London Stadium, 2021-12-04 13:30

West Ham - Chelsea
3 - 2

Chelsea föll i Londonderbyt!
Matchen började i dur efter Silvas ledningsmål men slutade i moll.

Chelsea föll i Londonderbyt!

West Ham besegrade Chelsea med 3-2 i derbyt mellan de två topplagen.

Thomas Tuchel valde att göra fyra förändringar i startelvan inför lördagens match mot West Ham. Jorginho och Reece James som missade veckans match mot Watford fanns åter igen med i startelvan, även Ziyech och Silva tog plats från start efter sina fina inhopp i onsdags.
Lukaku satt på bänken från start i den tredje matchen i rad och Tuchel sa innan matchen att han vill skynda långsamt då det ett intensivt matchschema. Så det gäller att minimera risken för bakslag och ha tålamod när det kommer till belgaren.

Första halvlek:
13.30 och Andre Mariner blåste igång lördagens första mach. Som förväntat var det Chelsea som tog tag i bollen direkt från start och West Ham satsade på snabba kontringar genom långa bollar när lägen gavs.

Det var West Ham som fick matchens två första farligast lägen. Det första bjöd Silva på då han spelade bort bollen, en ovanlig syn. Det andra kom när återigen Silva tappade markering. Som tur var så resulterade dessa avslut inte i några baklängesmål.

James fick Chelseas första farliga läge i anfallet efter, men Fabianski står rätt placerad.

Chelsea skapade ett fint läge när Mount tog en djupledslöpning och spelade bollen snett inåt bakåt till Havertz, vars avslut satt i utsidan av burgaveln. Vackert framspel men tyvärr offside om bollen gått på insidan av målstolpen.

Kai Havertz tog många fina öppnande löpningar i djupled som skapade ytor för hans lagkamrater och drog isär Hammers försvar.

West Ham som är vassa på fasta situationer fick frispark i ett farligt läge, men bollen ut till hörna.

Jorginho tyckte att han borde fått en frispark och la sig på bollen, men när signalen uteblev snackade han till sig ett gult kort.

Böjlande spel mellan de två straffområdena skapade farliga lägen och stora ytor för båda lagen. Efter ett böljande anfall fick Chelsea en hörna.
På den hörnan nickade Silva bollen i marken och in vid den första stolpen till 1-0 i den 28:e matchminuten. Miss i försvarsspelet och av bland annat Antonio som tappade markering på brassen gjorde att Silva kunde komma högst på bollen utan att bli störd.

Hammers satte fart direkt efter avspark och skapade ett jätteläge som Silva räddade någon meter från mållinjen.
Målet gav energi och Chelsea steppade upp och skaffade sig flera bra lägen. Men Fabianski stod hela tiden rätt och räddade.

Mendy sjabblade med bollen efter en dålig hemåtpassning från Jorginho, som inte tittade upp innan han slog iväg passningen. Mendy tog felbeslut och försökte dribbla istället för att bara skicka iväg bollen, detta resulterade i att domaren pekade på straffpunkten.
Lanzini gjorde inga misstag från straffpunkten då han tryckte in kvitteringen i den 40:e matchminuten. Bra slagen straff och omöjlig för Mendy även om han hade gått åt rätt håll på straffen. Så onödigt!

Chelsea skapade lägen men saknade skärpa i det sista beslutet, bland annat så snubblade Ziyech till i ett väldigt bra läge i anfallet efter kvitteringsmålet…

Ledningen skulle komma innan halvtidspaus och det kom i form av läckert fotbollsgodis.
Rice slarvade i uppspelet och Loftus-Cheek spelade bollen ut till Ziyech. Marockanen vände bort sin försvarare och skapade en yta åt sig själv där han läckert kunde spela bollen genom att slå en kross från vänster till höger. På helvolley klippte Mount till och 2-1 i den 45:e matchminuten.

Två minuters stopptid på grund av skador och straff i den första halvleken gjorde att Zouma och Havertz hann skada sig med sekunder kvar och blev liggande.




Andra Halvlek:
Romelu Lukaku kom in efter paus då Kai Havertz tvingades utgå efter smällen han fick i slutskedet av den första halvleken.

Chelsea fortsatte med mycket boll från start av andra i en matchbild som stundtals böljade fram och tillbaka mellan straffområdena och stundtals blev helt stillastående, avvaktande från båda håll.

Rudiger stod upp fint på egen planhalva där han vann boll och älgade fram. Passning till Ziyech resulterade bara i ett krampaktigt avslut som gick över ribban.

West Ham skulle kvittera ännu en gång i denna match. Chelsea slarvade i försvarsspelet och Alonso låg på helt fel sida av sin anfallare, Rudiger blev bolltittande och missade sin man. Detta resulterade i Bowens 2-2 mål i den 56:e minuten.

Chelsea pressade Hammers i deras straffområde när de gjorde allt för att skapa ett snabbt svar på kvitteringen.
Klubben matade in skottinlägg och vanliga inlägg i det offensiva straffområde mot Lukaku och de andra Chelseaspelarna som fyllde på.

Hudson-Odoi byttes in istället för Ziyech i den 64:e matchminuten och Tuchel fick effekt av bytet direkt då Chelsea bet sig fast på offensiv planhalva. Hudson-Odoi hittade Mount inne i straffområdet, men Masons avslut blev alldeles för svagt och skopades upp av Fabianski.

Tuchels gjorde ett offensivt byte i den 72:e matchminuten då Pulisic kom in istället för Alonso.
West Ham föll djupare och djupare hem i försvarsspelet desto längre matchen led och satsade på farliga kontringar.
På just en kontring föll Silva och Callum Hudson-Odoi vägde lätt i närkampen med Antonio. Anfallaren slog ett perfekt inlägg till den löpande Bowen som bara ska stöta in bollen i öppet mål men missade.

Chelsea barrikaderade sig i West Hams straffområde, men spelet gick alldeles för långsamt för att de skulle kunna låsa upp Hammers solida försvar.

Fy tusan! Läckert mål men det gjorde ont att se hur West Ham tog ledningen i slutskedet av matchen. Mendy såg ut som att han förväntade sig ett inlägg och det gjorde att förstastolpen blev helt fri för Masuaku att placera in ledningsmålet i det första krysset.

På tilläggstid kändes det som att hemmalaget var närmare 4-2 än Chelsea var ett kvitteringsmål.

Tung förlust så här på lördagseftermiddagen och åter igen föll laget på eget slarv.

 

Matchstatistik
West Ham - Chelsea 
36% Bollinnehav 64%
11 Avslut 19
5 Avslut på mål 7
1 Hörnor 9
3 Offside 1
1 Gula kort 3
*Statistik från the 5th Stand App

Att ta med till nästa match:
  • Att vi gör två mål.
  • Åter igen faller vi på slarvigt spel, gäller att hålla fokus genom hela matchen och göra det enkla före det snygga.


Nästa match spelas onsdagen den 8:e december. Champions Leagues sista gruppspelsmatch spelas på bortaplan mot Zenit.
Avspark kl. 18.45 Saint Petersburg Stadium. 

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-12-04 16:34:00
Author

Fler artiklar om Chelsea