Lagbanner
Inför Brighton-West Ham

Inför Brighton-West Ham

Det tätnar i striden om Europa platserna. West Ham måste vinna på Amex Stadium.

Förra matchen förlorade vi mot Everton ett ofta bogey team för oss. Nu väntar ett annat bogey team i Brighton. Sedan Brighton gick upp till Premier League 2017 har vi inte vunnit mot dem. Vi får gå tillbaka till våren 2012 i Championship för att hitta vår senaste vinst mot dem.

Nu måste vi vinna, det finns inget annat, det är dags nu med en trepoängare. Vi står inför tre måstematcher innan vi summerar innevarande säsong. West Ham ligger för närvarande på en sjätte plats, vilket innebär spel i Europa League. I den fighten är vi med i högsta grad. Vi är inte helt borta i fighten att ta en plats i Champions League heller. Det känns dock som en väldigt liten chans att vi ska kunna dels hålla Tottenham, Everton och Arsenal som jagar fortsatt bakom oss och samtidigt passera Liverpool och Chelsea eller Leicester. Vi hamnar på någon av platserna 3-9 sannolikt. Frågan är bara vilken av platserna som blir vår slutgiltiga plats den 23 maj kl. 19:00 när det är färdig spelat för den här säsongen? Det skulle vara väldigt roligt om vi kunde fixa spel i någon av de tre Europa cuperna. 

Tre Europa cuper kanske någon tänker? Ja nytt inför nästa säsong är Europa Confernce League (ECL). En plats som Ligacupvinnarna tar. Eftersom Man City som vann den redan är klara ligavinnare och därmed spelar i Champions League så går ECL platsen i nuvarande läge till den klubb som hamnar sjua.

I och med att Burnley besegrade Fulham i måndags så är nedflyttningsstriden avgjord och Brighton som för närvarande ligger just ovanför nedflyttningsplatserna kan andas ut. De är klara för nästa säsong i Premier League. Det gör vår match mot dem än mer komplicerad. Brighton kan spela helt avslappnade vilket kan göra att de släpper loss ordentligt och att det blir till vår nackdel. Det kan också göra att en eventuell semesterkänsla smyger sig in i spelarna hos Brighton och att de därför saknar någon procent eller två i inställningen. Vilket det blir återstår att ske.

Brightons Graham Potter har en diger skadelista samt två avstängda spelare inför morgondagens möte. Så han har en del att fundera på vilket lag han ställer upp med mot oss. Lagkaptenen Lewis Dunk är avstängd efter att blivit utvisad senast. Det gäller även deras bästa anfallare Neal Maupay som lyckades med konststycket att bli utvisad i förra matchen efter slutsignal. Han sa en del mindre lyckade saker till domaren.

Vidare så har Brighton Joel Veltman, Davy Pröpper, Solli March och Tariq Lamptey skadade. Frågetecken finns för Adam Lallana som varit skadad men han är gissningsvis tillbaka i morgon.

Även West Ham dras med ett flertal skador. Den mest kännbara är förstås Declan Rice. Det har dock varit en del tecken om att han kan vara tillgänglig. Gissningsvis är han knappast med från start om det är 50/50 chans som det skrivits om. Arthur Masuaku som nyligen kom tillbaka efter en knäskadeoperation har fått problem igen med knäet så han är nog inte med. Aaron Cresswell och Manuel Lanzini utgick senast med skador är frågetecken runt om de kan finnas med. Likaså är Mark Noble skadad sedan ett par veckor tillbaka och det är frågetecken runt hans medverkan också. Så David Moyes har också en del bryderier att ta i tu med.

Det gäller i morgon att det mesta klaffar för att vi ska kunna ta med oss tre poäng tillbaka till östra London. Någon eller fler av våra mest frekventa målare måste fortsätta att leverera. Vi har faktiskt fyra spelare som kan hamna på tvåsiffrigt i gjorda mål. Michail Antonio, Tomas Soucek och Jesse Lingard har alla gjort nio mål medan Jarrod Bowen gjort åtta mål. Det hade varit häftigt om alla dessa fyra spelare hamnar på minst tio mål vardera innan säsongens slut.

Vilket lag får vi se i morgon? Väldigt svårt att sia om mest beroende på om någon eller några spelare är tillbaka efter skada. Jag utgår dock ifrån vad som är känt för tillfället och räknar därför med följande elva. 352 blir min uppställning.

Lukasz Fabianski, Vladimir Coufal, Issa Diop, Craig Dawson, Angelo Ogbonna, Ryan Fredericks, Tomas Coucek, Pablo Fornals, Jesse Lingard, Jarrod Bowen och Michail Antonio. På bänken ser vi. Darren Randolph, Fabian Balbuena, Said Benrahma, Andriy Yarmolenko, Ben Johnson, Frederik Alves, Conor Coventry, Ademipo Odebeko och Jamal Baptiste.

Det skulle dock vara kanon om vi kunde räkna in Aaron Cresswell, Manuel Lanzini och Declan Rice i matchtruppen. Tror inte vi ska hoppas på Mark Noble eller Arthur Masuaku.

Matchen visas i morgon kl. 21:00 på Viasat Fotboll och Viaplay.

Mitt tips blir en vinst där Michail Antonio gör matchens enda mål för oss.

Arne Söderlund2021-05-14 10:13:00
Author

Fler artiklar om West Ham