Wolves i Himmelstalundshallen 1977 – jakten på den försvunna turneringen
Det var turneringen som inte verkade gå att hitta i historieböckerna eller i tidningsarkiven. Visst hade Wolverhampton Wanderers varit och spelat fotboll i Himmelstalundshallen någon gång i slutet av 1970-talet eller början av 1980-talet? Sköt verkligen Kenny Hibbitt så hårt i stolpen att den fortfarande står och darrar flera årtionden senare? Hur gick det för Wolves i turneringen och när spelades den?
Freezing cold Hibbitt
Ingenstans i historieböckerna om Wolves nämndes någon innefotbollsturnering i Sverige. Många timmars letande i tidningsarkiven gav heller inget resultat, men det fanns förstås folk som kom ihåg turneringen. På SwedeWolves forum fanns det flera vittnesbörd, inte minst från ögonvittnet Vindaloo. En tidningsartikel i Folkbladet från 2011 nämnde att ”många storlag gästat Himmelstalundshallen, bland annat Sverige-populära Wolverhampton”. När jag träffade Kenny Hibbitt på Molineux i samband med en av SwedeWolves medlemsresor frågade jag om han kom ihåg någon innefotbollsturnering i Sverige för länge sedan.
– Yeah, sure I remember that, svarade han och spärrade upp ögonen.
– I have never been so freezing cold in my whole life!
Regn, snö, is och lervälling
När någon som Kenny Hibbitt – med 574 matcher i Wolveströjan och van vid stenhårt spel i regn, snö, is och lervälling – tycker att det är kallt så är det med all säkerhet kallt. Men när var det? Och hur det gick för Wolves i matcherna? Inte heller Hibbitt visste besked om det.
Det var bara till att leta vidare. Och det gick att snäva in tidsperioden något. I programbladet för Wolves match mot IFK Norrköping i oktober 1984 (i Tipstjänsts jubileumsturnering Swenglish Cup) nämndes att klubben tidigare varit och spelat fotboll i Himmelstalundshallen. Senare än 1984 kunde det alltså inte vara. Och Himmelstalundshallen byggdes 1977, vilket ringade in tidsperioden ytterligare. Till slut blev det napp, när jag än en gång satt på Kungliga Biblioteket och plöjde igenom östgötska dagstidningar från perioden mellan 1977 och 1984
Tisdagen den 29 november 1977 var datumet. Wolves var Englands bästa innefotbollslag. Och det var kallt.
Wolves, Hammarby, IFK Norrköping och Åtvidaberg
Den alldeles nybyggda Himmelstalundshallen stod klar den 4 oktober 1977 och invigdes den 7-9 oktober. Turneringen den 29 november bestod av fyra inbjudna lag. Förutom Wolves deltog de allsvenska klubbarna Åtvidaberg, IFK Norrköping och Hammarby.
En anledning till att just Wolves bjöds in som enda internationella lag var att laget hade starka band till Sverige. Klubben hade gästat Sverige varje år de senaste sju åren och hade många supportrar här. Sommaren 1977 var laget på träningsläger med bas i Västerås och spelade matcher mot IFK Norrköping (0-2), Örebro SK (0-2), Stockholmsalliansen (0-0), Gävlealliansen (3-1), Sirius (4-1) och Västerås SK (7-1).
Wolves engelska inomhusmästare 1975 och 1976
Ett annat skäl till att arrangören valde att bjuda in just Wolves var att laget 1977 var bäst i England när det gällde fotboll inomhus. Både 1975 och 1976 hade Wolves blivit inofficiella engelska mästare i innefotboll genom att vinna turneringen Daily Express Five-a-side Challenge Cup. Turneringen spelades på arenan Empire Pool Wembley, senare Wembley Arena, och höll hög klass. Kenny Hibbitt var en av de allra bästa inomhusspelarna i ligan och i 1976 års turnering avgjorde han finalen mot Stoke. I turneringen 1977 hade Wolves blivit utslagna på straffar av Ipswich, som sedermera vann även finalen och dessutom tog hem FA-cupen samma säsong. Turneringen levde ända fram till 1986, då Norwich blev de sista vinnarna genom att besegra Manchester City med 5-0 i finalen.
Sverigebesök mellan två lördagsligamatcher
Wolvesledningen verkar ha sett besöket i Norrköping som ett tillfälle till bra träning, trots att laget hade tuffa ligamatcher på helgerna både före och efter turneringen. På lördagen före avresan spelade Wolves 0-0 mot Ipswich hemma på Molineux. Lördagen därpå förlorade laget med 1-3 borta mot Manchester United. Vid tiden för Norrköpingsresan låg Wolves på 12:e plats i ligan, men var inne i en period med svaga resultat. Wolves var nykomlingar i högsta serien och klarade sig sedermera kvar genom att sluta på 15:e plats.
Bara åtta spelare – och inga backar
Till turneringen i Norrköping hade Wolves en minimal trupp bestående av endast åtta spelare – Paul Bradshaw, Maurice Daly, Kenny Hibbitt, Martin Patching, Jimmy Kelly, John Black, Mel Eves och John Richards. I matchen mot Ipswich på lördagen spelade sex av dem från start – Bradshaw, Patching, Hibbitt, Richards, Eves och Kelly. Även i 1-3-förlusten mot Manchester United lördagen hade Wolves en startelva med sex av spelarna som var med i Sverige, men den här gången vilade Jimmy Kelly och Maurice Daly spelade till vänster på mittfältet i hans ställe. John Richards gjorde målet för Wolves.
Värt att notera är att Maurice Daly var den ende spelaren i Wolves trupp till Norrköpingsturneringen som hade någon erfarenhet av att spela i backlinjen, även om han också spelade på mittfältet under sin tid i klubben. John Black hade inte spelat i a-laget alls före turneringen i Norrköping, men debuterade i januari.
Mjölksyreträning på isig sandplan
Wolves flög till Sverige och ett kylslaget Norrköping måndagen den 28 november.
Samma kväll ledde tränaren Brian Owen laget i ett stenhårt träningspass med tuffa mjölksyreövningar. Utomhus, på ett isigt underlag på Södra sandplanen. Att träna inomhus i Bolltältet tackade Wolves nej till, vilket fick Folkbladet Östgötens reporter Magnus Höjer att häpna.
– Vi har match utomhus på lördag. Därför tränar vi utomhus, kommenterade Brian Owen till Folkbladet Östgöten.
Antagligen var det under det träningspasset som Kenny Hibbitt fick sitt livs värsta köldupplevelse…
Förlust i alla tre matcherna
Wolves var storfavoriter till att vinna turneringen i Norrköping, men levde inte alls upp till favoritskapet. Laget förlorade samtliga tre matcher och slutade sist i turneringen. Hammarby, IFK Norrköping och Åtvidaberg slutade på samma poäng men Hammarby tog hem turneringen på målskillnad före Norrköping och med Åtvidaberg som trea.
Wolves inledde med att möta Hammarby och fick en bra start när Kenny Hibbitt gav laget ledningen efter knappt tio minuter med ett hårt skott från distans. Men under matchens slutminuter vände Hammarby till seger med 2-1 efter mål av Thom Åhlund och Janne Sjöström.
Även i matchen mot IFK Norrköping avgjordes matchen strax före slutet. Efter att Leif Anglesjö gjort 1-0 för Norrköping kvitterade John Richards till 1-1 med drygt en minut kvar med en lobb över målvakten Jan-Åke Jonsson. Men 43 sekunder före slutsignalen avgjorde Svante Larsson matchen till Norrköpings fördel med sitt 2-1-mål.
Wolves var redan avsågade från kampen om slutsegern i cupen när laget mötte Åtvidaberg. Östgötarna rivstartade med mål av Leif Thell efter drygt en minut och tremålsledning efter åtta minuter. Jan Nilsson, nyförvärv från Falerum, gjorde 2-0-målet och Thell satte 3-0 på en gratischans efter att Kenny Hibbitt tappat bollen. Ett par minuter från slutet lyckades Martin Patching överlista målvakten Thomas Wernerson och fastställa slutresultatet till 3-1.
Hammarby vann – Wolves sist
Målet var bara ett tröstmål för Wolves, men för Åtvidaberg innebar Wolves reducering att laget föll till tredje plats i sluttabellen. Hammarby, IFK Norrköping och Åtvidaberg slutade alla på samma poäng efter två segrar och en förlust. Hammarby tog hem slutsegern på bättre målskillnad än tvåan Norrköping och trean Åtvidaberg. Wolves blev helt utan poäng och slutade förstås sist.
Hibbitt turneringens bästa spelare
Trots att Wolves förlorade samtliga matcher blev Kenny Hibbitt utsedd till hela turneringens bäste spelare. Östgöta-Correspondentens reporter Åke Stolt tyckte också att John Richards spelade bra, medan övriga Wolvesspelare gjorde ett mer slätstruket intryck. Som helhet var Wolves en stor besvikelse i turneringen.
Bara ungkarlar i laget?
I en intervju i Norrköpings Tidningar sade Hammarbybacken Mats Werner att han inte var förvånad över Wolves bleka insats.
– När vi vann en turnering i Västerås i vintras gjorde också engelska Derby ett tämligen blekt intryck. Är det kanske så att det bara är lagets ungkarlar som får tillåtelse att ställa upp i sådana här mitt-i-veckan-turneringar i främmande land…?, frågade sig Mats Werner.
En resa till ett iskallt Sverige mitt i veckan mellan två helgmatcher i ligan låter kanske inte som något som spelarna skulle längta till, men tränaren Brian Owen gav en helt annan bild när han intervjuades av Folkbladet Östgöten inför matchen.
– Vi har en stor trupp hemma och en sådan här resa vill alla vara med på. Dels ger den spelarna möjlighet att tjäna en extra hacka, dels innebär den ett skönt avbrott i den vanliga rutinen med träning och ligamatcher.
Marmelad i benen
Folkbladet Östgötens reporter Magnus Höjer noterade att Wolves hade bråttom att lämna Himmelstalundshallen efter turneringens slut och funderade över om laget kanske skämdes över sin insats.
Hammarbys lagledare Gert Nyman intervjuades i Folkbladet Östgöten och han menade att Wolves blev trötta för att de hade för få spelare med sig.
– De tog nog för lätt på uppgiften. Två avbytare är alldeles för lite att komma med. Engelsmännen hade ju marmelad i benen på slutet, sade Gert Nyman.
Åtvidabergsledaren Göte Björkman tyckte att hans lag gjorde en riktigt bra insats mot Wolves.
– Bäst spelade vi mot Wolves, som kom lindrigt undan, sade han till Folkbladet Östgöten efter 3-1-segern.
1 800 åskådare – en besvikelse
Turneringen lockade ca 1 800 åskådare, vilket var en besvikelse för arrangören IFK Norrköping som hade behövt ungefär dubbelt så stor publik för att arrangemanget skulle gå ihop sig ekonomiskt. Tre domare delade på ansvaret för att döma turneringen – Arne Axelsson, Bo Eriksson och Rune Larsson. Lars-Gunnar Björklund var speaker.
Matchtiden var 15 minuter utan halvtidspaus.
Resultat
Åtvidaberg – IFK Norrköping 1-0
1-0 Göran E Karlsson (tid 1.40)
Hammarby – Wolverhampton 2-1
0-1 Kenny Hibbitt (9.43)
1-1 Thom Åhlund (11.30)
2-1 Janne Sjöström (12.48)
IFK Norrköping – Wolverhampton 2-1
1-0 Leif Anglesjö (9.55)
1-1 John Richards (13.40)
2-1 Svante Larsson (14.17)
Åtvidaberg – Hammarby 1-4
0-1 Janne Sjöström (4.04)
1-1 Jan Nilsson (5.45)
1-2 Janne Svensson (6.25)
1-3 Billy Ohlsson (8.19)
1-4 Mats Werner (14.44)
Åtvidaberg – Wolverhampton 3-1
1-0 Leif Thell (1.05)
2-0 Jan Nilsson (4.16)
3-0 Leif Thell (8.16)
3-1 Martin Patching (12.50)
IFK Norrköping – Hammarby 3-2
0-1 Mikael Rönnberg (5.55)
1-1 Svante Nilsson (7.23)
2-1 Leif Anglesjö (8.29)
2-2 Mikael Andersson (10.25)
3-2 Kent Lundqvist (12.46)
Tabell
Hammarby 3 2 0 1 8-5 4
Norrköping 3 2 0 1 5-4 4
Åtvidaberg 3 2 0 1 5-5 4
Wolverhampton 3 0 0 3 3-7 0