Wolves – Blackpool 1-0 den 5 december 1970

Wolves – Blackpool 1-0 den 5 december 1970

Tipsextra 50 år – tolv Wolvesklassiker

 Den 29 november fyller Tipsextra 50 år. En TV-klassiker som lockade miljonpublik varje lördag och som skapat oförglömliga minnen av polisongprydda hjältar på leriga planer. Inför jubiléet ser Urban Wigert tillbaka på klassiska Wolvesmatcher i Tipsextras historia.
 
 
Det var inte bara bra matcher som visades i Tipsextra. Även om det nostalgiska minnet av programmet präglas av storartad underhållning, fantastisk stämning på arenorna och inte sällan oväntad teknisk briljans så fanns det också undantag. Matcher fyllda av snedsparkar och tekniska tillkortakommanden. Matcher där kreativiteten lyste med sin frånvaro och som få kommer ihåg så här i efterhand.
 
Tipsextramatchen mellan Wolves och Blackpool säsongen 1970/71 var säkert inte en av de sämsta i programmets historia. Men det var inte heller någon bra match.
 
Det såg annars ut att kunna bli en riktigt underhållande historia på Molineux. Sjätteplacerade Wolves var mycket stora favoriter mot tabelljumbon Blackpool, trots skador på nyckelspelarna Mike Bailey och Derek Parkin. Och det hade bara gått lite mer än en minut när Wolves tog ledningen med 1-0. Jim McCalliog slog ett inlägg som Blackpools mittback Terry Alcock snedsparkade in i eget mål när han skulle rensa undan bollen. Men sedan gick matchen i stå. Wolves hade inte effektiviteten och Blackpool hade inte kunnandet. Kenny Hibbitt, som gjorde sitt första framträdande i Tipsextra, var nära att utöka ledningen men hans volleyskott träffade ribban. Hibbitt är för övrigt tillsammans med Derek Parkin den Wolvesspelare som spelat flest matcher som sänts i Tipsextra eller Tipslördag. Båda har varit med i 17 TV-matcher.
 
Blackpools målvakt Alan Taylor gjorde en mycket bra match och räddade när anfallarna Bobby Gould och Hugh Curran fick lägen. Wolves spelade emellanåt en smula nonchalant, men Blackpool var inte tillräckligt bra för att kunna utnyttja det. Den före detta Wolvesspelaren Fred Kemp var den ende i Blackpool som förmådde oroa Wolvesförsvaret vid några tillfällen, men hemmalaget hade inga större problem att freda sitt mål.
 
Kanske var detta egentligen en typisk 0-0-match? Men det var ändå Wolves som vann efter det där tidiga självmålet. Och då spelar det ju ingen roll att det inte var någon bra match.
 
Wolves gjorde för övrigt en riktigt bra säsong och slutade fyra i ligan. Dessutom vann laget Texaco Cup genom att besegra skotska Hearts i finalen över två matcher (3-1 borta, 0-1 hemma). Blackpool vann bara fyra matcher på hela säsongen och slutade ohjälpligt sist i tabellen.
 
 
 
 
Matchfakta:

WOLVERHAMPTON – BLACKPOOL 1-0 (1-0)Mål: Terry Alcock (självmål 2).

Wolves: Phil Parkes, Gerry Taylor, Bernard Shaw, Les Wilson, Frank Munro, John McAlle, Jim McCalliog, Kenny Hibbitt (utbytt mot John Richards), Bobby Gould, Hugh Curran, Dave Wagstaffe.

Blackpool: Alan Taylor, Jimmy Armfield, Henry Mowbray, Fred Kemp, Terry Alcock, Dave Hatton, Mick Burns, Tony Green, John Craven, Tony Coleman (utbytt mot Ronnie Brown), Tommy Hutchison.

Urban Wigert2019-11-26 18:34:28
Author

Fler artiklar om Wolves