West Ham-Leeds 3-1

West Ham-Leeds 3-1

West Ham avslutar med en fin vinst i säsongens sista hemmamatch på London Stadium.

West Ham vinner mot Leeds med 3-1. En rättvis seger. Efter att Leeds tagit ledningen i matchminut 17 av Rodrigo på ett mycket vackert vollyskott efter ett långt inkast så tänkte jag att, jaha blir det förlust idag. Det tog dock bara en kvart innan West Ham kvitterade efter att Jarrod Bowen slagit ett inlägg som Declan Rice mötte med ett skott ner i gräset och i en båge över Leeds målvakt Robles.

Det kändes som att Leeds därefter tappade tron på att kunna vinna. Visst de stack upp ett antal tillfällen men ett avslappnat West Ham kändes starkare och minst lika mycket motiverat som Leeds. West Ham som säkrade fortsatt spel i Premier League nästa säsong efter att Wolves spelat oavgjort mot Everton igår vilket gjorde att West Ham var matematiskt klara. Så de spelade klart in i hur matchen fortlöpte. Det spekulerades också innan matchen om West Ham skulle ha någon form av baksmälla efter att ha säkrat en plats i Finalen av Europa Conference League i torsdags men det var ett spelsuget West Ham som kom till matchen.

Det skulle dock dröja till matchminut 72 innan West Ham tog en välförtjänt ledning genom Bowen som kunde stöta in 2-1 efter att VAR granskat om han var offiside. Bowen klarade sig med minsta marginal och målet stod kvar.

Manuel Lanzini byttes in i den 84:e minuten och det gjorde mig glad, för det var mycket troligt hans sista match i en West Ham tröja på London Stadium. Lanzini fick också måla som grädde på moset i 94:e minuten efter att Lucas Paquetá dansat fram på kortlinjen. Även här var det en VAR granskning där Paquetá också han klarde sig med minsta marginal från att vara offside.

Leeds ligger väldigt skrynkligt till nu inför sista omgången där de möter Spurs hemma. Allt annat än vinst där gör att de åker ur efter tre säsonger i Premier League. Det är inte säkert att de klarar sig kvar även om de vinner. Everton som i skrivande stund ligger ovanför sträcket har 33 poäng mot Leeds 31 poäng. Everton har Bournemouth hemma nästa söndag. Leicester som också är under sträcket har Newcastle i morgon på bortaplan. Det är väl inget som tyder på att de ska kunna vinna mot skatorna på bortaplan men man vet aldrig. West Ham åker för övrigt upp till Leicester på söndag. Leicester har för tillfället 30 poäng. Det känns som att om Everton vinner sin match så klarar de sig kvar. Så blir det tack för kaffet och adjö till Leeds och Leicester nu för den här gången?

I West Hams trupp idag så saknades Nayef Agured och Flynn Downes. Hoppas verkligen att ingen av dem är skadade. Kurt Zouma blev utbytt i halvlek där Thilo Kehrer ersatte. Hoppas att Zouma inte åkte på någon skada.

I och med dagens vinst så passerade vi Bournemouth i tabellen upp till 14:e plats. En poäng efter Wolves som möter Arsenal borta. Så förhoppningsvis kan vi klättra förbi även dem.

Den stora frågan för dagen var dock om det var Declan Rice sista hemmamatch för West Ham? Hoppas självklart att Rice fortsätter i West Ham men det mesta tyder på att Rice lämnar för en större klubb efter den här säsongen tyvärr. Om West Ham dock ska få ut maximalt betalt så är det nog nu i sommar man ska sälja honom eftersom han har 1+1 år kvar på kontraktet och Rice har hittills inte varit intresserad av att förlänga med West Ham. Något som är beklaglit förstås men ändå förståeligt om man ser det från Rice sida. Han är en världsspelare och tyvärr är inte West Ham en klubb av digniteten världsklubb. Så vi får nog vara glada för de 6 säsonger som Rice spelat för oss och önska honom lycka till framöver. Först ska vi dock avsluta ligaspelet och spela final mot Fiorentina 7 juni. Så det vore fantastiskt om Rice lyfter cuppokalen som det sista han gör som West Ham spelare.

Till sist matchdata:

West Ham United: Fabianski, Coufal, Zouma (Kehrer 46), Ogbonna, Emerson, Soucek, Rice (K), Bowen (Lanzini 84), Paquetá, Fornals (Johnson 90+2), Ings (Mubama 90+3).
Ej använda avbytare: Areola (Mv), Cresswell, Benrahma, Cornet, Antonio.

Mål: Rice 32, Bowen 72, Lanzini 90+4

Gult kort: Paqueta

Leeds United: Robles, Ayling (K), Koch, Kristensen, Wöber, Struijk (Greenwood 84), McKennie (Roca 84), Forshaw (Aaronson 62), Harrison (Summerville 62), Bamford (Gnonto 34), Rodrigo.
Ej använda avbytare: Meslier (Mv), Cooper, Rutter, Chilokoa-Mullen.

Mål: Rodrigo 17

Gult kort: Summerville

Domare: Peter Bankes

Publik: 62,478

TV: Höjdpunkter West Ham-Leeds
 

Arne Söderlund2023-05-21 17:32:00
Author

Fler artiklar om West Ham