Lagbanner
Frank O’Farrell 1927-2022

Frank O’Farrell 1927-2022

West Hams tills nyligen äldsta spelare har gått ur tiden i en mycket aktningsvärd ålder på 94 år.

Frank O’Farrell spelade för West Ham mellan 1948-56. Det blev 213 matcher och åtta mål för honom i West Ham. Han kom till West Ham från irländska Cork City i januari 1948 för köpesumman £3000. Han fick själv £1000 i samband med övergången.

Under hans tid i Irland så jobbade han vid järnvägen vid sidan om fotbollen som halvproffs. Det skulle dock dröja innan det blev debut i förstalaget för honom efter att han lämnat Irland och kommit till West Ham. Det blev 50 reservmatcher innan debuten i ligan i november 1950 borta mot Notts County. Han hade dock spelat i Essex Professional Cup en match innan det blev ligaspel samt i Charlie Paynter’s Testimonial match mot Arsenal.

West Ham har ofta genom åren blivit kallad för The Academy of Football. O´Farrell var en starkt bidragande del i detta. O´Farrell spelade som winghalf eller leftwing. Jag är inte helt 100 på den positionen men jag tror att man kan översätta det till dagens wingback. Han gjorde debut för det irländska landslaget i maj 1952 mot Österrike. Det blev totalt nio landskamper för Irland.

Många av spelarna i West Ham på 50-talet blev efter avslutad spelarkarriär manager så även O´Farrell. Han och en annan spelare i West Ham Maolcolm Allison började redan under deras aktiva spelarkarriär diskutera och analysera om matcherna och komma taktiska initiativ. Det var på det berömda Casserati Café i West Ham kretsar som låg vid Green Street där O´Farrell, Allison, John Bond, Ken Brown, Dave Sexton med flera satt och diskuterade fotboll och där flera av dem blev framgångsrika managers efter att de slutat spela. Kommer ihåg att jag sett någon bild på dem där på caféet där de placerade ut saltkar och pepparburkar för att illustrera hur man skulle spela. Detta låg till grund att West Ham blev kallat för The Academy of Football.

O´Farrell lämnade West Ham 1956 för Preston i en bytesaffär med en annan spelare Eddie Lewis. Efter Preston gick O´Farrell till Weymouth som spelande manager. Han fortsatte därefter som manager i Torquay som han för övrigt var manager i tre perioder under hans managerskap. Andra klubbar var Leicester, Manchester United, Cardiff och Al-Shabb (Förenade Arabemiraten) samt att han var förbundskapten för Iran. 

Mer läsning: https://www.whufc.com/news/frank-ofarrell-1927-2022

Efter fotbollen drev han ett vårdhem med sin fru Ann i Devon. Våra tankar går till hans familj.

Vila I Frid Frank O´Farrell

 

Arne Söderlund2022-03-07 16:02:23
Author

Fler artiklar om West Ham