Lagbanner
DEN BORTGLÖMDA CUPEN
Ligacupen

DEN BORTGLÖMDA CUPEN

Trots att West Ham är utslaget ur ligacupen så är intresset för ligacupen i England och Skottland så stort! Manchester City mot Sunderland blir naturligtvis en fantastisk upplevelse för alla som håller på något av lagen. Bara att gratulera båda lagen och deras supporters till en plats i finalen.

I Skottland är det inte avgjort vilka lag som kommer att spela i ligacupfinalen. Det avgörs först nu i helgen första och andra februari. Första semifinalen spelas på lördag kl. 16.00 mellan Aberdeen och St Johnstone, matchen spelas på Tynecastle Stadium. Andra semifinalen spelas på Easter Road på söndag kl. 13.15 mellan Hearts och Inverness.
 
Semifinalerna i Skottland spelas i enkelmöten - på neutral plan: lördagens semifinal spelas på Tynecastle som i vanliga fall är Hearts hemmaplan medan söndagens semifinal spelas på Easter Road som är Hibs hemmaplan (läs: Hibernian). Alltså inte samma upplägg som i England där man möts i dubbelmöten hemma/borta i semifinalerna. 
 
Den skotska ligacupen är äldre än den engelska varianten. 1946 startade man ligacupen i Skottland medan man fick vänta ända tills 1961 innan den startades i England. I Skottland gick finalen av ligacupen i november (den har t.o.m. spelats i oktober vid något tillfälle) under en lång period; men har under senare år återgått till att spelas i mars.
 
I England hade man dubbelmöten hemma/borta i ligacupfinalen från 1961 t.o.m. 1966. Sedan dess har det varit en final. Wembley har varit den självklara spelplatsen i England liksom Hampden Park varit den lika självklara spelplatsen i Skottland. Undantaget är i England mellan 2000-2007 då ligacupfinalerna spelades på Millennium Stadium i Cardiff p.g.a. ombyggnationen av Wembley.
 
Kanske är bäst att förklara, då det har kommit till min kännedom att små barn och även Svenska spel emellanåt läser vad jag skriver, att både Tynecastle och Easter Road ligger i Edinburgh liksom klubbarna Hearts (protestanter) och Hibernian (katoliker) och att Hampden Park ligger i Glasgow. Medan Millennium Stadium ligger i Cardiff, d.v.s. i Wales.
 
Ligacupen har oftast haft namn efter sponsorer; t.ex. Skol cup, Coca Cola cup, Milk cup m.m. Mesta vinnare av ligacupen i Skottland är Rangers med 27 titlar, ganska långt därefter följer Celtic med 13 titlar. Av helgens semifinallag är Aberdeen trea med 5 titlar och Hearts fyra med 4 titlar. St Johnstone har aldrig vunnit ligacupen men har två finalförluster, Inverness är en såpass ny klubb att man aldrig varit i final ens.
 
I engelska ligacupen ståtar Liverpool överst med 8 titlar. Tvåa är Aston Villa med 5 titlar. Den största segern i ligacupens finalhistoria skrevs förra året då Swansea för första gången vann cupen genom att besegra uppstickaren Bradford med 5-0. I Skottland får man leta upp finalen 1957 då Celtic besegrade Rangers med hela 7-1. Hearts som egentligen heter Heart of Midlothian F.C. var i final så sent som förra året då det blev förlust med 2-3 mot St Mirren.
 
West Ham då? Märkligt nog har Englands Finest aldrig vunnit ligacupen, även om vi kan peka på två finalförluster: dels sista året det var dubbelmöten, 1966, då West Bromwich vann med sammanlagt 5-3 (Hammers-WBA 2-1 på Boleyn Ground, WBA-Hammers 4-1 på Hawthornes) och dels mot Liverpool 1981 då vi spelade oavgjort på Wembley, men förlorade omspelet på Villa Park med 1-2.
 
Annars har det skrällt till några gånger i ligacupfinalen genom åren, eller vad sägs om vinnare som Oxford United 1986 eller varför inte Luton Town som besegrade Arsenal i finalen 1988 (precis som West Ham gjorde i FA-cupen 1980: Hammers-Arsenal 1-0). Den största skrällen måste ändå Swindon Town vara som var ett div. 3 lag på den tiden då man besegrade Arsenal i ligacupfinalen 1969.
 
Det som är extra skoj med den skotska ligacupfinalen i år  är att oavsett vilka lag som nu går dit blir det vare sig Celtic eller Rangers. Celtic slogs ut redan i september förra året av lilla Greenock Morton, 0-1 efter förlängning på Celtic Park, och det borgar förmodligen för en mera öppen final än om någon av Old Firm klubbarna haft ett ord med i leken. Celtic är ju ganska så överlägsna på skotsk mark.
 
Som fotbollsälskare vill man naturligtvis spela på semifinalerna. Kollar Svenska spels kommande långenlista för helgen. Aberdeen-St Johnstone finns inte med!! Inte Hearts-Inverness heller? Då är det knappast troligt att skotska ligacupfinalen den 16:e mars heller kommer att finnas spelbar hos SS. Hos Ladbrokes såg oddsen ut såhär: Semi 1. Aberdeen-St Johnstone 1.95 3.40 3.75. Semi 2. Hearts-Inverness 4.50 3.75 1.72.
 
Trots att ligacupen varken i England eller Skottland ger någon direktplats ut i Europa längre, som denna turnering gjorde förr, så är en cupvinst alltid en cupvinst. För Hearts som straffats hårt för sin "ryska" inblandning - med 15 minuspoäng och köpstopp - är semifinalen årets match. Hearts kommer att åka ur SPL. Och Hearts kommer att bli kvar i skotska championship i minst en säsong eftersom Rangers som går fram som en ångvält genom divisionerna kommer att återfinnas där nästa säsong.
 
Vad tänker jag på? För Svenska spel ska jag naturligtvis förklara att SPL i det här sammanhanget står för Scottish Premier League. Och för alla barn som läser det här kan jag tipsa om att Suarez dyker upp i rollen som grodan Kermit i Glada Liverpools nya revy. Huruvida det är Brendan Rodgers eller Gerrard som axlar rollen som Miss Piggy låter jag vara osagt. För alla som inte förstår ironi, kom ihåg nedanstående:
 
Hammers Rules!
 
Leif Thomas
 

Leif Thomas2014-01-30 18:33:00
Author

Fler artiklar om West Ham