Lagbanner
West Hams snälle jätte

West Hams snälle jätte

Alla lag förtjänar att ha en Tomas Soucek. En gigant på mittfältet som springer mest av alla och knoppar in en boll lite då och då.

När Peter Popovic spelade ishockey i NHL på 90-talet dubbades han till Den snälle jätten (The Gentle Giant). Ett smeknamn som även passar väl in för att beskriva West Hams mittfältsmotor Tomas Soucek.

Med sina 192 centimeter är han ett fyrtorn som reser sig högre över havet än de flesta han stångas med ute på planen. Trots det ser Soucek totalt ofarlig ut. Motståndarna måste tro att han mest vill kramas när han lufsar in i närkamperna.

Cementerad på mittfältet
Soucek kom till West Ham på lån från Slavia Prag under januarifönstret 2020. Omedelbart cementerade han sin plats på mittfältet bredvid radarpartnern Declan Rice, och flytten till östra London gjordes permanent under sommaren.

Säsongen som följde spelade Soucek alla minuter i Premier League. Eller nej, just det. Han fick ett rött kort i den 97:e minuten borta mot Fulham. Ett felaktigt kort som FA sedan tog bort i efterhand. Soucek skrev då på sin Twitter att han var väldigt lättad, eftersom han gått hela sin karriär utan en enda utvisning.

Högst upp i statistiken
I tillägg till alla spelade minuter var Soucek, enligt Squawka, den spelare som sprang längst av alla i Premier League under säsongen 2020/2021. West Hams tjeckiske ångvält samlade ihop över 460 000 löpmeter, en bit före tvåan James Ward-Prowse på 446 000 meter.

Om inte det vore nog hamnade han även högt upp i många defensiva kolumner. Han slutade bland annat etta i antalet vunna nickdueller och femma över lyckade brytningar.

Offensivt undrar ni då säkert? Jo tack. Soucek gjorde inte mindre än 10 mål från sin defensiva mittfältsposition. Detta gav honom en delad förstaplats i den interna skytteligan, tillsammans med Michail Antonio.

En mäktig kombination av längd och spänst gör att Soucek har en enorm närvaro vid inlägg och fasta situationer. Han är dessutom den mittfältare som hade flest löpningar in i offensivt straffområde förra säsongen, vilket gör att han ofta är på plats när det bränner.
 



Det var alltså inte konstigt att den gångna säsongen kröntes med utmärkelsen som West Hams bästa spelare och en plats i mångas ”Årets lag” i Premier League (tyvärr hamnade han dock precis utanför det officiella PFA Team of the Year).

Tufft spelschema
Efter succén i fjol har det gått lite tyngre den här säsongen för vår tjeckiske hjälte. En förklaring kan vara att han spelat i princip alla minuter sedan han anlände till klubben, plus landskamper och ett EM-mästerskap i somras.

Och redan förra säsongen, efter att han avgjort en match mot Everton, beklagade han sig i en segerintervju över det tajta spelschemat i England. Med ett blygt leende konstaterade han att han är van vid tre veckors ledighet runt jul, där han har tid att äta potatissallad hemma i Tjeckien.




Briljerar i sociala medier
Det charmiga uttalandet fick West Ham-fansen på fall. När han dök upp på träningsanläggningen några dagar senare hade den anspråkslösa vädjan besvarats.
 

Men potatissalladen är inte det enda. Han fortsätter (så klart omedvetet) briljera i sociala medier. När han i höstas blev stämplad i ansiktet under en match skrev han efteråt att han fått några nya stygn att lägga till sin samling.
 


Ge honom all potatissallad i världen
Soucek är en sällsynt ädel krigare i dagens moderna fotboll, som spelar med hjärtat utanpå tröjan och ger allt i alla lägen. En diamant från Havlickuv Brod som måste K-märkas och skyddas med alla möjliga medel.

Du förtjänar all potatissallad i världen Tomas. Och alla förtjänar att ha en sådan som dig i sitt lag.
 

Mac Larssonmaclasson2@gmail.com@maclarsson2022-03-21 12:58:00
Author

Fler artiklar om West Ham