Rapid Wien-West Ham 0-2

West Ham vann mycket enkelt borta mot Rapid Wien.

Det blev inte någon dans mellan två parter i Wien som ofta förknippas med dans och i synnerhet Wienervals. West Ham var totalt överlägsna. 2-0 vinsten var i klar underkant. Vinsten innebär att West Ham är klara gruppsegrare med en match kvar. Rapid Wien kan som bäst bli trea men då behöver de vinna sista matchen borta mot Genk. Något annat som var tråkigt var förstås att det återigen var tomma läktare pga Corona. När ska skiten ta slut?

David Moyes hade bytt ut hela åtta spelare mot för senast i ligan. Jag tycker fortfarande att vi har en rätt tunn trupp men det är ändå kul att vi kan skifta manskap så pass mycket och ändå ha ett slagkraftigt lag. Nu var i och för sig Rapid Wien riktigt dåliga och uddlösa. Tyckte de var betydligt bättre i första mötet i London.

En spelare som initialt under matchen gjorde mig irriterad var Andriy Yarmolenko. Tyckte han trixade och kladdade med bollen alltför mycket. Det blir ineffektivt när han håller på så. Han skulle dock bli den som stod för det som ändå avgjorde matchen genom att nicka in 1-0 efter ett fint inlägg av Nikola Vlasic.

På övertid i första halvlek spelade Mark Noble in bollen till Yarmolenko som blev fälld inne i straffområdet, vilket gav oss en straff. Fram stegade Noble och säkert satte straffen. Det var ett tag sedan Noble fanns med i målprotokollet. Nästan två år sedan. Borta mot Leicester i januari 2020 målade Noble senast så kul att vår hjälte än en gång målade.
Kul också att Noble fick göra mål efter straffmissen mot Man United på övertid. Noble var förvisso en av de fem spelarna i West Ham satte en straff i straffavgörandet mot Man City i Ligacupen men under matchtid så var det som sagt nästan två år sedan.

Det var som sagt i underkant med 2-0. Jarrod Bowen missade ett par chanser. Normalt borde en av dem ha gått in i buren i alla fall. Said Benrahma hade chansen att spela fram Vlasic som i så fall hade haft öppet mål men Benrahma sköt själv i stället i snäv vinkel utanför. Debutanten Sonny Perkins hade också ett fin läge med en nick rakt på målvakten när han var ensam framför mål. Det fanns ett par tillfällen till när vi kunde ha målat. Rapid Wien hade en fin chans i första halvlek med ett skott strax över kryssribban. Annars hade de mest något långskott som Alponse Areola lätt tog hand om.

Försvarsmässigt gör vi en bra match. Det var inte så mycket att göra egentligen. Jag hickade dock till när jag såg att Arthur Masuaku skulle spela vänsterback. Jag har inga problem med honom som vänster wingback men som vänsterback är han en säkerhetsrisk. Idag var det dock inga problem. Masukau gjorde en riktigt bra match och stod för mycket av offensiven. Våra mittbackar Craig Dawson och Issa Diop gjorde vad de skulle och stod för ett säkert mittbackslås. Kul att Vladimir Coufal var tillbaka som högerback. Hoppas han får fortsatt förtroende på söndag mot Man City. Ben Johnson som vilade i dag men som spelat när Coufal var skadad och sedan behållit platsen har varit väldigt bra men jag tycker att Coufal har mer att erbjuda främst i offensiven. Ryan Fredericks bytte med Masuaku i andra halvlek.

På mitten gjorde Noble, Manuel Lanzini och Tomas Soucek bra i från sig. Soucek är dock inte lika framträdande som förra säsongen. Han hade gott kunnat få vila och att Alex Kral som hoppade in i andra halvlek fått spela från start. Att Soucek inte varit lika framträdande beror nog delvis på en liten annan roll med mer defensivt ansvar men jag är rädd att han är lite sliten också eftesom han spelat otroligt mycket under en lång tid. Så Kral från start hade jag föredragit. Soucek och Lanzini utgick i andra halvlek mot Kral och Pablo Fornals.

I offensiven spelade Bowen, Yarmolenko och Vlasic. Tycker att Vlasic visade en del av sitt register och jag tror att han kommer att bli en viktig spelare framöver. Bowen gjorde också han bra ifrån sig, borde dock som jag skrev ovan gjort åtminstone ett mål på sina chanser. Yarmolenko är just Yarmolenko. Han trixar, överstegsfintar och kladdar lite för mycket med bollen enligt min smak men han stod för avgörande insatser genom att göra mål och se till att vi fick en straff så jag är nöjd. Benrahma och Perkins kom in i andra halvlek i stället för Bowen och Vlasic. Kul att ännu en av våra ungdomar fick chansen. Perkins är bara 17 år.

West Ham är nu klara gruppsegrare och får hoppa över en omgång när grupptvåorna möter en grupptrea från Champions League i sextondelsfinalerna i februari. West Ham går in i åttondelsfinalerna i mars.

Först återstår dock den sjätte och sista gruppmatchen hemma mot Dinamo Zagreb om två veckor. Gissar och hoppas att Moyes låter några fler av våra ungdommar få chansen då. Men innan den matchen så har vi tre ligamatcher att klara av. Matcherna duggar väldigt tätt veckorna framöver. Det är mest två matcher varje vecka som gäller fram till årets slut åtminstone.

Ha det gott alla West Ham vänner och riktigt nice att vi är vidare och att vi vann gruppen.