Lagbanner
Fred Corbett West Hams första svarta spelare

Fred Corbett West Hams första svarta spelare

I oktober varje år har de i England något som kallas för Black History Month, kommer ursprungligen från USA. Där man ofta belyser de svartas kamp för att behandlas lika som alla andra. Något som också behövs i många andra områden.

West Ham har haft många svarta spelare genom historien. Många av dem som satt fina spår i den engelska fotbollen. Många av dem har också varit pionjärer för svarta spelare och även i det engelska samhället. De första svarta spelarna fick utstå både hot och glåpord. Minns en av de första matcherna jag såg live i England på 80-talet då en liten del av publiken gjorde apljud mot motståndarnas svarta spelare. Något som kändes väldigt dåligt och beklämmande. Tyvärr finns det än i dag i både fotbollen och samhället om än i oftast mindre skala. Ska inte finnas alls tycker jag.

Det finns ett antal böcker om svarta spelare. Jag skulle vilja rekommendera The Acid Test som handlar om Clyde Best och det han var med om som svart spelare på 60- och 70 talet. Många väldigt skakande upplevelser bl a när han fick ett hot mot sig att om han spelade skulle han få syra kastat på sig. Tock och lov var det även trevliga händelser för Best. En annan bok jag vill rekommendera är The Black Hammers som handlar om många av de svarta spelarna i West Ham.

West Hams första svarta spelare var Fred Corbett. Han spelade först för Thames Ironworks Club (1895-1900) som är föregångaren till vårt West Ham (1900-). Corbett kom till West Ham från Old St Luke, ett slags ungdomslag till Thames Ironworks Club. Han spelade i klubben från september 1899 till december 1901. Det blev 38 matcher och 15 mål. Han spelade som högerytter. Han debuterade 16 september 1899 mot Reading. Två dagar senare spelade han en hemmamatch för West Ham på dåvarande hemmaarenan Memorial Grounds mot Chatham.

Sommaren 1900 upphörde Thames Ironworks Club som hade bildats 29 juni 1895 och blev till West Ham United den 5 juli 1900. Första matchen för Corbett i det nya West Ham kom 29 september 1900 mot Bristol City. I hans andra match 6 oktober kom hans första mål när han gjorde segermålet mot Swindon.

I december 1901 spelade han sin sista match för West Ham och gick därefter till Bristol Rovers. Det blev ett gäng ytterligare klubbar för Corbett i Bristol City, Brentford, Worcester City, New Brompton, Merthyr Town, Tranmere Rovers, Croydon Common och Winsford United. I april 1924 drog Fred Corbett sina sista andetag och blev endast 43 år. 

Här finns en del data om Fred Corbett för den som är intresserad: https://www.westhamstats.info/westham.php?west=2&ham=148&united=Fred_Corbett 
Artikel från whufc.com https://www.whufc.com/news/fred-corbett-west-ham-uniteds-first-black-footballer 

West Ham har som sagt haft många svarta spelare som satt djupa avtryck i klubben. West Ham var för övrigt den klubb i England som först hade tre svarta spelare med i samma match mot Tottenham 1 april 1972. https://www.westhamstats.info/westham.php?west=5&ham=2781&united=01_Apr_1972 när Clive Charles, Ade Coker och Clyde Best alla var med från start.

Många år har gått sedan den nyss nämnda historidelen om West Hams första svarta spelare i Fred Corbett och de svarta spelare som senare spelat för West Ham och spelar än idag. Tyvärr måste dock frågan om allas lika värde ännu jobbas hårt för eftersom det i många hänseenden fortfarande finns rasism och hat mot oliktänkande, religon eller på pga hudfärg för att nämna ett par områden där inte alla behandlas lika. 

 

Arne Söderlund2024-10-01 16:04:00
Author

Fler artiklar om West Ham