Lagbanner
Billy Bonds 75 år

Billy Bonds 75 år

En av mina största och första West Ham hjältar fyller 75 år idag.

Jag har haft förmånen att träffa honom ett par gånger. Minns första gången speciellt mycket. Jag började hålla på West Ham i slutet av 1971. Snart 50 år sedan, så även jag har blivit gubbe. Tiden går väldigt fort. Första gången jag träffade Billy Bonds var i Umeå sommaren 1976. Jag var 14 år.

West Ham spelade en träningsmatch mot Sandåkerns SK. Tidigare under dagen hade West Ham spelarna varit på stan och skrivit autografer i en ICA affär. Där fick jag tag på de flesta autograferna av spelarna. Några av dem hittade jag på andra affärer bl a på EPA (på den tiden ett varuhus). Jag hade fått alla autografer utom Billy Bonds. Kommer ihåg att jag frågade Kevin Lock var Billy Bonds var. Han sa att han var skadad men att han var med till Umeå. Ajdå skulle jag missa autografen av honom?

Någon timme innan matchstart gick jag omkring på Sandåkerns IP. (Nu har man byggt bostäder på Sandåkerns IP. Hur kan man genomföra ett sådant helgerån på en arena som West Ham spelat på?). Vid ett lotteristånd stod ju Billy Bonds. Jag gick fram och frågade honom om can you write your name here please på knackig engelska och räckte fram en papperslapp. Han såg minst sagt förvånad ut att det var någon som kände igen honom. (Han hade vanliga kläder på sig eftersom han inte skulle spela). Jag fick min autograf och hade nu alla autografer från spelarna. Matchen vann West Ham med 2-1.

Här kommer en del data om Billy Bonds en del har jag kopierat från tidigare artiklar om Bonds.

West Hams meste spelare genom tiderna och en av de tre största i West Hams historia. 799 matcher och 59 mål i West Ham blev det för Bonzo. Bonds köptes från Charlton 1967 för £49 500. Vintern 2019 fick Bonds den östra sektionen på London Stadium uppkallad efter sig. Hade turen att vara på matchen mot Newcastle när Billy Bonds mycket välförtjänt fick sitt namn på läktaren. En märkbart rörd Bonds som hade sin familj med på matchen.

Bonds hade flera olika positioner i West Ham. Han började som högerback, flyttades upp till mittfältet för att avsluta som mittback. Bonds tog över kaptensrollen i West Ham 1974 och var med och lyfte FA-Cup pokalen som kapten både 1975 och 1980.
 
Bonds var en no nonsens spelare. Vad skulle man inte ge för honom i dagens West Ham? En hårdför men ärlig spelare som man alltid kunde räkna med. Att han aldrig fick spela för England är en gåta? Bonds spelade för West Ham mellan 1967-88 hela 21 år. Den ende spelare som fått två välgörenhetsmatcher som spelarna fick förut efter tio år i en klubb.
 
1990 tog Bonds över som manager efter att Lou Macari slutat. Lite kuriosa om Bonds som manager var att han alltid vann löpartävlingarna över sina spelare som manager. Bonds fortsatte som manager till sommaren 1994 då han sa upp sig efter att ha fått erbjudandet att ta en plats som direktör så att hans assisterande manager Harry Redknapp skulle kunna ta över som manager. Bonds kände sig förd bakom ljuset här och sa upp sig helt enkelt huggen i ryggen av Redknapp. Det var först under 2010-talet som Bonds åter tog upp kontakten med West Ham.
 
Det finns några spelare genom tiderna som blivit kallade för Mr West Ham. Få förtjänar det dock lika mycket som Bonds.

Stort grattis på din dag Billy Bonds. Kämparnas kämpe, fighternas fighter 75 år idag.

Mer läsning: https://www.whufc.com/news/articles/2021/september/17-september/six-foot-two-eyes-blue-billy-bonds-after-you
 

Arne Söderlund2021-09-17 13:36:31
Author

Fler artiklar om West Ham