Lagbanner
God Jul och Gott Nytt År

God Jul och Gott Nytt År

West Ham redaktionen vill passa på att önska alla Hammers en God Jul och Gott Nytt År.

Vi lämnar snart 2020 efter oss. En vecka kvar av 2020 som skulle bli ett riktigt skitår. Givetvis är det Covid-19 som gör att det blir ett år vi vill sopa undan så fort det går.

För West Hams del började dock året på bästa sätt med en 4-0 vinst mot Bournemouth och med David Moyes åter vid rodret. Han kom tillbaka bara några dagar före 2020 års inträde. Manuel Pellegrini fick lämna efter ännu en bedrövlig förlust mot Leicester. Det gick inte längre för Pellegrini.

West Ham och Moyes fortsatte med en vinst även i nästa match mot Gillingham i FA-Cupen. Sedan dröjde det länge till det blev någon vinst, det var först på skottdagen som vi kunde inkassera ytterligare en trepoängare i matchen mot Southampton. Vid den här tiden hade det börja komma fler och fler nyheter om något konstigt virus från Kina som spridit sig via fladdermöss. Personligen trodde jag att det skulle vara något virus liknade Sars. Tyvärr var det betydligt allvarligare virus än Sars. 

Det skulle visa sig att det bara blev en match till på flera månader när vi mötte Arsenal 7 mars. Själv hade jag planerat att åka över veckan efter och se hemmamatchen mot Wolves. Började dock förstå att det inte skulle bli någon match när Arsenal och Man Citys match mitt i veckan blev inställd pga viruset. Har för mig att Arteta manager i Arsenal insjuknat i Corona. Så jag bestämde mig dagen före planerad resa att boka av den. Vilket var tur eftersom det därefter inte blev några matcher på flera månader.

Här efterföljde det en massa snack om och i så fall hur man skulle spela klart fotbollen eller om man skulle avbryta säsongen för gott. En del konstiga räknemodeller dök också upp om hur ligatabellen skulle fastställas om det inte gick att spela klart. West Ham som låg ovanför nedflyttningsträcket med ett måls marginal mot Bournemouth skulle med den ena räknemodellen klara sig kvar medan den andra räknemodellen skulle göra att West Ham åkte ur. Snacka om ännu mer ångest för eventuell nedflyttning.

Det bestämdes dock att man skulle spela klar fotbollen inför tomma läktare under sommaren. West Ham klarade sig tack och lov kvar i Premier League efter att ha vunnit tre matcher och spelat oavgjort i tre samt förlorat tre matcher av de nio omgångar som återstod. Det började dock nervigt med två förluster. Efter dem följde en sen vinst mot Chelsea som blev väldigt betydelsfull för moralen. En spelares insatser som blev tungan på vågen var Michail Antonio så som stod för åtta mål under dessa nio matcher. Han gjorde hela fyra mål i nästa vinst borta mot Norwich. Då kände man att det kunde gå vägen att greja nytt kontrakt. Kontraktet blev också i princip klart i matchen efter mot Watford som vanns med 3-1. Det skulle till ett matematiskt vulkanutbrott för att vi skulle kunna åka ur. Det blev till slut en 16:e plats och fortsatt spel i Premier League.

När det nya matchprogrammet med alla matcher kom i augusti blev man minst sagt mörkrädd. Det gick inte att få ett tuffare spelschema. När vi också började med en förlust mot Newcastle som var den "lättaste" matchen av de första sju matcherna så var man uppriktgt sagt rädd att vi skulle ha noll poäng efter sju omgångar. Tacksamt nog så blev det inte alls så. West Ham ligger på tionde plats med 21 poäng efter 14 matcher. Det återstår två omgångar innan vi slipper 2020.

Jag hoppas att 2021 blir ett mycket bättre år för mänskligheten. Jag sätter stort hopp till det vaccin som redan börjats användas. Hoppas verkligen att det kan ge oss tillbaka ett mer normalt liv igen. Givetvis får man vara tacksam att man hittills klarat sig från att bli sjuk i viruset och att man inte heller känner någon som åkt dit på det. Vi lär dock få dras med det här viruset länge till men som sagt jag hoppas och tror att vaccinet ska hjälpa oss att vinna mot Covid-19.

För West Hams del hoppas jag att man fortsätter på inslagen väg under 2021. Jag hoppas innerligt att publiken igen ska kunna komma tillbaka till arenorna, för fotboll utan publik är ingen riktig fotboll. Det märktes faktiskt under matchen mot Man United där det var 2000 åskådare att det blev mycket mer drag. Så jag längtar till att det åter är 60 000 åskådare igen på London Stadium och att man kan åka över till London igen och se West Ham live. Självklart hoppas jag också att vaccinet stoppar alla tragiska dödsfall och allvarliga sjukdomssymtom som viruset medfört sig.

Till sist en God Jul och Gott Nytt År alla Hammers och alla andra för den delen.

 

West Ham Redaktionen/Arne Söderlund2020-12-24 10:06:03
Author

Fler artiklar om West Ham