West Ham United-Southampton FC

West Ham kom till matchen med vetskapen om att 1 poäng mot Southampton skulle räcka för att säkra 6:e placeringen och därmed en plats i Europa Leauge. De 10 000 West Ham supportrarna fick se ett West Ham som bröstade utmaningen och vann matchen med 3-0.

Det var två förändringar i David Moyes startuppställning i den avslutande matchen under söndagen. Fabianski fanns tillbaka mellan stolparna samt att Bowen fick nytt förtroende på mittfältet istället för Benrahma.

West Ham United XI

Fabianski
Coufal-Dawson-Ogbonna-Cresswell
Soucek- Rice
Bowen- Lingard- Fornals
Antonio

Spänningen var påtaglig i West Ham, det märktes att vi hade mer att spela för än vad Southampton hade. De första 10 minuterna skapade Southampton ett par klara lägen som helt rättvist egentligen skulle resultera i mål om avsluten hade varit kliniska. Istället samlade West Ham ihop sig och valde att agera innan hade behövt att reagera på ett tidigt underläge. West Ham ryckte upp sig som sagt och efter drygt 20 minuter hade man det första klara läget på en hörna då bollbanan och trafiken i straffområdet missbedömdes av målvakten och bollen gick förbi honom. Den gången kunde dock hans försvarare täcka upp bakom.

Southampton höll uppe sitt snabba tempo som man startade matchen med och det resulterade i flera bra lägen. Tur för West Ham så har man Fabianski i målet som återigen bevisade att han är att lita på när han först bryter ett klart läge i straffområdet för att sedan rädda ett friläge från nära håll.

Efter 30 spelande minuter kom 1-0 för West Ham genom Pablo Fornals. Bowen bryter igenom i straffområdet och skjuter ett bra placerat skott i målvakten högra hörn, han klarar första läget men returen går ut till Fornals som har öppet mål och kan skjuta in 1-0 målet framför West Ham supportrarna.

Tre minuter senare kommer även 2-0 från samma fot. Ett långt inlägg hittar ut det motsatt kant och till Coufal som istället för att lägga et högt inlägg tillbaka, tar emot bollen och serverar en fristående Fornals i straffområdet som skjuter in 2-0 för West Ham.

Andra halvlek börjar likt den första. Southampton kommer ut mer avslappnade än West Ham. West Ham bjuder på det första läget efter en miss i kommunikationen mellan Cresswell och Fabianski. Skottet klarar Fabianski enkelt men det resulterar i en hörna. En bra slagen hörna och ett vass nick tvingar Fabianski återigen till en kvalificerad räddning men ställningen kvartstår, 2-0.

Southampton sökte en reducering och hade även en boll i nät men det dömdes bort på grund av offside. Närmre än så kom man inte innan Declan Rice punkterade matchen i den 86:e match minuten.

Slutresultatet skrivs till 3-0 i den avslutande matchen för säsongen och 6:e placeringen säkrades.

En lång och speciell säsong har nått sitt slut, West Ham gör sin bästa säsong rent poängmässigt sedan 80-talet och detta under en säsong då världen har varit i lockdown på grund av Covid-19. Vi får hoppas att detta är en ny era för West Ham där man fortsätter att bygga vidare på den inslagna vägen. Så står vi kanske där tillsammans på London Stadium och firar ännu större framgångar i vinrött och ljusblått.