Lagbanner
Inför Rapid Wien-West Ham

Inför Rapid Wien-West Ham

West Ham åker till Wien för en match i Europa League.

Matchen har redan omgärdats av en massa skriverier. För en dryg vecka sedan meddelade UEFA att West Ham inte skulle få ha några bortafans på plats. Oroligheter på läktaren troddes vara orsaken i förra bortamatchen mot Genk. Sedan visade det sig att ca 150 personer stormat en insläppsdörr till arenan och tagit sig in eftersom de inte hade någon biljett. Så tyvärr var det än en gång en grupp individer som drog klubben i skiten.

I måndags stängde Österrike ner hela sitt land i tio dagar eftersom Coronasmittan ökar markant igen och det blir därmed ingen publik alls på matchen. West Hams förbud mot bortafans står dock kvar och det är därmed ett avtjänat straff fast ingen publik alls tillåts. Så återigen kommer det spelas en match med tomma läktare. Väldigt tråkigt att Coronasmittan inte avtar. Inte blir det bättre heller av att så många människor väljer att inte vaccinera sig.

Tråkigt också för de fans som hade tänkt åka till Wien. Wien är en fantastiskt trevlig och vacker stad. Har varit där ett flertal gånger och åker gärna dit igen. Hade varit extra kul att se West Ham spela där. Inte för att jag hade planerat att åka dit den här gången dock.

West Ham toppar som bekant grupp H i Europa League med fyra poäng till godo till Dinamo Zagreb. Vid vinst är man klar som gruppetta, det kan även bli klart om ex Dinamo Zagreb tappar poäng och West Ham spelar oavgjort. Morgondagens motståndare Rapid Wien ligger sist i gruppen på tre poäng. De är piskade att vinna för att överhuvudtaget ha någon chans att gå vidare. Så det kan nog öppna sig många chanser till kontringar för West Ham om man spelar smart. Första målet är oerhört viktigt för matchens utgång gissar jag.

Vad jag känner till så har West Ham bara en spelare skadad, Angelo Ogbonna som förmodligen missar resten av säsongen pga knäskada. Jag tar för givet att David Moyes roterar sitt lag en del. En spelare som borde få vila är Aaron Cresswell som spelat i princip alla matcher. I och med Ogbonnas frånfälle har det ryktats om att Moyes funderar på en fembackslinje till matchen på söndag mot Man City eftersom vi inte har någon vänsterfotad mittback nu att ställa upp med. Här tänker han förstås i så fall på Cresswell som mittback. Varför inte prova det redan i morgon mot Wien? Jag skulle dock kunna tänka mig att prova en fembackslinje även om Cresswell får vila.

Om jag fick bestämma skulle följande manskap spela från start. Alphonse Areola i mål. Fembackslinje från höger med Vladimir Coufal, Issa Diop, Craig Dawson, Kurt Zouma och Arthur Masuaku. Gillar egentligen inta att ha Masuaku i försvaret men i en fembackslinje får han mycket offensiva uppdrag. Offensivt tillför Masuaku rätt mycket medan han defensivt är en säkerhetsrisk.

På mitten skulle jag vila både Tomas Soucek och Declan Rice. Jag skulle vilja en uppställning med fyra mittfältare. Manuel Lanzini och Alex Kral i mitten. Pablo Fornals och Said Benrahma på yttrarna och prova med Nikola Vlasic på topp. Således vill jag vila även Michail Antonio och Jarrod Bowen. 

Om sedan matchutvecklingen inte skulle gå som önskat så går det ju alltid att byta in Rice, Soucek, Bowen och Antonio. Det är ju tillåtet med fem byten.

I förra mötet vann West Ham mot Rapid Wien med 2-0. Dock inte utan visst besvär. Då låg Rapid nästsist i den österrikiska ligan. De har spelat upp sig en del och parkerar nu på femte plats i ligan med tolv klubbar. Deras problem har dock fortsatt och om jag förstått det hela rätt så är deras manager sparkad och de söker efter en ny manager. Utan att gå in allt för mycket på deras lag så verkar det som att de dras med en del skadeproblem också. Deras målvakt Richard Strebinger har varit skadad en längre tid. Vidare är Kevin Wimmer, Christopher Dibon, Lukas Sulzbacher, Leo Greiml och Lion Schuster också skadade. 

Rapid Wien är Österrikes mest framgångsrika klubb. De har blivit österrikiska mästare 32 gånger. 14 gånger har de blivit cupmästare. De har två finaler i Cupvinnarcupen 1985 och 1996. De är faktiskt också tyska mästare i både ligan 1941 och cupen 1938. Det beror givetvis på att Tyskland annekterade Österike i andra världskrigets inledning.

Hoppas att vi kan ta en vinst i morgon och därmed säkra en gruppvinst som i så fall betyder att vi får hoppa över en omgång där grupptvåorna i Europa League möter en grupptrea från Champions League och i stället gå in i åttondelsfinalerna i mars.

Matchen visas live på Viasat Sport 1 och Viaplay i morgon torsdag kl. 18:45
 

Arne Söderlund2021-11-24 10:48:00
Author

Fler artiklar om West Ham