Wolves-Everton 3-1 den 21 januari 1978

Wolves-Everton 3-1 den 21 januari 1978

Tipsextra 50 år – tolv Wolvesklassiker

 Den 29 november fyller Tipsextra 50 år. En TV-klassiker som lockade miljonpublik varje lördag och som skapat oförglömliga minnen av polisongprydda hjältar på leriga planer. Inför jubiléet ser vi tillbaka på klassiska Wolvesmatcher i Tipsextras historia.
 
 
Kanske den mest klassiska av alla Wolvesmatcher som visats i Tipsextra eller Tipslördag! Synen av Kenny Hibbitt i lerig tröja jagandes en orange boll på Molineuxs snötäckta gräsmatta har etsat sig fast i minnet hos det svenska folket och har gjort Hibbitt till en av de största Tipsextraprofilerna alla kategorier. Huvudpersonen själv minns matchen mycket väl, men det är först långt senare som han förstått hur stort genomslag den hade i Sverige.
- När jag träffar svenskar påminner de mig alltid om den här matchen och jag är väldigt stolt över att vara ihågkommen så här långt efteråt, menar Kenny Hibbitt, som verkligen är supertrevlig och som älskar att prata om 1970-talets sommarturnéer till Sverige och gamla Tipsextramatcher.
 
På grund av snöfallet var det tveksamt om matchen skulle kunna spelas, men domaren gav till slut klartecken. Och det blev en riktig kanonmatch, trots att Wolves var hårt skadedrabbat. Bland annat saknades skyttekungen John Richards. Everton låg inför matchen på andra plats i tabellen och hade tidigare under Tipsextrasäsongen imponerat stort genom att krossa Coventry med 6-0 och Aston Villa med 4-1. Men mot Wolves hade laget inte mycket att hämta.
 
Trots ett svårspelat underlag med snö på kanterna och lera i mitten bjöds TV-tittarna på riktigt bra underhållning. I John Richards frånvaro fick Hibbitt en fri roll mellan mittfält och anfall och Everton fick aldrig grepp om honom. Willie Carr och Steve Daley var lysande på mittfältet för Wolves och gav inte Evertonspelarna en lugn sekund. Mittförsvarets Bob Hazell och John McAlle hade god kontroll på Evertons målfarliga anfallare Bob Latchford och Duncan McKenzie.
 
Det var Steve Daley som låg bakom ledningsmålet efter en knapp halvtimme med en lång öppnande passning till Hibbitt som fick så gott om tid på sig att han hann bli nervös.
- Mina knän skakade när jag närmade mig målvakten. Men det gick ju bra, sade han efter matchen.
 
Av de skakiga knäna märktes ingenting i avslutningen, ett distinkt vänsterskott förbi den utrusande Evertonmålvakten George Wood.
 
Wolves dominerade den första halvleken men i början av den andra kom Everton igen och skapade tryck mot Wolvesmålet. Men hemmalaget försvarade sig bra och i stället avgjorde Wolves matchen i den 72:a minuten efter ett mönsteranfall. Maurice Daly vann en närkamp vid mittlinjen och slog en lång öppnande passning till Steve Daley på vänsterkanten. Han gick inåt i banan, utmanade Evertonbacken Dave Jones, och släppte sedan ut bollen till Willie Carr som fick fritt läge sedan han rusat från mittlinjen för att hjälpa till i anfallet. Carr försökte sig på en lobb, Evertons reslige målvakt George Wood fick fingertopparna på bollen, men den damp ner framför Kenny Hibbitt som inte kunde missa framför det öppna målet. Wolves hade därmed 2-0 och ett fast grepp om matchen.
 
Kenny Hibbitt låg även bakom 3-0 som kom sex minuter senare. Ett motlägg mellan Hibbitt och en Evertonspelare på mittplanen blev till en perfekt genomskärare till Steve Daley. Han tog gott om tid på sig, höll undan för Dave Jones, och och sköt ett välplacerat vänsterskott förbi Wood.
 
Wolves såg ut att kunna gå ifrån till en storseger och skapade chanser i vartenda anfall, men med fyra minuter kvar att spela reducerade Everton på straff. Jim Pearson sprang igenom Wolvesförsvaret till vänster men fälldes av Bob Hazell med en solklar straffspark som följd. Nyförvärvet Trevor Ross slog straffen säkert i mål förbi Paul Bradshaw. Det var Ross tredje straffmål på en månad för Everton efter övergången från Arsenal. Wolves seger var dock odiskutabel.
 
Evertons högerback Dave Jones, som kom in som avbytare i andra halvlek i stället för Terry Darracott, skulle drygt 20 år senare komma att bli manager för Wolves. Det var Dave Jones som förde laget tillbaka till högsta serien efter många års väntan. I Everton spelade även Dave Thomas och Andy King, som båda skulle komma att spela för Wolves längre fram i sina karriärer.
 
 
Matchfakta:

WOLVERHAMPTON – EVERTON 3-1 (1-0)

Mål Wolves: Kenny Hibbitt 2 (28, 72), Steve Daley (78). Everton: Trevor Ross (straff 86).

Wolves: Paul Bradshaw, Geoff Palmer, Derek Parkin, Steve Daley, Bob Hazell, John McAlle, Kenny Hibbitt, Willie Carr, Martin Patching, Norman Bell, Maurice Daly.

Everton: George Wood, Terry Darracott (utbytt mot Dave Jones), Mike Pejic, Mick Lyons, Roger Kenyon, Trevor Ross, Andy King, Jim Pearson, Bob Latchford, Duncan McKenzie, Dave Thomas.
 

Urban Wigert2019-11-23 19:14:30
Author

Fler artiklar om Wolves