidare målchans. I stället var det West Ham som skulle utöka sin ledning. En utspark hittar fram till Antonio som kan skarva vidare bollen mot Jarrod Bowen som, än en gång, smiter in bakom Citys backlinje efter en upphävd offsidelinje från Zinchenko. Bowen kommer hela vägen fram till straffområdeslinjen innan han vänder över avslutet. Bollen går mellan Fernandinhos ben, ställer Ederson och West Ham kan gå till halvtidspaus med 2-0.

I den andra halvleken är det ett annat Manchester City som kliver ut. Betydligt aktivare och hungrigare och det tar just därför inte lång tid innan reduceringsmålet kommer. Bara efter fem minuter av den andra halvleken så skjuter Grealish ett skott som styrs på Dawson och gör det omöjligt för Fabianski att göra något. Oturligt, och lite för tidigt. Pressen fortsätter sedan från City och det är inte ofta som West Ham har bollen på Citys planhalva. Kvitteringen skulle även den komma på ett oturligt sätt när Coufal nickar bollen i egen bur efter en frispark slagen av Kevin De Bruyne.

Men i den 77:e matchminuten så var det äntligen dags för Mark Noble att få äntra London Stadium och möta publikens enorma jubel för sista gången som professionell fotbollsspelare. Han gjorde tyvärr inget större avtryck på matchen i sig, men drog ändå förmodligen på sig matchens största uppmärksamhet. Efter det fortsatte den enorma Citypressen. De praktiskt taget bosatte sig i eller precis utanför West Hams straffområde, och det skulle ge utdelning. I den 83:e minuten skulle Dawson på ett lite klumpigt sätt riva ner Jesus vilket resulterade i en straffspark. Den skulle dock räddas efter en högkvalitativ räddning av Fabianski. Efter det kom aldrig City till någon ny riktigt vass chans utan slutvisslan ljöd och de båda lagen delade på poängen.

Ett snöpligt sätt att bli av med vinsten på efter ett skott som styrs och ett självmål, men samtidigt så är en poäng på serieledande Manchester City alltid ett bra resultat. Resultatet innebär också att Europaspelet för nästa säsong är säkrat. Men om det blir i Europa League eller i Europa Conference League får vi se i sista omgången. Vid vinst mot Brighton och poängtapp för Manchester United mot Crystal Palace så blir det en sjätteplats och Europa League. Annars blir det Conference League, vilket inte heller det är fy skam för en klubb av West Hams dignitet. Spännande hela vägen in!

Kasper Ljungström2022-05-15 18:17:19
Author

Fler artiklar om West Ham