Lagbanner
Ny delägare i West Ham

Ny delägare i West Ham

Daniel Kretinsky har köpt 27% av West Ham.

Det har ryktats ett par veckor om att tjeckiske affärsmannen Daniel Kretinsky skulle köpa in sig i West Ham. Delägarna David Sullivan och David Gold har under ett par års tid velat få in ytterligare delägare. Nu är det klart 27% av West Ham byter ägare för summan £150 miljoner enligt de rykten som varit. Kretinsky och hans kollega Pavel Horsky och deras företag 1890s holdings a.s går in som delägare. 

Så här är alla ägardelar fördelade av West Ham för närvarande. 

David Sullivan 38.8%
1890s holdings a.s** 27.0%
David Gold 25.1%
WHU LLC* 8.0%
Other investors 1.1%

Det har också ryktats om att Sullivan och Gold kommer att sälja West Ham till fullo framöver. Det lär dock knappast ske före mars 2023 när det 10 års avtal med London Legacy Development Corporation (LLDC) de som äger London Stadium går ut. Det avtalet innebar att om Sullivan och Gold säljer före mars 2023 var de tvugna att betala en viss procentdel till LLDC av en försäljning av klubben. Som jag tolkat det så innebar det avtalet endast om de sålde bort hela klubben.

Kretinsky som redan är delägare i Sparta Prag 40% har även procentägande i brittiska postverket Royal Mail samt dagligvarukedjan Sainsburys m.m.
Mer info om Daniel Kretinsky: https://www.forbes.com/profile/daniel-kretinsky/ 
https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_K%C5%99et%C3%ADnsk%C3%BD 

West Ham statement: https://www.whufc.com/news/articles/2021/november/10-november/west-ham-united-statement 

Vi får hoppas att det här innebär goda nyheter för vårt West Ham. Något jag tror men efter 50 år som luttrad Hammer så törs man aldrig ta ut något i förskott. Vi får också hoppas att det nya kapitalet kan användas åtminstone till en del i att förstärka spelartruppen. En del av det nya kapitalet kommer att användas till att betala av skulder. Vi får även hoppas att det här på sikt innebär att firma Sullivan och Gold på sikt kommer att avvecklas till fullo.

Det lär säkert komma mer info om allt framöver.

Arne Söderlund2021-11-10 14:27:00
Author

Fler artiklar om West Ham