Lagbanner
Black History Month och West Ham

Black History Month och West Ham

Under oktober månad är det Black History Month i England.

Man har försökt lyfta fram hur det varit för svarta spelare genom historien. West Ham har lyft fram det ett flertal gånger under oktober månad. West Ham har också varit en klubb som tidigt gick i bräschen för svarta spelare och att alla spelare och för den delen människor ska behandlas lika som alla andra.

West Ham första svarta spelare som spelade för klubben var John Charles. Han var den förste svarte spelaren som spelade för England i en ungdomslandskamp. Charles var även den förste svarta spelaren i West Ham när han gjorde debut 1963. Mer läsning om John Charles: https://www.whufc.com/news/articles/2018/september/20-september/john-charles-west-ham-united-pioneer-who-would-have 
https://www.whufc.com/news/articles/2020/august/17-august/john-charles-west-ham-united-pioneer-and-englands-first-black

Den första engelska landslagsspelaren var Viv Anderson 1980. Förbundskapten för England var då Ron Greenwood som tidigare var manager i West Ham. 

En spelare som inte spelade för West Ham men som var född i West Ham land var Jack Leslie. Han spelade i den engelska fotbollen på tidigt 1920 tal. Här är en artikel om honom och John Charles: https://www.whufc.com/news/articles/2019/october/30-october/black-hammers-celebrating-lives-jack-leslie-and-john-charles

West Ham var den första klubben som hade tre svarta spelare när Clyde Best, Clive Charles och Ade Coker var samtidigt på planen i en match 1972: https://www.whufc.com/news/articles/2020/october/18-october/black-history-month-day-best-charles-and-coker-made-history 
https://www.whufc.com/news/articles/2018/october/03-october/clive-charles-west-ham-united-trailblazer

Den svarte spelaren som dock varit den förmodligen mest betydelsfulla spelaren i West Ham och för den delen i England också och som banat väg för många svarta spelare genom åren är förstås Clyde Best. Många spelare genom åren har också berättat om Bests betydelse för dem.

Här måste jag bli lite personlig, Clyde Best är anledningen till att jag blev en West Ham supporter tidigt 70-tal. Gick i söndagsskolan som barn och vi brukade ge en peng till de svarta barnen i Afrika som inte hade så mycket mat, leksaker och dylikt så jag som en liten grabb tyckte synd om dem. Så när jag satt och tittade på en tipsextramatch 1971var det en stor svart spelare i ett av lagen på tv som spelade häftigt. Det som dock gjorde att jag föll för den svarte spelare var att kommentatorn sa att han var den ende svarte spelare i England. Det var Clyde Best i West Ham. Jag tyckte synd om honom att han var ensam så därför började jag hålla på honom och West Ham. Att West Ham sedan blev det första engelska lag jag såg live när de kom till min hemstad Umeå sommaren 1976 förstärkte det hela naturligtvis. Tyvärr hade Clyde Best lämnat West Ham då. 

Jag har dock haft förmånen att få träffa Clyde Best senare i livet. När West Ham Fans Sverige hade sin medlemsresa i maj 2015 och vi bodde på West Hams hotell träffade jag Best flera gånger den helgen. Det var väldigt stort och ett fantastiskt minne förstås. 

I dag har West Ham en artikel med Sir Trevor Brooking på sin webbsida, en annan av de absolut största spelarna i West Ham som uttalar sig om Black History Month. Brooking berättar en del om Clyde Best. Jag vill lyfta fram ett par citat från Brooking.

“Back then, away from home, it was evident to all us players that Clyde, Ade plus John and Clive Charles, were taking plenty of stick so it was important to the rest of us players that we were always supportive."

“As a Club, though, I think that West Ham United handled it really well but as a player you just got on with things and treated everyone the same.”

Brooking som arbetat inom det engelska fotbollsföbundet FA efter avslutad spelarkarriär berättar också en del om arbetet med att försöka få svarta spelare som avslutat sin spelarkarriär att gå vidare till tränar- och managerrollen och att det är svårt än i dag att lyckas med det. Sir Trevor liksom många andra tycker att det är väldigt tråkigt att det fortfarande florerar rasism inom fotbollen och i samhället. Det ska inte finnas något rum för rasism idag. Här är hela artikeln med Brooking: https://www.whufc.com/news/articles/2020/october/22-october/sir-trevor-brooking-there-no-room-racism-football 

Personligen håller jag med det ska inte få finnas något rum för rasism, så arbetet måste gå vidare. Därför är det väldigt bra att bland annat Black History Month lyfts fram i England och deras fotboll.

Arne Söderlund2020-10-22 14:16:34
Author

Fler artiklar om West Ham