West Ham United- Leeds

David Moyes manskap kom inte upp till den normala nivån som laget har hällt under säsongen. Nummer 22 i Leeds, Jack Harrison ordnade istället 3 poäng till gästande Leeds.

West Ham kom tillbaka från underläge två gånger om genom mål av Bowen och Fornals. Men det blev aldrig mer än så trots att matchens slutskede skaffade hopp hos alla som sympatiserar med West Ham. Matchen sista läge fick Bowen.  Inlägg och öppet mål. Bowen lyckade tyvärr inte få in den utan bröstade bollen över ribban.

Moyes berättar för West Ham TV att han tror att det är det tuffa spelschemat som har kommit ikapp laget. Han påpekar dock att en vanlig säsong utan Covid-19 hade detta inte varit något att skylla på om man spelar matcher i ligan, cupen samt ute i Europa. Det är helt enkelt så det måste läggas upp för att alla matcher ska gå runt. Men en säsong där matcher flyttas och bakas in där det finns plats samtidigt som man alltid måste följa restriktioner för sjukdom med karantän osv. Så blir det tufft för lagen att hinna spela, träna och återhämta sig utan att det vid någon punkt faller tillbaka negativt. Lägg där till skador på viktiga spelare och en orutinerad bänk med juniorer. Just detta är inte unikt för West Ham, det gäller samtliga lag i världen för tillfället, men det är en parameter som bör ställas mot dåliga resultat.
Enligt Moyes spelar laget inte sin bästa fotboll men de gör sitt bästa. Det är tufft nog med det som står ovan. Lägg där till att möta ett aggressivt Leeds i desperat jakt på poäng två gånger på en vecka.

Moyes beskriver även känslan efter West Hams kvittering. Det kändes som att matchen skulle tippa över till vår fördel, att vi kort efter skulle reducera och spela på det skapande momentum som en kvittering och reducering hade inneburit.  Istället gör Harrison sitt tredje mål för kvällen, och West Ham behöver jaga igen. Visst, det var nära i slutet och vi hade nog nöjt oss med 1 poäng efter denna matchen och gått vidare. Känslan var är ändå när man ser tillbaka på det, att en ”vanlig” match, där vi spelare som vi har gjort matcherna innan så tar vi 3 poäng i när vi spelar vår bästa fotboll.

West Ham United XI

Fabianski
Coufal-Dawson-Diop-Cresswell
Rice-Lanzini
Bowen-Fornals-Vlasic
Antonio

Leeds öppnade målskyttet i matchen. Matchen man Harrison följde upp efter en kontring som Fabianski hade räddat. Skottets retur kom ut till en Leeds spelare som hittar Harrison fri i straffområdet som relativt ostört kan placera in bollen vid Fabianskis vänstra stolpe.

West Ham skulle kvittera och givetvis var det Bowen som höll sig framme på Cresswells hörna och nickade in bollen.

Leeds skulle få sista ordet innan halvtid vilan när det reducerade på hörna. Ayling kom högst på en hörna och nickskarvade den mot andra stolpen. Där kom Harrison framstormandes och behövde enbart stå i vägen för att bollen skulle gå utanför. 1-2 till Leeds i paus.

När Pablo Fornals kvitterade i matchen 52:e minut var känslan att vågskålen skulle tippa åt West Hams favör.
Men så var inte fallet, åtta minuter senare finner Harrison nätet för tredje gången och luften går halvt ur West Ham.

West Ham jagar resterande del av matchen, trots det har faktiskt Leeds ytterligare en boll inne men det var precis på marginalen och målet dömdes bort för offside.

Om planeterna hade stått i linje osv så hade Bowens sista chans suttit. Att hämta tillbaka i matchens absoluta slutskede har varit lite av West Hams signum de senaste åren. Men det ville inte denna kväll. Bowen sätter den bollen 9/10 gånger om inte oftare alla andra dagar, men det ville säg inte denna gången.

Viktigt att poängtera är att vi förlorar inte matchen här. Vid samtliga av Leeds mål tappar vi i positionerna och halkar efter. Samtidigt tycker jag att vi gör felaktiga beslut som t.ex. Diop vid Leeds tredje mål. Det fanns även lägen tidigare i matchen där vi vanligtvis sätter bollarna. Dawsons nick i första halvlek ör en sådan, Rice avvägning att passa/skjuta i första halvleken är en annan.